Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

-Falsk trygghet

Krisesentersekretariatet mener politiet bør gripe inn lenge før alarmene blir utløst.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): - Når kvinner blir drept av sine menn kommer ikke det som lyn fra klar himmel, det foreligger alltid en trussel, og disse truslene må tas på alvor, sier leder av Krisesentersekretariatet, Tove Smaadahl.

Smaadahl mener politiet må gripe inn lenge før alarmen utløses:

-Det er straffbart å true et menneske på livet. Enhver trussel må tas på alvor. Ved første brudd på besøksforbudet burde det gis sanksjoner for å vise at dette ikke aksepteres. Menn som bryter besøksforbudet får i dag ingen følbar effekt, forklarer hun.

Krisesentersekretariatet ga justisdepartementet beskjed allerede i 2003 om at voldsalarmen ikke var optimal. Voldsalarmen gir falsk trygghet.

- Etter slike hendelser som dette blir alle kvinner med alarm enda reddere. Man tenker: Er jeg den neste? Har ikke alarmen en effekt? Vi kan ikke leve i et samfunn der kvinner er nødt til å gå under jorda og skifte identitet, sier Smaadahl.

-Vi har ikke råd til å miste flere kvinner og mødre i påvente av bedre alternativer, sier leder i Landsforeningen for voldsofre, Margit Lømo.

Lømo er enig med Smaadahl om at alarmen ikke er en god nok trygghet for kvinner som blir utsatt for vold og trusler.

-Alle vet at voldsalarmene ikke virker. Vi har evaluert alarmen, og ønsket oss andre alternativer. Det skjer likevel ingenting. Det er så mange ord, men hvor er handlingen? Spør Lømo.

Lømo går hardt ut mot justisminister Storberget:

-Storberget lovet i sin første tale som justisminister at han skulle hjelpe kvinner som blir utsatt for vold, dette skulle bli ofrenes år, men hva er det vi ser? Det går i stikk motsatt retning, det har aldri vært så ille, mener Lømo.

- Storberg lover og lover, men hans løfter blir ikke gjennomførbare når det bevilges bare småpenger. Det er som å føre folk bak lyset. Hvor mange må bli drept før vi blir tatt på alvor? tordner lederen i LfV.

- FALSK TRYGGHET: - Når kvinner blir drept av sine menn kommer ikke det som lyn fra klar himmel, det foreligger alltid en trussel, og disse truslene må tas på alvor, sier leder av Krisesentersekretariatet, Tove Smaadahl.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!