Helsetjenester

- Falsk valgfrihet

Stortinget har nå vedtatt et hurtigløp for kommuner som ønsker å privatisere tjenester i helse- og eldreomsorgen. Det vil gi press på lønningene for å skape privat profitt, advarer SV-leder Audun Lysbakken.

OFFENTLIG: Manglerudhjemmet er igjen kommunalt drevet etter at det rødgrønne byrådet tok over driften. SV-leder Audun Lysbakken møter her Fagforbundets Patrick Sontchou. Foto: Jørn H.Moen / Dagbladet
OFFENTLIG: Manglerudhjemmet er igjen kommunalt drevet etter at det rødgrønne byrådet tok over driften. SV-leder Audun Lysbakken møter her Fagforbundets Patrick Sontchou. Foto: Jørn H.Moen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

- De som ble ansatt da Manglerudhjemmet var privat gikk opp 50 000-60 000 kroner i lønn da Oslo kommune tok over. Jeg gikk også opp i lønn da kommunen tok over driften fordi jeg fikk anerkjent en videreutdanning jeg hadde tatt, sier tillitsvalgt Patrick Sontchou i Fagforbundet.

Han har beholdt munnbindet på når han møter SV-leder Audun Lysbakken og Dagbladet utenfor Manglerudhjemmet i Oslo.

- Det er enormt mye penger for dem det gjelder. Det betyr noe hva vi betaler og hvordan vi setter pris på dem som gjør disse viktige jobbene, bifaller Lysbakken.

Sykehjemmet rett ved Ryenkrysset var et utstillingsvindu for privat eldreomsorg etter at Unicare tok over driften i 2013 med pub og butikk.

Store lønnsforskjeller

Men det rødgrønne byrådet i Oslo «rekommonualiserte» Manglerudhjemmet i fjor sommer. Sontchou, som har vært ansatt ved sykehjemmet i 18 år, han fortelle at skifte av eier har hatt store konsekvenser for de ansattes lønn.

- Jeg var bekymret da Manglerudhjemmet ble privatisert i 2013 for om vi ville henge etter i lønn og pensjon. Det viste seg å stemme. Satsene var lavere enn i kommunen. Jeg mener det er urettferdig at ansatte som jobber og bor i den samme byen og gjør den samme jobben har helt forskjellig lønn og pensjon, sier Sontchou.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer