Falun Gong-tilhengere tortureres og drepes

Falun Gong blir torturert og drept i Kina. Det hevder Falun Gong-tilhgere som i dag demonstrerte utenfor de kinesiske ambassadene i Norge og Sverige.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

På Eidsvolls plass foran Stortinget i Oslo samlet Falun Gong-utøvere fra Norge, Sverige og Kina seg for å vise sin motstand mot kinesiske myndigheter ved å drive med rolige, meditative øvelser og dele ut informasjon.

Ifølge utøverne av Falun Gong i de nordiske landene, er flere enn 250 utøvere i Kina drept i fangenskap.

- Kinesiske myndigheter fratar folk vanlige borgerrettigheter. De fengsler folk uten at de er domfelt og torturerer fangene. Dør de av tortur, regner myndighetene det som selvmord. Det handler om at de fratas menneskerettigheter, sier talsmann Peder Giertsen for Falun Gong i Norge til NTB.

Ifølge tall fra Falun Gong-bevegelsen , er 50.000 utøvere i Kina, arrestert og holdt i varetekt uten lov og dom i løpet av de siste to årene. 20.000 skal være sendt i tvangsleire uten rettergang, 600 internert og tvangsmedisinert i psykiatriske sykehus og 260 omkommet i kinesiske fengsler - mange etter tortur.

180 personer skal være dømt til lange fengselsstraffer - opptil 18 år.

- Disse tallene er i de fleste tilfeller godt dokumentert etter kontakt med familiemedlemmer og lokalmiljøene rundt disse personene, sier Giertsen.

- Ikke-voldelig

Han understreker at Falun Gong ikke driver med vold eller politisk arbeid.

- Vi driver overhodet ikke med politikk. Falun Gong er frivillig hvert øyeblikk. Du kan gå når du vil. Vi driver med langsomme bevegelser som styrker kroppen og stille meditasjon som styrker sinnet, sier Giertsen.

20. juli er det to år siden kinesiske myndigheter la ned forbud mot å utøve Falun Gong. Ved kinesiske ambassader over hele verden vil Falun Gong-utøvere rette en appell til kinesiske myndigheter om å løslate alle Falun Gong-fanger i Kina.

- I Sverige, USA og Tyskland skal vi markere vår motstand ved de kinesiske ambassadene. I Kina har det gått særlig hardt ut over kvinnene. De er kledd nakne og misbrukt og mishandlet i fengslene, sier Giertsen.

- Føler seg truet

Ifølge utøverne av Falun Gong forsøker myndighetene i Kina å omskolere folk som driver med disse øvelsene.

- Det virker som makthaverne føler seg truet av at så mange begynte med Falun Gong. I løpet av seks år ble det mer enn 70 millioner utøvere. Myndighetene så ut til å føle seg truet, tror Giertsen.

Han påpeker at øvelsene skal bidra til å gjøre den enkelte til et bedre menneske.

- Formålet er å øke sannheten, medfølelsen, toleransen og utholdenheten. Gjennom øvelsene kan vi få klarere tanker og ved det kan vi bli bedre medmennesker, sier Giertsen.

NTB lyktes ikke torsdag kveld å få tak i noen ved Folkerepublikken Kinas ambassade for en kommentar til saken.

(NTB)

TORTURERES OG DREPES: I Kina er det livsfarlig å tilhøre Falun Gong-bevegelsen. Utøvere fengsles, torureres og drepes. I dag demonstrerte norske utøvere mot overgrepene.