Falsk terroralarm på NSB

Væpna politi aksjonerte mot seks somaliere som fiklet med væskebeholdere og hadde ledninger på kroppen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Det brøt ut kraftig uro i kveld på sørgående tog fra Mosjøen da seks somaliere ble mistenkt for å planlegge en terroraksjon. Passasjerene så at noen av dem hadde ledninger på kroppen, og de fiklet med flasker og beholdere. De kontaktet konduktøren, som beslagla to liter med brennbar terpentin, og ringte politiet.

- Vi skulle kontrollere somalierne når toget kom nærmere. Men da den ene kvinnen ble observert med ledninger under skjørtet, valgte NSB å ikke kjøre videre, sier operasjonsleder Birger Sandvik ved Nord-Trøndelag politidistrikt.

- To av passasjerene ble redde og ville av toget, forteller informasjonssjef i NSB, Preben Colstrup, til Dagbladet.no.

Satt og renset pensler

Toget stoppet på Harran stasjon i Grong, og de to passasjerene fikk drosjeskyss videre til sitt bestemmelsessted. Samtidig gikk fire væpna og tre uvæpna politifolk gikk ombord i toget som sto på Harran stasjon i Grong.

- I disse tider er det forståelig at folk er nervøse, og vi tok ingen sjanser, forklarer Sandvik til Dagbladet.no.Det viste seg at de tre kvinnene og tre mennene av somalisk opprinnelse hadde vært på maleoppdrag. Terpentinen var for å rense pensler, og ledningene var mobilladere som de gikk med på kroppen.

Politiet fikk alarmen klokka 18.45, og toget stanset klokka 19.05. NSB ville avklare situasjonen før passasjertoget skulle gjennom en tunnel og på brua over Namsen. Klokka 19.30 nådde politiet fram og avklarte det hele.

Fortsatte mot Trondheim

- Somalierne viste forståelse for det som hadde hendt. Vi informerte passasjerene, og toget er nå på vei til Trondheim der det trolig vil ankomme litt før klokka 22 - en drøy time forsinket, sier Sandvik.

NSBs informasjonssjef roser konduktøren for handlekraft.

- Han reagerte akkurat som han skulle, og sørget for at det ikke brøt ut panikk ombord i toget, sier Costrup.

Han sier at nordmenn som hadde oppført seg på en slik måte som det somalierne gjorde, ville fått samme behandling.

- Det er jeg trygg på at de ville fått, sier han.

Er årvåkne

Colstrup vil ikke kommentere om NSB er blitt pålagt eller har gjennomført ekstra sikkerhetstiltak etter terroraksjonene i London i går.

-- Det er myndighetene som eier den informasjonen. Vi blir til enhver tid informert av politi og myndigheter om vi skal høyne eller senke beredskapsnivået. Det er ingen hemmelighet at vi er årvåkne. Vi mener sikkerheten vår er god, sier Colstrup.

TERRORFRYKT: Tankene gikk til London da NSB-passasjerene så seks somaliere fikle med ledninger og brennbar væske.