Falske torturbilder?

Bildene av britiske overgrep mot en irakisk fange kan være falske.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Det ble i i går kjent at britiske soldater angivelig torturerte en ukjent irakisk fange før de dumpet ham fra en bil i fart uten å vite om han var død eller levende.

Nå tviler militære kilder ifølge BBC News på om bildene er ekte, og det konservative partiets talsmann for forsvarsspørsmål, Nicholas Samas, stiller spørsmål ved Daily Mirrors offentliggjøring av bildene.

- En må kunne sette spørsmålstegn ved oppførselen til (Daily) Mirror når det tydeligvis hersker tvil om bildene er ekte. Vi må være litt mer forsiktige før vi trekker bastante konklusjoner, advarer Samas.

Forsvarer publiseringen

De to soldatene som ga bildene til den britiske tabloidavisa står likevel på sitt og hevder at bildene viser faktiske handlinger.

Redaktøren i Daily Mirror, Piers Morgan, sier dessuten at de samme soldatene har flere avsløringer på lager, og han er ikke villig til å beklage avgjørelsen om å trykke de kontroversielle bildene.

- Disse soldatene følte seg forpliktet til å avsløre hva som foregikk fordi de mente det var fundamentalt galt, og at handlingene på et aller annet tidspunkt uansett ville blitt rapportert, sier Morgan, som likevel understreker at avisa mener de aller fleste soldatene i Irak har gjort en «fantastisk modig jobb».

Falske bilder?

BBCs forsvarskorrespondent Paul Adams sier kilder med nære bånd til Lancashire-regimentet tviler på bildenes ekthet, simpelthen fordi de ikke får mange av detaljene i bildet til å stemme overens med virkeligheten.

Eksempelvis så er geværet på bildet av typen SA80 mk 1, som ikke benyttes av troppene i Irak. Dessuten bruker soldatene i Irak hjelmer, og ikke «filthatter» som på bildet.

De samme kildene mener også at Bedford-lastebilen i bakgrunnen på et av bildene er av feil type, det vil si en type som ikke benyttes i Irak.

Utenriksminister Jack Straw fortalte til BBC at beskyldningene mot den britiske hæren er «forferdelige» og at etterforskningen av bildene foregår på «høyeste plan».

<B>FALSKE ELLER EKTE?</B> Diskusjonen går i England etter at disse bildene av angivelig britisk tortur mot en irakisk fange ble publisert i Daily Mirror.