Helsetjenester

- Falsk valgfrihet

Stortinget har nå vedtatt et hurtigløp for kommuner som ønsker å privatisere tjenester i helse- og eldreomsorgen. Det vil gi press på lønningene for å skape privat profitt, advarer SV-leder Audun Lysbakken.

OFFENTLIG: Manglerudhjemmet er igjen kommunalt drevet etter at det rødgrønne byrådet tok over driften. SV-leder Audun Lysbakken møter her Fagforbundets Patrick Sontchou. Foto: Jørn H.Moen / Dagbladet
OFFENTLIG: Manglerudhjemmet er igjen kommunalt drevet etter at det rødgrønne byrådet tok over driften. SV-leder Audun Lysbakken møter her Fagforbundets Patrick Sontchou. Foto: Jørn H.Moen / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- De som ble ansatt da Manglerudhjemmet var privat gikk opp 50 000-60 000 kroner i lønn da Oslo kommune tok over. Jeg gikk også opp i lønn da kommunen tok over driften fordi jeg fikk anerkjent en videreutdanning jeg hadde tatt, sier tillitsvalgt Patrick Sontchou i Fagforbundet.

Han har beholdt munnbindet på når han møter SV-leder Audun Lysbakken og Dagbladet utenfor Manglerudhjemmet i Oslo.

- Det er enormt mye penger for dem det gjelder. Det betyr noe hva vi betaler og hvordan vi setter pris på dem som gjør disse viktige jobbene, bifaller Lysbakken.

Sykehjemmet rett ved Ryenkrysset var et utstillingsvindu for privat eldreomsorg etter at Unicare tok over driften i 2013 med pub og butikk.

Store lønnsforskjeller

Men det rødgrønne byrådet i Oslo «rekommonualiserte» Manglerudhjemmet i fjor sommer. Sontchou, som har vært ansatt ved sykehjemmet i 18 år, han fortelle at skifte av eier har hatt store konsekvenser for de ansattes lønn.

- Jeg var bekymret da Manglerudhjemmet ble privatisert i 2013 for om vi ville henge etter i lønn og pensjon. Det viste seg å stemme. Satsene var lavere enn i kommunen. Jeg mener det er urettferdig at ansatte som jobber og bor i den samme byen og gjør den samme jobben har helt forskjellig lønn og pensjon, sier Sontchou.

Ifølge Fagbladet hadde ansatte på Manglerudhjemmet en begynnerlønn på 288 000 kroner da det var privat. Etter fire år - og da stoppet ansiennitetsstigen - tjente man 332 000 kroner.

Da det ble kommunalt ble begynnerlønnen minst 405 000 kroner mens helsefagarbeidere med fire års ansiennitet kan regne med minst 432 kroner.

RUTINERT: Patrick Sontchou har jobbet på Manglerudhjemmet i 18 år og vært med både på privatisering og at kommunen igjen har tatt over driften. Han forteller at det siste har ført til store lønnshopp for de ansatte. Foto: Jørn H.Moen / Dagbladet
RUTINERT: Patrick Sontchou har jobbet på Manglerudhjemmet i 18 år og vært med både på privatisering og at kommunen igjen har tatt over driften. Han forteller at det siste har ført til store lønnshopp for de ansatte. Foto: Jørn H.Moen / Dagbladet Vis mer

Veiskille i valget

Blir det Erna Solberg (H) som styrer landet til høsten eller Jonas Gahr Støre (Ap) - eller Trygve Slagsvold Vedum (Sp)?

Offentlige eller private tilbydere av offentlig finansierte helse- og omsorgstjenester er kanskje en av sakene som skiller blokkene aller klarest i valget.

Tirsdag fikk regjeringen vedtatt sitt «hurtigløp for privatisering» for kommunene, som Erna Solberg og helseminister Bent Høie (H) lanserte i Dagbladet i fjor.

Målet er å gjøre det langt enklere for kommunene å sette ut tjenester til private.

SV-leder Lysbakken mener - ikke overraskende - at det er å ta Norge i feil retning.

- Det Patrick forteller har vi sett mange steder i landet der de rødgrønne har tatt tilbake privatisert eldreomsorg. Forskjellene for de ansatte er kolossale når det gjelder lønn og pensjon. Det betyr veldig mye for hver enkelt, men det er viktig for samfunnet også for å få rekruttert nok folk til eldre- og omsorgssektoren, sier Lysbakken - og trekker pusten:

- Min store bekymring er at en eldreomsorg og helsetjenester med stadig dårligere betaling og mer deltid, vil gå utover kvaliteten.

Ernas hurtigspor


  • Regjeringen lanserer en godkjenningsmodell for fritt brukervalg.
  • Brukerne kan velge leverandør kommunen har godkjent
  • Leverandørene kan ha ulike satsinger, som fast personellgruppe, ulike språk eller faste besøkstider
  • Kommunen setter prisen på forhånd, så leverandørene konkurrerer bare på kvalitet
  • Godkjenningsmodellen gir en juridisk ramme som gjør at kommunene kan innføre fritt behandlingsvalg enklere og raskere. Det gjør det også enklere for leverandørene, som har ett system å forholde seg til
  • Godkjenningsmodellen sendes ut på høring med tre måneders frist

- Lønnsdumping er ikke innovasjon

Da Erna Solberg møtte Dagbladet i fjor for å lansere reformen møtte vi også en eldre kvinne i Bærum som var misfornøyd med én tilbyder, men som da kunne bytte til en privat tilbyder av hjemmetjenester som hun var fornøyd med.

- Er det ikke bra at man kan velge noen bort når man er misfornøyd?

- Privatisering er et blindspor. Det er falsk valgfrihet når man får velge mellom ulike firmanavn mens det vi trenger er større frihet til å bestemme over innholdet i tjenestene. SV foreslår at staten gir mer penger til kommuner som ønsker å prøve ut ordninger der eldre får bestemme mer selv, sier Lysbakken.

- Er det ingen effektivisering og innovasjon når flere firmaer konkurrerer med hverandre om å gjøre det best mulig?

- Innovasjonsargumentet er elendig, det er ikke innovasjon å drive med lønnsdumping. Det er ikke innovasjon med mer deltid. Hva er eldreomsorg? Det er først og fremst menneskene det gjelder. Du kan ikke sette det bort til maskiner, du er avhengig av Patrick og de andre som gjør den jobben. Da er det ikke innovasjon å sørge for at kollegaene til Patrick har lavere stilling eller får mindre betalt. Det er bare en måte å skvise mer profitt ut av dem på, sier Lysbakken.

PÅ BESØK: Statsminister Erna Solberg (H) besøkte Manglerudhjemmet i 2015 for å skryte av det den gang privatdrevne sykehjemmet. Foto: Vidar Ruud / NTB
PÅ BESØK: Statsminister Erna Solberg (H) besøkte Manglerudhjemmet i 2015 for å skryte av det den gang privatdrevne sykehjemmet. Foto: Vidar Ruud / NTB Vis mer

Høyre: - Fint med høyere lønn

Stortingsrepresentant Mari Holm Lønseth fra Høyre mener SV-leder Lysbakken «cherrypicker» historier når de trekker fram lønnsforskjeller mellom private og offentlig drevne tilbud.

- Det er helt fint hvis de ansatte får høyere lønn. Men det er ikke sånn at de ansatte utelukkende har vært positive til slike prosesser. Tvert imot ser vi at det reageres fra ansatte i flere kommuner hvor rødgrønne politikere styrer: I Bergen, Tromsø og Moss reagerer ansatte, brukere og pårørende, sier Holm Lønseth.

Høyre-profilen trekker fram et eksempel fra da Arbeiderpartiet startet å rekommunalisere i Berge.

- Da uttalte tillitsvalgte ved Søreide sykehjem følgende: «Vi har alle valgt å jobbe i et privat selskap, og medlemmene våre ønsker å fortsette. Vi har det godt her. Ingen har snakket med oss, så kanskje de ikke har satt seg inn i hvordan ting drives her og hvordan vi har det». Også i Tromsø har det kommet reaksjoner fra ansatte, påpeker Mari Holm Lønseth.

Offentlig eller privat drevet, er ikke det viktigste for Høyre, understreker Mari Holm Lønseth:

- Det viktigste for Høyre er at brukerne får et godt tilbud. Mottakere av helsetjenester skal være sjef i eget liv og kunne bestemme hvem som kommer hjem til en og gir omsorg og pleie. Dette handler om å gi folk en bytterett, ikke bare en klagerett.

Manglerudhjemmet er ikke lenger et utstillingsvindu for privat omsorg og det kommer ikke lenger politikere fra høyresiden med jevne mellomrom for å vise fram baren og butikken.

Men hvordan er det for de ansatte når politikerne kommer og skryter?

- Alle kan komme og besøke oss, politikere fra alle kanter er velkomne. Men det er veldig lite av det som er ubehagelig som sies når de er på besøk, som for eksempel lønns- og pensjonsvilkår. Det har vært sirkus og vi har tenkt «ja, ja», sier Patrick Sontchou.

- Dere har fortsatt pub for de eldre?

- Ja ja. Vi har fortsatt pub og egen butikk de kan handle i, avslutter Sontchou og smiler med øynene - og munnen bak munnbindet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer