Falske politifolk dømt for kidnapping av kvinne

Holdt 24-årig tobarnsmor fanget og krevde 2,5 millioner i løsepenger.

HOLDT FANGET: denne hytta i skogen ved Åsland pukkverk ble en 24 år gammel tobarnsmor holdt gissel i nesten 12 timer mens kidnapperne forsøkte å få løsepenger for henne. Tre menn er nå dømt i saken. Foto: GEIR BØLSTAD
HOLDT FANGET: denne hytta i skogen ved Åsland pukkverk ble en 24 år gammel tobarnsmor holdt gissel i nesten 12 timer mens kidnapperne forsøkte å få løsepenger for henne. Tre menn er nå dømt i saken. Foto: GEIR BØLSTADVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet.no): Tre menn er dømt for frihetsberøvelse etter at en 24 år gammel norskpakistansk kvinne ble kidnappet og holdt fanget i en hytte ved Åsland pukkverk i Oslo i februar i fjor.

Kvinnen ble holdt som gissel i 12 timer, mens kidnapperne forsøkte å få løsepenger for henne. Deretter ble hun etterlatt alene, lenket til en seng med håndjern.

Hovedmannen i saken ble dømt til fengsel i ett år og to måneder. Han fikk strafferabatt i forhold til aktors påstand på ett år og seks måneders fengsel, etter at han til slutt tilsto for politiet i fjerde avhør.

Den 40 år gamle mannen er skuespiller, og har spilt i en norsk storfilm. Han er tidligere straffedømt for blant annet grovt ran, og ble også dømt for ulovlig oppbevaring av våpen i forbindelse med denne saken.

Forklarte at de var politi
Den 24 år gamle kvinnen forklarte i retten at hun var i familiens hjem på Mortensrud og skulle lage mat til sin ene datter (2) og amme den andre (6 mnd), da det ringte på døra omtrent klokka 18.30. Utenfor sto det en mann i politiuniform, som sa at han kom fra antinarkotikaseksjonen i politiet.

- De ba meg sette meg inn i bilen deres. Da jeg satt meg inn, så jeg at det satt en mann med maske på hodet der, sa hun i retten.

I bilen ble kvinnen satt på håndjern, før mennene dro en maske over hodet hennes. Da hun kom seg inn i bilen, spurte de falske politimennene etter telefonnummeret til kvinnens ektemann og broren hans.

Kranglet om penger
Bakgrunnen for kidnappingen var at den 40 år gamle hovedmannen, en norskpakistaner, mente han var blitt lurt for penger av kvinnens ektemann, blant annet etter at et svindelforsøk i forbindelse med en bil gikk galt.

40-åringen og kvinnens ektemann, som hadde gitt ham oppdraget med bilsvindelen, kranglet etter hvert om 600 000 kroner.

En av de andre tre mennene trodde også at kvinnens ektemann hadde vært med på en kidnapping av ham, og var interessert i å gjøre opp for det, kommer det fram i dommen.

40-åringens to medtiltalte, to 38 år gamle menn, ble dømt til ti måneder og 120 dagers fengsel. Mannen som fikk lengst straff var også utkledd som politimann under kidnappingen, men retten har trodd den andre mannen på at han ikke visste om kidnappingen, og har frikjent ham for utpressing.

De tre tiltalte har alle, helt eller delvis, erkjent straffskyld.

De tre planla å gå mer offensivt til verks mot kvinnens ektemann, og planla å bruke politiuniformer i en bortføring. Da de tre mennene kom til hjemmet den dagen, var verken kvinnens ektemann eller hans bror, som bodde i samme hus, hjemme.

Både 40-åringen og kvinnens ektemann har en viss tilknytning til et gjengmiljø. 40-åringen ble også samtidig dømt for tyveri av 200 000 kroner som skal ha tilhørt kvinnens ektemann.

Rømte fra hytte
Kvinnen ble kjørt til en hytte i skogen ved Åsland pukkverk. Der ble hun holdt fanget til morgenen etter. I mellomtiden prøvde kidnapperne å presse kvinnens ektemann og broren hans for 2,5 millioner kroner. Etter hvert ble kravet fra kidnapperne redusert.

24-åringen har forklart at hun lenge trodde mennene virkelig var politifolk, men at hun etter flere timer begynte å lure.

På morgenkvisten skjønte mennene at politiet hadde blitt kontaktet i saken, og ga opp hele opplegget. De løsnet litt på håndjernene som kvinnen hadde på seg.

- Før de gikk, sa de at de hadde lagt fra seg nøklene og sa at hvis jeg sa noe om saken, så ville de kidnappe døtrene mine, sa kvinnen i retten.

På morgenkvisten 6. februar klarte den 24 år gamle tobarnsmoren å vri seg ut av håndjernet, og ta seg ut av hytta. Hun klarte å finne veien fra hytta og til pukkverket, der hun traff to personer som ringte til familien hennes og politiet.

De tre mennene er også dømt til å betale kvinnen oppreisning på 50 000 kroner.

FAST I HYTTE: Kidnapperne tok med seg kvinnen til denne hytta. Bakgrunnen for kidnappingen var blant annet en krangel om penger med kvinnens ektemann. Foto: GEIR BØLSTAD
FAST I HYTTE: Kidnapperne tok med seg kvinnen til denne hytta. Bakgrunnen for kidnappingen var blant annet en krangel om penger med kvinnens ektemann. Foto: GEIR BØLSTAD Vis mer