Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Familie dømt for kidnapping og mishandling

Etter å ha overfalt, dopet og bundet barnevernansatte, kidnappet foreldrene sine tre barn. Nå er den kurdiske familien dømt.

DØMT: Den 37 år gamle barnefaren hevder de andre dømte ikke visste noe om hans planer om å kidnappe sine egne barn for å ta dem med det til Irak. Nå er seks personer dømt etter den dramatiske hendelsen i februar i fjor. Her fra Dagbladets intervju med mannen i Oslo fengsel tidligere i år. Foto: Hans-Martin Thømt Ruud
DØMT: Den 37 år gamle barnefaren hevder de andre dømte ikke visste noe om hans planer om å kidnappe sine egne barn for å ta dem med det til Irak. Nå er seks personer dømt etter den dramatiske hendelsen i februar i fjor. Her fra Dagbladets intervju med mannen i Oslo fengsel tidligere i år. Foto: Hans-Martin Thømt Ruud Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det var 13. februar i fjor, da foreldrene skulle ha samvær med sine tre yngste barn, at de to barnevernsansatte ble angrepet. Flere personer, iført finlandshette, brukte tåregass for å uskadeliggjøre dem.

Deretter ble de slått, dopet, bundet og surret tape over store deler av hodet.

Foreldrene tok så med seg barna på en biltur igjennom Europa, mot kurdisk Irak, der de kommer fra. De ble stoppet på grensen mellom Hellas og Tyrkia etter tre dager.

Nå er barnas far (37), mor (34), onkel (35), onkel (38), nevø (19) og en venn av den 19 år gamle nevøen dømt til fengsel i saken.

Barnefaren ble dømt til fengsel i fem år og seks måneder, moren og en av onklene ble dømt til fengsel i fem år. De tre andre medskyldige fikk tre års fengsel.

Sovemiddel i kaffekoppen Dommene mot foreldrene omfatter i tillegg til legemsbeskadigelse og frihetsberøvelse også barnemishandling.

I mai 2009 ble de tre yngste barna til familien akuttplassert i fosterhjem. Samme dag anmeldte barneverntjenesten foreldrene for vold mot barna og planer om å gifte bort sin eldste datter, som da var 13 år gammel.

Det var under et såkalt kontrollert besøk i foreldrenes hjem utenfor Sarpsborg sentrum et knapt år senere at de barnevernansatte ble angrepet og barna kidnappet. De to barnevernansatte kom med barna, og fikk servert kaffekopper med sovemiddel. Deretter stormet de maskerte mennene inn og sprayet dem med tåregass og tapet dem.

Begge de barnevernsansatte har forklart retten at de var sikre på at de skulle dø under mishandlingen.

I et intervju med Dagbladet i januar i år, fortalte barnefaren (37) at ingen andre kjente til hva som skulle skje, bortsett fra han selv. Dette fastholdt han i Sarpsborg tingrett. De medtiltalte hevdet alle i sine forklaringer at de ikke visste hva som skulle skje.

- En time tidligere fortalte jeg min kone om hva som skulle skje. Hun advarte meg, men jeg sa at jeg kom til å ta med meg barna til Irak enten hun ville eller ikke, sa han til Dagbladet i januar i år.

I intervjuet hevdet han at alt var over på mellom fem og ti minutter.

- Jeg er far og det var min plikt å gjøre dette, sa 37-åringen til Dagbladet.

Sverget å drepe datteren De to barnevernsansatte satt bundet fast med tape over munnen i flere timer før farens bror kom inn og løslot dem.

Da politiet ble varslet, var foreldrene og de kidnappede barna allerede ute av landet. De ble etterlyst over hele Europa, og pågrepet av gresk politi på vei inn i Tyrkia etter tre dager.

Under pågripelsen skal faren ha sagt til sin eldste datter at «selv om jeg skulle sitte inne i ti år i fengsel, så vil jeg finne deg og drepe deg». Han ble dømt også for dette.

De tre barna er tilbake i Norge, og lever nå under nye navn på hemmelig adresse.

Anker Barnefaren (37) varsler at han kommer til å anke dommen.

- Han står fast på at de andre ikke visste og at det var han opplegg, men han er ikke enig i dommen og nekter for at han har utøvet vold mot sine barn. Han mener han skal straffes for det han har gjort, men er ikke enig i omfanget av volden mot de barnevernansatte, og mener at straffen på fem år og seks måneder er for streng, sier mannens forsvarer, advokat Stian Bergersen Mæland, til Dagbladet.

I intervjuet med Dagbladet i januar sa han at han ikke angret på det han gjorde. Heller ikke etter å ha hørt at de to barnevernansatte har slitt voldsomt i ettertid.

- De satt bundet i tre timer. Vi har mistet våre barn, sa han i intervjuet.

SATT BUNDET: De to barnevernansatte ble sprayet pepperspray på, bundet og tapet under det som skulle være et ordinært samværsmøte mellom barna og foreldrene. Foto: John Terje Pedersen
SATT BUNDET: De to barnevernansatte ble sprayet pepperspray på, bundet og tapet under det som skulle være et ordinært samværsmøte mellom barna og foreldrene. Foto: John Terje Pedersen Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media