Falske profeter

Det ble advart mot falske profeter allerede for 2000 år siden. Nå kommer søksmålene. Følg med Statoil og Amersham.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Men vokt eder for de falske profeter, som kommer til eder i fåreklær, men innvortes er glupende ulver! Av deres frukter skal I kjenne dem; kan en vel sanke vindruer av tornebusker eller fiken av tistler. Således bærer hvert godt tre gode frukter, men det dårlige tre bærer onde frukter Et godt tre kan ikke bære onde frukter, og et dårlig tre kan ikke bære gode frukter. Hvert tre som ikke bærer god frukt, blir hugget ned og kastet på ilden. Derfor skal I kjenne dem av deres frukter.

Ordene over stammer fra Matteus Evangelium og er hentet fra slutten av Jesu Kristi Bergpreken. Hadde Jesus levd i dag, kunne han kanskje vært sjef for Kredittilsynet. Ulvene i fåreklær ville da vært finansakrobater med luftige investeringsprosjekter, mens de gode og dårlige trærne er selskapene som det skal investeres i:

'...(E)t dårlig tre kan ikke bære gode frukter. Hvert tre (les selskap) som ikke bærer god frukt (les resultater) , blir hugget ned og kastet på ilden. Derfor skal I kjenne dem av deres frukter (resultater).

I USA ser det ut til at en del investorer mener enkelte finansanalytikerne også bør settes i kategorien falske profeter. I alle fall har stadig flere varslet søksmål mot meglerhus og analytikere som 'pushet' mer eller mindre verdiløse aksjer på investorene. Et forlik, der en investor ble tilkjent erstatning fra Merrill Lynch som følge av den berømte IT-analytikeren Henry Blodgets uheldige anbefalinger, har virket som en magnet for andre som vil oppnå det samme.

Chip

Nå tror enkelte at Merrill Lynch har vært falske profeter i en sektor-anbefaling også. I forrige uke gikk selskapets analytikere ut og sa at minnebrikke-sektoren (chip) har nådd bunnen og at man ettervert bør se en oppgang. Dette satte fart i hele teknologi-sektoren fordi chip-sektoren anses som en tidlig-syklisk indikator på teknologibransjen generelt.

I etterkant har imidlertid Merrill møtt mange motargumenter, senest fra den anerkjente Lehman Brothers-anytikeren Dan Niles som tvert om mener Intel vil kutte prisene enda mer aggressivt. Niles peker på at konkurrenten Advanced Micro Devices (AMD) har økt markedsandelen fra 13 prosent til 21 prosent, noe Intel misliker sterkt. Derfor mener Niles at Intel vil annonsere nye aggressive priskutt.

Nå kan man ikke beskylde Merrill Lynch for falske profetier så lenge sektoren på ett eller annet tidspunkt kommer til å oppleve opptur igjen. Merrill er blant de allere beste analysehusene i verden. Det er derfor mer snakk om 'timing'; det aller vanskeligste i aksjemarkedet: Rett for tidlig er like feil som rett i ettertid.

Det kan godt hende Merrill Lynch har rett i at markedene til Intel og AMD har bunnet ut, men det kan vi uansett ikke fastlå før om noen måneder. Som investor må du bare velge å tro, basert på informasjonen som er tilgjengelig. Den dagen du VET, har kursen allerede gått (med mindre du sitter på innside-informasjon).

Merrill Lynch gir seg ikke på at teknologisektoren skal opp snart, tross motbør hos kollegaer.

Meglerehusets amerikanske sjefstrateg Christine Callies skriver i et notat at

- Bevisene på en bunn i teknologisektoren akkumulerer seg. Ordreinngangen har stabilisert seg med oppgang for halvledere og elektroniske komponenter, mens kommunikasjonsutstyr fortsetter svakt, skriver hun.

Hun peker videre på at lagrene har toppet ut og at de faller kraftig i halvleder- og telekomutstyrsmarkedet. Det vil gi sterk resultatoppgang når det hele snur.

- Vår anbefaling om å bevege seg inn i teknologi er fortsatt gjeldende ettersom det fundamentale klart bedrer seg, skriver Callies.

Det virker som om Merrill Lynch her stikker hodet ganske langt ut, og dersom meglerhuset spådommer viser seg å være korrekte, blir det stjerner i boken hos forvalterne.

Cisco-signaler?

Kanskje får vi noen nye signaler i kveld når Cisco, en gang verdens mest verdifulle selskaper men i dag bare en skygge av sel selv, legger frem tall. Cisco leverer for det meste til internett- og telekomsektoren og er dermed ikke blant de mest tidlig-sykliske bedriftene, slik Intel og AMD gjerne oppfattes. Det er derfor kanskje for mye å håpe på positive signaler i kveld, men hvert ord fra konsernsjef John Chambers vil bli analysert, nesten som sentralbankesjef Alan Greenspan blir det av makroøkonomene.

Aksjemarkedet i både USA og Norge trenger noen 'triggere' nå. Markedet sklir bare sidelengs om dagen. Dagens resultattall fra Amersham og Statoil vil neppe gi de triggerne som skal til. Begge selskapene er i sektorer der inntjeningen er god, om ikke akkurat stabil (for Statoils vedkommende).

Det er første gang Statoil legger frem resultat som børsnotert selskap, og det vil være slik at det går noen kvartaler før analytikerne har fått 'kalibrert' og testet ut regnearkmodellene sine. Det er derfor naturlig nok store sprik i forventningene. Det blir kanskje viktigere å høre hva Statoil sier om utsiktene. Resultatfremleggelsen til konkurrenten Shell endte med kursfall fordi selskapet ga noe forsiktige kommentarer på oljeprisutvikling og produksjonsvekst.

Amersham kommer også med tall i dag. Selskapet har gitt en indikasjon på hvordan første kvartal var, men selskapet gir bare ut halvårsresultater. Derfor kan det bli relativt store kursbevegelser. Det mest interessante blir hva selskapet sier om børsnoteringen av det 55 prosent eide datterselskapet Amersham Pharmacia Biotech, som etter planen skulle vært notert i USA i fjor.

Teknologiaksjene på Oslo Børs fikk hard medfart i går. En del av dem kommer trolig litt opp igjen i dag, men det synes ikke å være nok likviditet i det norske markedet til å dra indeksene i noen større grad på kort sikt.