Falske profeter

MOSKVA (Dagbladet): I de religiøse programmene på russisk TV framføres fromme jomfruer som spår verdens undergang. Mens talkshowene er mer mangfoldige og tilbyr fakirer, sjamaner, eremitter, men også importerte pinsevenner og folk som mener de er gjenfødte frelsere. Russland er de tilfeldige ideenes og fantastenes frie marked. Landet preges av farlige rykter, blodige spådommer, opportunistiske ledere og falske profeter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Derfor sendes nå nasjonens unge menn i krigen. Felttoget i Tsjetsjenia er basert på den antakelsen at det er tsjetsjenere som står bak de fryktelige terrorangrepene mot boligblokker i Russland. Det er basert på den i høyeste grad opportunistiske tanken at statsminister Vladimir Putin vil profittere politisk på å være enda tøffere mot de forhatte tsjetsjenerne. Til slutt settes felttoget i gang til tross for sterke advarsler fra militære analytikere, og til tross for en historie som understreker at i Tsjetsjenia bør Russland trå ytterst varsomt. En krig er startet på bakgrunn av en antakelse, en opportunistisk posisjonering og mot de fleste uavhengige analytikeres klare råd. Det er sterke saker.

  • 30000 soldater har stått ved grensa til Tsjetsjenia de siste ukene, og flere er på vei. Noen russiske militære antyder at invasjonen er begrenset, og at hensikten er å skape en sikkerhetssone for å kontrollere alt som beveger seg inn og ut av Tsjetsjenia. Mens andre kilder sier at målet er å ta republikkhovedstaden Grosnyj. Uansett betyr etableringen av sikkerhetssonen at russisk artilleri kan nå Grosnyj og mange baser for de uforsonlige tsjetsjenerne uten problemer. Med en sikkerhetssone i nord har Russland et bruhode som gjør at man i et raskt angrep kan jage både hæren og de paramilitære gruppene opp i fjellet, der tanken kan være at de skal dø av sult og sykdom i vinter. De fleste kommentatorene i russisk presse tror det siste er den egentlige hensikten med felttoget.
  • Det er terroren mot boligblokker i Moskva og andre russiske byer som er den politiske begrunnelsen for krigen. Men ingen har tatt på seg ansvaret for terroren. I det forvirrede offentlige rom i Russland har det skapt spekulasjoner om at det er folk nær president Boris Jeltsin og regjeringen som selv har sprengt blokkene i lufta. Presidentkandidat og eksgeneral Aleksandr Lebed har hoppet på denne spekulasjonen og gjort den til sin. Regjeringens motiv er angivelig å skape så stor frykt og usikkerhet at et statskupp vil ha forståelse i det russiske folk. Tonen i valgkampen før sommerens presidentvalg kan altså bli tøff.
  • Bombingen av Grosnyj og andre tsjetsjenske byer den siste uka har gjort den tidligere så grå eminensen Vladimir Putin til en politiker med betydelig autoritet og tyngde. 51 prosent av velgerne er ifølge meningsmålinger fornøyd med måten han gjør jobben på, mot fem prosent da han tiltrådte på forsommeren. Putin har lovet å ikke sende unge vernepliktssoldater i kamp, slik regjeringen gjorde i krigen mot Tsjetsjenia fra 1994 til 1996. Og han har ført en luftkrig, lik den NATO førte mot Jugoslavia i vår, for å «mørne» fiendens soldater og demoralisere dem.
  • Men Tsjetsjenia er ikke Serbia. I Tsjetsjenia kjempet et samlet folk mot den russiske hæren for bare tre år siden - og vant. Båret fram av vissheten om at nasjonens ære skrives med blod og at det er en hellig plikt å bære de ofrene krigen krever, har Russland en meget vanskelig motstander. President Aslan Makhadov samlet lørdag republikkens krigsherrer for å be om samhold. For hver russisk bombe som faller vil de mange ekstremistene få flere tilhengere. Krig er disse gruppenes idé og eksistensberettigelse. Et massivt russisk angrep er nok en trussel, men det er også en gave fra himmelen.
  • Det er et dristig skritt mot presidentembetet Vladimir Putin nå tar. Lykkes han, og Tsjetsjenia ikke blir en militær hengemyr, kan han være på god vei til å bli den neste tsaren i Kreml. Lykkes han ikke, kan krigen utløse massiv terror over hele Russland og økt konfrontasjon med de mange millioner andre muslimene i landet. Og landets ledere vil enda en gang være avslørt som opportunister og falske profeter.