FALSKE BIN LADEN-BILDER: Her analyseres det falske bildet (til venstre på skjermene) på fotolabben til nyhetsbyrået AFP. På grunn av den enorme interesser har stadig flere falske bilder blitt spredt på nettet. Foto: AFP Photo/Franck Fife/Scanpix
FALSKE BIN LADEN-BILDER: Her analyseres det falske bildet (til venstre på skjermene) på fotolabben til nyhetsbyrået AFP. På grunn av den enorme interesser har stadig flere falske bilder blitt spredt på nettet. Foto: AFP Photo/Franck Fife/ScanpixVis mer

Falske bin Laden-bilder florerer på nettet

På grunn av enorm interesse fører president Obamas bildenekt til manipulerte bilder og viruslenker.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Samtidig som USAs president Barack Obama nekter å gi ut bilder av den drepte terrorlederen Osama bin Laden, går blodige og groteske bilder av det som skal forestille bin Laden verden rundt.

Men bildene er falske.

Publiserte falske bilder Likevel er flere av dem til dels overbevisende, og spesielt ett av dem har blitt publisert av toneangivende medier verden over, blant annet nettutgavene til Dagbladet og NRK i Norge. I blant annet Pakistan og India ble bildene også trykket i papirutgaven.

Leder for fotodesken i Dagbladet, den prisbelønte fotografen Hans Arne Vedlog, forteller at han stusset over bildet da det kom inn til redaksjonen.

- Jeg stusset over det fordi jeg synes bildet så litt rart ut. Det finnes jo ikke så mange bilder av bin Laden, så jeg startet å gå gjennom arkivbildene. Da oppdaget jeg at den nederste halvparten av det ene bildet var kliss likt med dette bildet, sier Vedlog.

SPREDT OVER HELE VERDEN: Bildet til venstre er et manipulert bilde av bildet av terrorlederen til høyre. Bildet ble spredt over hele verden og brukt i mange nettutgaver. Foto: AFP Photo/Scanpix
SPREDT OVER HELE VERDEN: Bildet til venstre er et manipulert bilde av bildet av terrorlederen til høyre. Bildet ble spredt over hele verden og brukt i mange nettutgaver. Foto: AFP Photo/Scanpix Vis mer

- Jeg synes også det var rart at det var pakistansk TV som plukket det opp, for det var jo ingen pakistanske sikkerhetsfolk tilstede. Kilden til bildet er jo nødt til å være USA eller Navy Seals, fortsetter Vedlog.

Han kjenner til at bildet ble brukt på nettet en kort periode, men at man ikke brukte det i ekstrautgaven Dagbladet kom med på formiddagen.

Stor utfordring Falske bilder er en stor utfordring for nyhetsredaksjoner og offentligheten forøvrig når bilderedigeringsprogrammene nå gjør det lettere enn noen gang å manipulere bilder.

Samtidig som etterspørselen øker mens president Obama har bestemt at bildene ikke vil gis ut, har datakriminelle utnyttet det ved å legge ut viruslinker som lokker med bilder av den drepte terrorlederen.

- Jeg tror ikke samfunnet tolererer det usynlige lengre. Alt må bli fotografert, sier fotografiprofessor Fred Ritchin ved New York University til nyhetsbyrået AP.

STUSSET OVER FALSK BILDE: Hans Arne Vedlog, som leder  fotodesken i Dagbladet. Foto: Even Bast / Dagbladet
STUSSET OVER FALSK BILDE: Hans Arne Vedlog, som leder fotodesken i Dagbladet. Foto: Even Bast / Dagbladet Vis mer

Et annet bilde lagt ut på liveleak.com viser en mann som skal forestille bin Laden liggende med et sår over et øye mens en soldat med et amerikansk flagg-emblem på skuldra står over ham. De som har manipulert dette bildet har klint til med en ekstra effekt som får det til å se ut som at det er tatt med nattlinse.

Nettstedet har senere trukket tilbake bildet, som liveleak.com mener er et bilde av bin Laden manipulert inn i et stillbilde fra filmen Black Hawk Down.

Det mest grufulle bildet viser et svært blodig ansikt som ligner på bin Laden med brorparten av hodeskallen skutt bort og hjernen synlig.

Pentagon har tidligere gått ut og bekreftet at bildene som florerer på internett ikke stammer fra den amerikanske operasjonen natt til mandag denne uka.

Munnen rører ikke på seg Sjefsfotograf for nyhetsbyrået Reuters i Asia, Russell Boyce, skriver i sin fotoblogg om problematikken og kampen om å få de første bildene.

PÅ TRYKK: Enkelte aviser i India og Pakistan trykket det falske bildet i papirutgaven. Foto: EPA/Nathan G./Scanpix
PÅ TRYKK: Enkelte aviser i India og Pakistan trykket det falske bildet i papirutgaven. Foto: EPA/Nathan G./Scanpix Vis mer

- Vi visste at nyhetsbyrået som først sendte ut bilde av hans døde kropp ville gå langt for å vinne denne historiske historien. Å sende ut et falsk bilde ville være svært flaut for å si det mildt. Balansegangen mellom de to faktorene er tøff under et slikt press, skriver Boyce.

Han skriver videre at det var fotoredaktørene på deres internasjonale fotodesk som fant det som gjorde dem mistenksomme. Blant annet merkelig pikselering, uskarphet og mørkere områder på enkelte steder på ansiktet hans.

- Men det største problemet var at bildet så kjent ut på en måte. Ved å raskt se gjennom våre arkivbilder av ham fant vi ut at den ene halvdelen av Osama bin Ladens ansikt var identisk til bildet av ham på en pressekonferanse i 1998, skriver Boyce i fotobloggen.

De skal ha lagt de to bildene oppå hverandre, og som du ser på bildet til høyre i denne artikkelen (hentet fra Boyces blogg), ser man blant annet at munnen ikke endrer seg.

Vanskelig for mediene Informatikkprofessor Hany Farid ved Dartmouth-universitetet, som er ekspert på rettsmedisinsk bildeanalyse, undersøkte bildet for nyhetsbyrået AP. Han mener det virker tuklet med.

PÅ TV: Det var på den pakistanske TV-kanalen Express TV som først brukte det falske bildet av den kjente terrorlederen. Foto: EPA/Rehan Khan/Scanpix
PÅ TV: Det var på den pakistanske TV-kanalen Express TV som først brukte det falske bildet av den kjente terrorlederen. Foto: EPA/Rehan Khan/Scanpix Vis mer

- I dagens verden hvor selv de billigste kameraene har noen megapiksler, er det ikke logisk at et så viktig bilde bare vil være tilgjengelig i så lav oppløsning, sier Farid.

Men for de som har manipulert bildet er det en fordel fordi det gjør det vanskeligere å analysere.

Spredning av falske bilder og at det er enklere enn noen gang å manipulere bilder, gjør det vanskeligere enn noensinne for nyhetsredaksjonene.

- Utfordringen her er at disse teknikkene er ganske sofistikert. En Photoshop-forfalsker kan gjøre det veldig vanskelig ved første øyekast å oppdage om et bilde er manipulert eller ikke, sier fotodirektør Santiago Lyon i nyhetsbyrået AP.

FUNNET HER: Det var i byen Abbottabad i Pakistan terrorlederen Osama bin Laden ble funnet. Foto: Reuters/Faisal Mahmood/Scanpix
FUNNET HER: Det var i byen Abbottabad i Pakistan terrorlederen Osama bin Laden ble funnet. Foto: Reuters/Faisal Mahmood/Scanpix Vis mer