Falske rykter om falske penger

Det hersker full forvirring om hvordan du kan avsløre om 200-kronesedlene er falske. Kunder blir nektet å betale med ekte penger i drosjer, butikker og på restauranter. Se hvordan du finner ut om 200-lappen er ekte!

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De siste ukene har hysteriet rundt 200-lappene tatt seg opp igjen. Dagbladet er blitt kontaktet av mange som tror de har observert falske penger. De fleste tror at numrene på pengene kan vise om de er ekte eller ikke. Det er feil.

- Vi har fått mange henvendelser om dette. Det toppet seg rundt jul. Så ble det rolig, før det har tatt seg opp igjen nå. Men det er ingen grunn til å tvile på pengenes ekthet, sier informasjonsdirektør Poul Henrik Poulsson i Norge Bank til Dagbladet.no.

På gamle 200-sedler er numrene på forsida like. Mens sedler som er laget seinere, har forskjellige numre. Begge er akkurat like ekte, men nummerseriene har gjort mange forvirret.

- I stedet for å henge deg opp i numrene på 200-lappen, hold den mot lyset og se etter vannmerket. Du kan også sjekke sikkerhetstråden. I den står «Norges Bank» inngravert. Vær også litt observant på papirkvaliteten. Sedlene er av 100 prosent bomull, så hvis du knitrer litt med dem, merker du raskt at det ikke er vanlig kopipapir.

Poulsson sier at de har varslet alle bankene i Norge om hvordan 200-sedlene skal være. Men kundene har ikke fått beskjed.

- Det kan skyldes at folk bruker telegiro og nettbank. Dermed går de mindre i banken.

Tidlig neste år kommer det nye 200-lapper, med et metallisk felt som det på 500-lappene.

- Vi har ikke registrert noen forsøk på å forfalske 500-lapper, og da vil det også bli umulig å forfalske 200-sedlene. Men når de nye 200-lappene kommer, vil vi trolig sende en brosjyre med informasjon til alle husstander i Norge, sier Poulsson.

Tallet på forfalskninger har økt kraftig de siste årene. I 1996 ble det registtert 400 falske sedler. I fjor var tallet 3000. Over halvparten av de falske sedlene som ble oppdaget i fjor, var 200-kronesedler.

EKTE: Blås i numrene på 200-lappen. Har seddelen vannmerke og sikkerhetstråd, er den ekte.