Familie funnet drept

Sterkt handikappede Stina (12) ble funnet drept i det rødmalte huset sammen med søsteren Nora (18), moren Kari S. Mækeland Stølen (48) og faren Oddvard Stølen (50). Igjen sitter en søster (21).

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

SVEIO/HAUGESUND/OSLO (Dagbladet): - Jeg har mistet fire gode venner, sier rektor Olav Bergmål til Dagbladet.

I 7. klasse på Sveio skule i Hordaland står det en tom pult i dag. Den 12 år gamle jenta som også var avhengig av rullestol, ble klokka 16.39 i går funnet drept sammen med søsteren Nora Mækeland Stølen, moren Kari S. Mækeland Stølen og faren Oddvard Stølen. De ble funnet i samme rom.

Ei hagle ble funnet like i nærheten av en av de drepte. Politiet mener et familiemedlem først tok livet av de tre andre for så å ta sitt eget liv. Politiet utelukker ikke at flere våpen var involvert.

Igjen sitter den siste datteren i familien. 21-åringen bor i Haugesund og ble i går tatt hånd om av et kriseteam med psykiatrisk sykepleier, prest og lege på Fylkessjukehuset i Haugesund.

- Alt tyder på at dette er en familietragedie. Vi leter derfor ikke etter en ukjent gjerningsmann, sier politiadvokat Tor Buberg ved Haugaland og Sunnhordland politidistrikt.

Funnet av nær bekjent

Det var en 33-år gammel nær bekjent av familien som fant de fire døde i et bolighus på Mekjeland i Sveio i Hordaland.

Ingen Dagbladet har snakket med, kunne i går forklare hvorfor tragedien skjedde.

- De var kjekke og hyggelige mennesker, sier rektor Olav Bergmål ved Sveio skule.

- Denne familien har vi hatt et nært forhold til fordi datteren hadde et fysisk og psykisk handikap. Hun hadde et eget undervisningsopplegg sammen med tre andre elever. Vi hadde faktisk et møte på mandag hvor vi diskuterte et eget opplegg for henne neste semester, sier Bergmål.

Det var skolen som først savnet kontakt med familien tidlig i går morges. Drosjen som pleide å hente Stina hver morgen, kom til et hus der ingen svarte.

Politiet har dermed grunn til å tro at drapene kan ha skjedd natt til i går eller tidlig mandag morgen.

Minnestund på skolen

Rektoren trodde først familien var bortreist og hadde glemt å melde fra.

- Vi begynte å ringe rundt til andre i familien for å høre om de viste hvor de var. En av disse oppdaget at noe galt var skjedd i huset, sier Bergmål.

Klokka 17.13 kom politiet til den rødmalte eneboligen, som ligger fritt til - omringet av jorder på alle sider. Familiemedlemmene ble funnet døde i samme rom.

I går kveld ringte rektor med bistand av to kolleger rundt til lærerne på Sveio skule for å be lærerne om å møte klokka 08.10 i dag.

- Vi vil da ha en samling med lærerne for å orientere om hva som har skjedd. Dette har vi rutiner for. Lærerne skal etterpå orientere sine klasser. Seinere i uka vil vi ha en minnestund, sier rektoren til Dagbladet.

Sveio skule har 350 elever i aldersgruppen 6-16 år.

Hjelpsom og syk

Naboer og kjente av familien Dagbladet var i kontakt med i går beskriver den 50 år gamle familiefaren Oddvard Stølen som en rolig og hyggelig mann. Overfor naboer skal han ha vært svært hjelpsom når det var bruk for hans innsats til praktiske gjøremål.

Den 50 år gamle kystskipperen har hele sitt arbeidsliv vært knyttet til sjøen og har i flere år drevet sin egen båt som har gått langs kysten utenfor Sveio. Mye av fritida har han også brukt på sjøen. Blant annet har han ofte vært å se på fjorden når han har satt garn.

Den siste tida har familiefaren imidlertid vært syk og har derfor vært mye hjemme i boligen på Mekjeland i Sveio. Familiefaren har også en sykdomshistorie bak seg.

Ingen i familien er tidligere kjent for politiet.

Familien brukte mye tid og krefter for at den funksjonshemmede jenta skulle ha et så godt liv som mulig hjemme. Stina var også avhengig av rullestol.

Moren i familien, Kari S. Mækeland Stølen, var hjemmeværende for å ta seg av datteren. Familien bodde på hennes familiegård i Sveio. De har bodd der siden begynnelsen på 80-tallet.

Haugaland og Sunnhordland politidistrikt får i dag bistand fra tre teknikere fra Kriminalpolitisentralen (Kripos).

I SAMME ROM: En nær bekjent av familien fant de fire familiemedlemmene drept i samme rom i eneboligen på Mekjeland i Sveio. Ingen kunne i går gi en forklaring på hvorfor tragedien skjedde.
FÅR BISTAND: Teknikere fra Haugaland og Sunnhordland politidistrikt jobbet i går kveld på åstedet. I dag får de bistand fra Kripos.