Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Coronaviruset

Falske bilder florerer

Kinesiske medier skrøt av effektiv sykehusbygging, men bildet viser ikke det nye Wuhan-sykehuset. Også i Norge florerer ryktene om coronaviruset.

IKKE CORONA-SYKEHUSET: Dette bildet er ikke første del av det nye sykehuset i Wuhan, slik flere kinesiske medier meldte tidligere denne uka. Foto: Skjermdump
IKKE CORONA-SYKEHUSET: Dette bildet er ikke første del av det nye sykehuset i Wuhan, slik flere kinesiske medier meldte tidligere denne uka. Foto: Skjermdump Vis mer

Kinesiske statsmedier og en offentlig embetsmann spredte tidligere denne uka bilder av det som skulle være den første ferdigstilte delen av det påbegynte corona-sykehuset i storbyen Wuhan i Kina.

Det var fredag forrige uke at kinesiske myndigheter kunngjorde at de skulle bygge et sykehus med 1000 sengeplasser i byen der coronaviruset først ble oppdaget - på bare ti dager.

«Etter 16 timers konstruksjon ble den første bygningen av Huoshenshan sykehus i Wuhan ferdigstilt mandag.», skrev den statseide avisa People's Daily China på Twitter.

Bildene som er brukt av det nye sykehuset stammer imidlertid fra denne nettsida, som tilhører et modulbyggingsfirma i storbyen Qingdao.

Har slettet innlegg

«Gladnyheten» ble også omtalt av den statseide avisa Global Times China, og av visedepartementssjef i Kinas utenriksdepartement, Lijian Zhao på Twitter.

Artikkelen er nå slettet fra avisas nettsider, men forhåndsvisningen dukker fortsatt opp gjennom Google-søk.

People's Daily China og Lijian Zhaos Twitter-meldinger er heller ikke tilgjengelige, men Buzzfeed var raske nok til å skjermdumpe innleggene.

Det overrasker på ingen måte Casper Wichmann, som er daglig leder av Kina-tenketanken Think China ved Københavs Universitet.

- Mediene er kontrollert av kommunistpartiet, og det er tett sensur. De er til for å fortelle positive historier om Kina, og dersom de skulle prøve seg på en kritisk sak, ville partiet stanset dem raskt, sier han til danske Ekstra Bladet.

Førsteamanuensis i Kinastudier ved Universitetet i Oslo, Koen Wellens, er ikke like sikker på at dette er gjort bevisst.

- Det er ikke en typisk måte å gå fram på fra myndighetenes side. Det kan være en glipp, eller at de skulle få ut en nyhet og fant et «passende» bilde til saken. Men de er nok veldig opptatt av å vise hvor mye som gjøres fra myndighetenes side, og hvor effektivt de jobber, sier Wellens til Dagbladet.

Han opplever dette som en liten detalj i den store sammenhengen, men bemerker at nyheten med stor sannsynlighet var tiltenkt et internasjonalt publikum. Alt er nemlig skrevet på engelsk, og få kinesere bruker Twitter.

Når det gjelder myndighetenes kommunikasjon rundt coronaviruset til omverdenen, ser han tegn på at de har skjerpet denne sammenliknet med med ved SARS-utbruddet tidlig på 2000-tallet.

- Sentrale myndigheter er veldig hands on. Man har ikke alltid oppfattet at de har kommet med nødvendige opplysninger raskt nok, så det er sikkert noe skepsis rundt det som kommuniseres. Men det er tydelig at myndighetene nå vil gi inntrykk av at de tar dette alvorlig og gjør alle nødvendige tiltak, sier Wellens.

Wellens påpeker at myndighetene i Wuhan var trege med å reagere da viruset ble oppdaget. I en rapport som ble offentliggjort onsdag går det fram at de første tilfellene av corona-smitte mellom mennesker i Wuhan skjedde allerede i midten av desember.

Han begrunner denne tregheten med et stort press ovenfra, som fører til at man strekker seg langt for å gi inntrykk av at alt går bra rundt i provinsene, og at man derfor vurderer grundig hvorvidt man skal gå ut med en slik nyhet.

WHO bekymret for smitte

Det ekspressbygde sykehuset skal riktignok oppføres med ferdigbygde deler, og ventes å stå klart allerede mandag neste uke. I tillegg skal det bygges enda et sykehus i Wuhan med ytterligere 1300 sengeplasser, meldte NTB lørdag.

Siste tall på antall smittede er mer enn 7700 mennesker i Kina. 170 personer har omkommet - de fleste er eldre menn med underliggende helseproblemer. De foreløpige analysene tyder på at rundt to av hundre smittede dør av viruset, men det er stor usikkerhet knyttet til dette tallet.

Torsdag morgen uttrykker Verdens helseorganisasjon (WHO) bekymring over at coronaviruset nå også sprer seg mellom mennesker utenfor Kina. Det er tilfellene i Japan, Tyskland, Canada og Vietnam helseorganisasjonen som spesielt anses som «svært alvorlige».

FRYKTER SPREDNING: Helseministere Bent Høie følger utviklingen av coronaviruset og utelukker ikke at det kan komme til Norge. Video: Mats Rønning og Christian Wehus. Vis mer

Det er en av grunnene til at WHOs ekspertpanel skal møtes på nytt torsdag, for å vurdere om de skal erklære en global nødssituasjon.

Viruset er nå funnet i de fleste av nabolandene til Kina, til Australia, USA, Canada og Japan. I Europa er det påvist smittede i Frankrike, Tyskland og Finland. Flere land har innført regler om karantene, blant annet Australia og Storbritannia, skriver NTB.

PÅ INNSIDEN: En amerikansk forsker og en ung mann forteller hvordan det er å være i Wuhan, etter at corona-viruset begynte å spre seg. Video: CNN og Dagbladet TV Vis mer

Avviser rykter om coronavirus i Norge

Siden viruset brøt ut har en rekke falske nyheter spredt seg i sosiale medier - både internasjonalt og her i Norge.

FALSK: En nyopprettet Twitter-konto har delt denne Snapchat-skjermdumpen av en falsk VG-forside. Foto: Skjermdump
FALSK: En nyopprettet Twitter-konto har delt denne Snapchat-skjermdumpen av en falsk VG-forside. Foto: Skjermdump Vis mer

Blant annet florerer rykter om at viruset er påvist her i Norge, både i Oslo, Tromsø og Stavanger. Det har blant annet blitt delt falske artikler som ser ut som de kommer fra VG og Stavanger Aftenblad. VG har selv omtalt den falske artikkelen, og den falske Aftenbladet saken kan bli en politisak, skriver Faktisk.

Oslo universitetssykehus så seg nødt til å gå ut mot ryktene allerede tirsdag kveld.

- Det sirkulerer rykter i sosiale medier og media i ettermiddag/kveld om at det skal være innlagt en pasient med 2019-nCoV ("Coronaviruset") ved OUS Ullevål sykehus allerede i går. Vi har ingen indikasjon på at dette er riktig, og oppfatter derfor ryktet som «fake news», skrev sykehuset på Twitter.

Folkehelseinstituttet, som overvåker smittesituasjonen nøye, avviste også ryktene overfor Faktisk torsdag morgen.

- Foreløpig har det ikke vært noen som har fått påvist coronavirus i Norge, sier Helena Eide, smittevernvakt ved FHI.

HOST: Coronaviruset er på «alles» lepper for tida, og frykten for smitte er stor. Video: Newsflare. Klipp: Ørjan Ryland / Dagbladet Vis mer