- Falske bevis i Treholt-saken

Slik forfalsket POT Treholt-beviset ifølge forfatter.

POLITIET JUKSET: - Politiet jukset med pengebeviset. Vi har fremskaffet ugjendrivelig bevis for at bildene, som skulle dokumentere pengefunn i Treholts leilighet før han ble arrestert, i virkeligheten må ha blitt tatt etter at Treholt ble pågrepet. Bildene er rett og slett konstruert i ettertid. De er ikke tatt i Treholts leilighet. Sannsynligvis ble de tatt i overvåkingspolitiets lokaler i politihuset på Grønland i Oslo, sier Malthe-Sørenssen til Aftenposten.
Foto: BJØRN LANGSEM/DAGBLADET
POLITIET JUKSET: - Politiet jukset med pengebeviset. Vi har fremskaffet ugjendrivelig bevis for at bildene, som skulle dokumentere pengefunn i Treholts leilighet før han ble arrestert, i virkeligheten må ha blitt tatt etter at Treholt ble pågrepet. Bildene er rett og slett konstruert i ettertid. De er ikke tatt i Treholts leilighet. Sannsynligvis ble de tatt i overvåkingspolitiets lokaler i politihuset på Grønland i Oslo, sier Malthe-Sørenssen til Aftenposten. Foto: BJØRN LANGSEM/DAGBLADETVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): - Det jeg nå skal vise dere er at POT har forfalsket et sentralt bevis mot Treholt. Nemlig pengebeviset, sa
Geir Selvik Malthe-Sørensen, da han startet pressekonferansen.

- Dette er Treholts koffert slik den ser ut i dag, sa Malthe-Sørensen, som viste fram Treholt sin koffert under pressekonferansen. Håvard Hådem oppdager en tapebit som befinner seg på kofferten. Siden tapebiten var på kofferten da bildet ble tatt, burde den også vært der da Treholt ble pågrepet med kofferten. Noe et bilde av Treholt med kofferten motbeviser, mener forfatteren.

- Hva betyr dette? Det er tapebiter på kofferten da åstedsbilde ble tatt, men ikke på koffertene da Treholt ble pågrepet. Det betyr at bildet ikke kan ha blitt tatt før Treholt ble arrestert. Dette betyr at politimennene som tok bildet har løyet og at ett av de mest sentrale bevisene mot Treholt er falskt, sa Malthe-Sørensen.

- Hvorfor gjorde de det? POT var livredde for å miste ansikt, sa forfatteren under pressekonferansen.

- Det er alene grunn nok for gjennopptakelse av straffesaken, sa Malthe-Sørensen videre. Mannen som tipset Malthe-Sørensen er en pensjonert ansatt i POT.

- Hvorfor han ikke vil stå fram handler om de løfter han tidligere har gitt, sa forfatteren under pressekonferansen.

- Jeg tror ikke dette er en storkonspirasjon iscenesatt av hele påtalemakta. Jeg tror dette var noen få som sto bak og utførte dette da de manglet beviset, sa Malthe-Sørensen.

Arne Treholts forsvarer, Harald Stabell, gjentok det han tidligere i dag hadde sagt til Dagbladet.

UTEN TEIPRESTER: På dette bildet mener forfatterne at det ikke er teiprester over kofferten. Bildet er tatt i forkant av åstedsbildet. Foto: PST
UTEN TEIPRESTER: På dette bildet mener forfatterne at det ikke er teiprester over kofferten. Bildet er tatt i forkant av åstedsbildet. Foto: PST Vis mer

- På grunnlag av den overbevisende dokumentasjon forventer jeg nå at påtalemyndigheten sender en begjæring til gjenopptakelses-kommisjonen til gunst for Treholt, sier Stabell til Dagbladet. Han mener det nå er mer enn tilstrekkelig grunnlag for å tilfredstile straffelovens krav til gjenopptakelse av straffesaker. Han er glad for avsløringene i boka.       

- Djevelen ligger i detaljene og det er de små detaljene som avslører politiet i slike saker som denne, sier Stabell, som også mener det ville vært naturlig hvis spesialenheten for politisaker blir involvert i saken.

Det var tidligere i dag at det ble kjent at en ny bok hevder taperester på Arne Treholts koffert beviser at overvåkingspolitiet fabrikkerte et av mest sentrale bevisene i spionsaken.

Lasse Qvigstad, daværende aktor i Treholt-saken, sier til Aftenposten at han tar opplysningene ytterst alvorlig.

- Vi må nå først få lest boken og satt oss nærmere inn i påstandene før vi tar stilling til hvilken måte saken skal følges opp på, sier han.

Det var rett før nyttår at det ble klart at Arne Treholt ikke fikk gjenopptatt spiondommen han ble dømt for i 1985.

Les nettmøte med Arne Treholt her!

Dagbladet.no kommer tilbake med mer.

MED TEIPRESTER: På dette bildet er det teiprester over låsemekanismen til høyre, sier forfatterne. De mener det kommer fra en teip som er tatt av i etterkant at kofferten er fraktet fra åstedet, i motsetning til POT, som la fram dette bildet som et åstedsbilde tatt på senga til Treholt. Foto: PST
MED TEIPRESTER: På dette bildet er det teiprester over låsemekanismen til høyre, sier forfatterne. De mener det kommer fra en teip som er tatt av i etterkant at kofferten er fraktet fra åstedet, i motsetning til POT, som la fram dette bildet som et åstedsbilde tatt på senga til Treholt. Foto: PST Vis mer