HEKLA: En sky av aske og damp sto i 2000 høyt i været, og rødglødende lava fløt nedover fjellsiden, etter at Islands berømte vulkan Hekla hadde sitt første alvorlige utbrudd på mange år. Foto: Sigurgeir Jonasson, Nordfoto/SCANPIX
HEKLA: En sky av aske og damp sto i 2000 høyt i været, og rødglødende lava fløt nedover fjellsiden, etter at Islands berømte vulkan Hekla hadde sitt første alvorlige utbrudd på mange år. Foto: Sigurgeir Jonasson, Nordfoto/SCANPIXVis mer

Falsk vulkanalarm på Island

Nyhetstjeneste meldte at Hekla hadde våknet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Den anerkjente nyhetstjenesten BNO News meldte i 18.45-tida at monstervulkanen Hekla hadde våknet til live.

- Det er feil. Vi har ingen indikasjoner på at Hekla har fått utbrudd, sier pressetalskvinne Urður Gunnarsdóttir ved det islandske utenriksdepartementet til Dagbladet.

BNO News linket til statskanalen RUVs LIVE-bilder som viser Hekla. Ifølge Gunnarsdóttir viser dette kameraet bilder av utbruddet ved Eyjafjallajökull.

FØRST UTE: Aftenposten.no var først ute av de norske mediene. Bare dumt det var falsk alarm. Foto: Skjermdump
FØRST UTE: Aftenposten.no var først ute av de norske mediene. Bare dumt det var falsk alarm. Foto: Skjermdump Vis mer

- Det stemmer, det er bullshit. Eyjafjallajökull ligger bak Hekla, og derfor kan enkelte ha tatt litt for raske konklusjoner, sier nyhetsreporter Dadi Sveinsson i RUV til Dagbladet.

Gunnarsdóttir forteller at det har stormet i telefonen siden den falske alarmen gikk. Nyhetsalarmen gikk trolig også i flere norske nyhetsredaksjoner, men Aftenposten.no var den eneste som brakte nyheten på nett.

FØSTE MELDING: BNO News meldte om nytt vulkanutbrudd. Foto: Skjermdump
FØSTE MELDING: BNO News meldte om nytt vulkanutbrudd. Foto: Skjermdump Vis mer

I BNO News' andre nyhetsmelding var de ikke like skråsikker (se bildet til høyre)... BNO News' redaktører forklarer at de handlet under stress.

Nyhetsbyrået Reuters poengterte på Twitter at de ikke hadde meldt om Hekla-utbrudd.

ANDRE MELDING: I den andre meldingen innså trolig BNO News at de var litt kjappe. Foto: Skjermdump
ANDRE MELDING: I den andre meldingen innså trolig BNO News at de var litt kjappe. Foto: Skjermdump Vis mer