Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Falske japanere tatt i passkontroll på Sola

Tre kinesere er pågrepet i passkontrollen på Sola lufthavn utenfor Stavanger. Kineserne var utstyrt med ekte japanske pass. Nå vurderer politiet å kontakte helsemyndighetene med tanke på faren for SARS.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mennene ble pågrepet torsdag ettermiddag. Da politiet dro fram en japansk tolk ble det fort konstatert at de såkalte «japanerne» ikke kunne et eneste ord japansk.

- Det ble avslørt via tolk at de ikke skjønte japansk, slik at det måtte tilkalles en kinesisk tolk, og da var det en av dem som sprakk, forteller operasjonsleder Arne Jessen i Agder politidistrikt til NTB.

Agder politidistrikt ble varslet fordi man fryktet at kineserne kom med ferja fra Danmark.

SARS

Politiet frykter at flere kan ha kommet gjennom passkontrollene, da de japanske passene som de benytter er ekte pass som er stjålet. De slipper derfor gjennom den ordinære passkontrollen og gjennomlysning med UV-lys.

To kinesere ble torsdag stoppet på Heathrow utenfor London, etter at de kom med fly fra Sola.

Politiet har foreløpig ikke vurdert faren for en eventuell SARS-smittefare

- Vi har ikke hatt kontakt med helsemyndigheter ennå, vi tar det vi har muligheten for i kveld, og utlendingsavsnittet får håndtere dette videre på lørdag, sier Jessen.

SAS advarte

Det var SAS i London som oppdaget at det var tre japanske navn på passasjerlisten til London. På grunn av tidligere episoder og det faktum at transportøren er ansvarlig for en eventuell tilbaketransport av passasjerer som blir nektet innreise, ba de om at japanerne måtte sjekkes ekstra nøye på Sola.

- Det var fire som ble pågrepet. Tre er kinesere og fjerdemann er afrikaner. Han var utstyrt med et falskt italiensk pass, sier Kjell-Arne Slethei, operasjonsleder i Rogaland politidistrikt, til NTB.

Alle fire vil bli framstilt for varetektsfengsling lørdag. De tre kineserne er alle i 30-årsalderen, mens afrikaneren er i 20-årsalderen.

Siden det foreligger mistanke om organisert menneskesmugling er Kripos blitt varslet. Kripos har underrettet grensestasjoner over hele landet og bedt dem være ekstra på vakt.

(NTB-Per-Helge Berg)

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media