ANGREPET MED SYRE: Storesøster Mumtaz (18) sa nei til en mann hun ikke ville gifte seg med. Det gikk hardt utover familiens hennes, også småsøstrene på 13 og 14 år. Whadat/REUTERS
ANGREPET MED SYRE: Storesøster Mumtaz (18) sa nei til en mann hun ikke ville gifte seg med. Det gikk hardt utover familiens hennes, også småsøstrene på 13 og 14 år. Whadat/REUTERSVis mer

Familie angrepet med syre fordi de ikke ville gifte bort Mumtaz (18)

Småsøstre måtte behandles for syreskader i ansiktet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Da den afghanske familien nektet å gifte bort sin 18 år gamle datter til en mann de anså som uansvarlig, ble de utsatt for en grusom hevn.

Flere ukjente og bevæpnede menn tok seg inn i familiens hus, banket opp faren og helte syre over begge foreldrene og deres tre barn.

I tillegg til 18 år gamle Mumtaz, ble hennes yngre søstre på 13 og 14 år angrepet, ifølge Reuters.

Får medisinsk behandling Det eneste Mumtaz hadde gjort seg skyldig i, var å avslå et frieri fra en mann som familien mente var en bølle og en bråkmaker. Hun gjorde det med familiens samtykke, og forlovet seg senere med en slektning.

Noen uker senere ble familien angrepet i sitt hjem i Bulk Awal i byen Kunduz.

- Alle fem får medisinsk behandling, sier Abdul Shokor Rahimi, leder ved Kunduz regionale sykehus.

- Faren og den eldste datteren er kritisk skadet, fordi de har skader over hele kroppen. Mora og de yngste døtrene har en del skader på hendene og i ansiktet, sier Rahimi.

- Uansvarlige og umoralske Ghulam Mohammad Farhad, politioverbetjent i Kunduz, lover at angriperne skal spores opp.

- De er uansvarlige og umoralske. Vi har startet etterforskningen, og angriperne vil bli straffeforfulgt, sier Farhad.

Syre brukes som til tider som våpen i Afghanistan, men ikke alltid mot kvinner. I de konservative, og Taliban-influerte sørlige og østlige delene av landet, er det også brukt mot jenter fordi de går på skole, skriver Reuters.

Med tilbaketrekningen av internasjonale styrker innen utgangen av 2014, frykter en del aktivister, både i og utenfor Afghanistan, at kvinners rettigheter står i fare for å bli ofret for å sikre at vestlige styrker forlater landet i en mer eller mindre stabil tilstand.