Falske penger i omløp

Dansk politi har aldri sett så gode forfalskninger.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Politiet i Danmark har fått fatt i cirka 800 falske danske hundrekronesedler de mener har sitt opphav fra en profesjonell falskmyntnerfabrikk. Tekniske funn har vist at de samme personene også står for produksjonen av falske euro- og dollarsedler samt britisk pund, ifølge Jyllandsposten.

Det mistenkes at pengefabrikken ligger et sted i Øst-Europa.

Godt laget

Hundrekronersedlene skal være så bra laget at det ikke umiddelbart er lett å oppdage at de er falske. De har først blitt oppdaget når de har blitt kjørt gjennom bankenes tellemaskiner. Hologrammet i sedlene ser ekte ut, vannmerket er en smule svakere en det ekte og det mangler en sikkerhetsstreng.

Politiet tror at de gode forfalskningene må være laget av folk med grafisk utdannelse.

- Vi mener at pengene stammer fra Øst-Europa, og det er snakk om særdeles godt laget sedler. Det ble oppdaget i mai, og siden har vi fått mange henvendelser. I København alene er det oppdaget 700 falske sedler, sier kriminalinspektør Peter Forstrøm til Jyllandsposten. Forstrøm er leder av Københavnpolitiets bedrageriavdeling.

Å lage hundrekronersedler istedenfor større valører gjør risikoen for at forfalskningene skal oppdages mindre, fordi butikkbetjeningen vanligvis bare sjekker ektheten på store sedler.

- Vi frykter at når pengene nå har kommet inn i landet, og man herfra har kontakt til falskmyntnere og kan få pengene levert i en slik kvalitet, så vil man bestille riktig mange av dem, sier Niels Ørnskov som er politiets ekspert på området.

<B>FALSK?</B> En lyskilde - vanlig lys eller ultrafiolett - avslører lett en falsk seddel. Under ultrafiolett lys blir den lysere mens den ekte holder på fargen.