Falt pladask på postordre

KARMØY (Dagbladet): Arthur hadde ikke sjans hos norske jenter. I stedet tok han mot til seg og skrev til filippinske Gemma. Nå har paret vært gift i 11 år.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Arthurs lykkelige valg inspirerte kompisene. De reiste til Filippinene og fridde til Gemmas kusiner. I dag forteller Arthur (36) og Gemma (31) sin annerledes kjærlighetshistorie i NRKs radiodokumentar. De knuser myten om postordreekteskapene.

- Gemma og de andre filippinske jentene er sterke og selvstendige. De lar seg ikke herse med, hvis noen skulle tro det, sier Arthur Jørgensen.

Hun er sjefen

Han mener han har fått langt mer orden på økonomien etter at han slo seg sammen med Gemma.

- Hun er husets finansminister. Og hvis det er en sjef i familien, så er det henne, smiler Arthur.

Gemma nikker og ler. Da hun begynte å skrive med europeiske menn, trodde hun alle var rike.

- De skrøt av hvor mange penger de hadde. Men ikke Arthur. Han skrev at han bare hadde penger til mat og klær. Jeg valgte ham likevel. Fordi han virket så ærlig.

Så du skjønner kanskje at dette er ekte kjærlighet? spør Gemma.

Og legger til:

- Vi har vært gift helt siden 1988. Arthur er mannen jeg drømte om. Den snilleste og beste. Jeg kaller ham bare

mahal . Det betyr elskling.

Forelskelsen


- Dei norske kvinnfolka hadde eg gitt opp. Det var ikkje bra nok å være sveisar. Eg var han som ingen ville dansa med.

I en postordrekatalog med filippinske brevvenner, plukket Arthur ut fire jenter.

- Heldigvis svarte bare Gemma. Hun fortalte at hun ikke røykte, ikke drakk, men likte å gå på dans. Hun ønsket en brevvenn med tanke på ekteskap. Etter bare noen uker tok det helt av. Jeg begynte å lime på små røde hjerter på konvoluttene og var kjempeforelsket enda jeg ikke hadde møtt henne. Det var jo helt vilt, sier Arthur.

80 brev


I løpet av ti måneder sendte Arthur og Gemma 80 håndskrevne brev til hverandre. Så fridde han. Og en kald novemberdag landet hun på Sola.

- Vi var litt sjenerte og usikre med en gang. Men alt stemte. Hjertet banket enda fortere enn da jeg åpnet brevene hennes. Du kan nok si det var kjærlighet ved første blikk, sier Arthur.

Fire uker etter at Gemma kom til Karmøy, ble det nyttårsaftenbryllup i Avaldsnes kirke. Siden ble det husbygging og barn. Sønnene Asgeir (9) og Daniel (4) har gitt livet en fantastisk ny dimensjon, forteller Gemma.

- Jeg er lykkelig. Jeg har fått en flott familie og stortrives på jobben min på Hydro. Folk er hyggelige mot oss. Nesten alle. Unntatt en del mannfolk over 40 år, som tror at alle asiatiske jenter er horer. Når jeg er ute sammen med Arthur, har de spurt ham: «Kor møkje har du betalt for henna?». Eller at de kommer direkte til meg og spør hva jeg skal ha for ei natt.

- Det e'kje kjekt å høyra sånt , sier Gemma på klingende rogalandsdialekt.

Kusinene


70 filippinske kvinner har funnet seg partnere i Haugesund-området. Bare i Gemmas nærmiljø på Vedavågen bor flere norsk-filippinske ektepar. Ekstra morsomt ble det da to av Arthurs kamerater dro på Asia-tur. De falt for Gemmas søskenbarn. Slik hadde det seg at tre kusiner fra fjellandsbyen Balugo ble gift med tre kompiser fra Karmøy.

- Det beste ved norske menn er at de er trygge nok til å gi gi sine kvinner frihet.

FAMILIEIDYLL: Daniel (4) og Asgeir (9) er resultatet av Gemma og Arthur Jørgensens sjeldne kjærlighetshistorie.