Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Familie henrettet: Pågrep feil mann

Det politiet trodde var den etterlyste Xavier Dupont de Ligonnès viser seg å være pensjonist.

MISTENKT: Xavier Dupont de Ligonnès er etterlyst for drapet på sin egen familie. Fredag kveld ble en mann pågrepet i saken Glasgow i Skottland. Flere franske medier meldte at det var Ligonnès. Det skal det ikke ha vært. Foto: AFP / NTB Scanpix
MISTENKT: Xavier Dupont de Ligonnès er etterlyst for drapet på sin egen familie. Fredag kveld ble en mann pågrepet i saken Glasgow i Skottland. Flere franske medier meldte at det var Ligonnès. Det skal det ikke ha vært. Foto: AFP / NTB Scanpix Vis mer

I april 2011 gjorde politiet i den franske byen Nantes et sjokkerende funn.

I en hage tilhørende et helt vanlig hus i en forstad til byen ble 49 år gamle Agnés Dupont de Ligonnès, hennes tre sønner Arthur (21), Thomas (18) og Benoît (13) og datteren Anne (16) funnet nedgravd. Familiens to hunder ble også funnet nedgravd på eiendommen.

Forsvant

Familiefaren Xavier Dupont de Ligonnès var sporløst forsvunnet. Etter kort tid viste undersøkelsene at hele familien med mor og fire barn skal ha blitt skutt i hodet på kort hold med en lyddempet pistol.

MISTENKT OG DREPT: Familien Dupont de Ligonnès (oppe fra venstre): Xavier, Agnes, Arthur, Thomas, Anne og Benoit. Foto: AFP / Politiet
MISTENKT OG DREPT: Familien Dupont de Ligonnès (oppe fra venstre): Xavier, Agnes, Arthur, Thomas, Anne og Benoit. Foto: AFP / Politiet Vis mer

Fransk politi omtalte drapene som «metodiske henrettelser» der hvert familiemedlem skal ha fått to skudd mot hodet før de ble begravd under sement.

BOSTED: Den pågrepne mannen skal ha bodd her i Limay, nordvest for Paris. Det skal ikke være etterlyste Ligonnès. (Photo by Thomas SAMSON / AFP)
BOSTED: Den pågrepne mannen skal ha bodd her i Limay, nordvest for Paris. Det skal ikke være etterlyste Ligonnès. (Photo by Thomas SAMSON / AFP) Vis mer

Drapene i Nantes rystet Frankrike, og faren Xavier Dupont de Ligonnès ble raskt hovedmistenkt.

Fredag meldte blant annet storavisa Le Parisien at Ligonnès, som tilhører en gammel fransk aristokratslekt, samme dag ble pågrepet på flyplassen i Glasgow i Skottland etter å ha ankommet med et fly fra Paris.

Nå melder samme avis, Euronews 1 og flere franske medier, at mannen som er tatt ikke er etterlyste Ligonnès. Fransk politi opplyste i går kveld at de ville samarbeide med skotsk politi for å avklare mannens identitet. Det kan det nå se ut som de slipper.

- Umulig å kjenne igjen

Ifølge avisa skal fingeravtrykket til mannen som ble pågrepet på flyplassen i Glasgow delvis ha sammenfalt med de Ligonnès'. DNA-prøver skal imidlertid ha avslørt at det ikke er snakk om den etterlyste mannen i det hele tatt.

RAID: I januar 2018 aksjonerte politiet mot dette klosteret i Roquebrune-sur-Argens i Sør-Frankrike etter angivelige observasjoner av den ettersøkte 58-åringen. Aksjonen var resultatløs. Foto: AFP PHOTO / Valery HACHE / NTB Scanpix
RAID: I januar 2018 aksjonerte politiet mot dette klosteret i Roquebrune-sur-Argens i Sør-Frankrike etter angivelige observasjoner av den ettersøkte 58-åringen. Aksjonen var resultatløs. Foto: AFP PHOTO / Valery HACHE / NTB Scanpix Vis mer

- En mann ble fredag 11. oktober pågrepet på Glasgow flyplass og forblir i varetekt i forbindelse med en europeisk arrestordre, het det i en politiuttalelse til Euronews fredag kveld.

Allerede seint i går kveld skal mistanken om at det ikke var snakk om de Ligonnès ha oppstått. En kilde tett på etterforskningen sier til Le Monde at mannen var «umulig å kjenne igjen» og at det ville være «vanskelig å tro på om ikke fingeravtrykkene var der».

- Håpløst idiotisk

Også et intervju med det som skal ha vært den pågrepne mannens nabo i Frankrike skal ha fått alarmklokkene til å ringe.

RYSTENDE: Funnet i hagen utenfor forstadsboligen rystet hele Frankrike. Foto: JEAN-SEBASTIEN EVRARD / AFP / NTB Scanpix
RYSTENDE: Funnet i hagen utenfor forstadsboligen rystet hele Frankrike. Foto: JEAN-SEBASTIEN EVRARD / AFP / NTB Scanpix Vis mer

- Dette er helt håpløst idiotisk. Skottene har dummet seg totalt ut. Selv med plastisk kirurgi ville det ikke vært mulig. Jeg har kjent ham i 30 år, sa naboen Jacques til FranceTV.

Han sier at naboen lever en rolig pensjonistliv med sin kone i Skottland, og at han av og til er tilbake i Frankrike.

- Vi var i bryllupet hans i Skottland, sier han.

Den rystende saken førte til en gigantisk menneskejakt i Frankrike. Familien skal ha blitt drept i begynnelsen av april, mens funnet skjedde 21. april 2011.

Hevdet han var agent

Den 58 år gamle faren i familien skal ei tid før drapet ha hevdet overfor bekjente at han var hemmelig amerikansk agent. Han var angivelig nødt til å reise bort fordi han var blitt omfattet av et vitnebeskyttelsesprogram.

Ifølge et brev sendt til skolen der to av barna gikk kort tid før drapene, skulle familien flytte til Australia.

- Da vi fikk brevet, fulgte det med betaling for resten av skoleåret, sa rektoren ved skolen, Olivier Bouissou, til nyhetsbyrået AFP.

«Jeg lever fortsatt»

I 2015 fikk også en journalist i det franske nyhetsbyrået AFP en lapp med beskjeden: «Jeg lever fortsatt». Lappen var signert Xavier Dupont de Ligonnès.

De Ligonnès har imidlertid ikke blitt bekreftet sett siden 15. april 2011 - ei uke før oppdagelsen av den drepte familien. Han skal da ha forlatt et hotell med det som tilsynelatende var et rifleetui på ryggen.

På tross av en rekke mulige observasjoner har det siden ikke vært kjent om den etterlyste drapsmannen er død, levende eller hvor han eventuelt har oppholdt seg.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media