Familie jages til havs

SVOLVÆR (Dagbladet): Den amerikanske familien Martin tvinges av myndighetene til å seile tilbake over Nord-Atlanteren midtvinters for å søke om opphold i Norge. Forfatter og jordomseiler Ragnar Kvam jr. er opprørt over behandlingen. I går besøkte han familien.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

-Uhøflig. Jeg skammer meg over landet mitt. Nordmenn har levd av og med havet siden vikingtida. Vi av alle burde vite at man ikke kan tvinge folk med småbarn ut på åpne havet på den mest værharde tida av året, sier forfatter Ragnar Kvam jr.

Sjøl seilte han til sammen 80000 nautiske mil verden rundt i 12 år fra 1987 til 1999.

-Bare én gang opplevde jeg å bli jaget til havs, på østkysten av Russland i 94. Det er vel en del av verden vi helst ikke vil bli sammenliknet med, sier Kvam jr.

Tre barn

Nå er han opprørt over behandlingen familien Martin får i Norge. De fem har søkt ly for vinteren i Svolvær, men det godtar ikke Utlendingsdirektoratet (UDI). De må vekk innen 31. januar. Direktoratet har følgende forslag: Reis hjem til New York og USA, skriv under et papir ved den norske ambassaden, og vend deretter tilbake til Norge.

-Båten er vårt hjem. Vi har tre små barn på tre, åtte og ni år. Det er ikke forsvarlig å seile på en slik tid av året, mener Dave Martin.

Amerikanske statsborgere kan bli inntil tre måneder i Norge uten tillatelse. Men Martin og familien vil overvintre og bli i Nord-Norge til august. De fremmet derfor sitt oppholdsønske hos politiet i Svolvær. Men så enkelt er det ikke å få bli i Norge. Søknaden ble blankt avslått:

Stivbeint

-Framgangsmåten er feil. Dersom dere vil opprettholde søknaden, må den sendes inn fra en norsk utenriksstasjon i det land hvor dere er borgere, var svaret fra UDI. Slik lyder nemlig utlendingsforskriftenes paragraf 10.

Maken til stivbeint byråkrati har ikke «globetrotterne» støtt på siden de forlot North Carolina i 1988.

I tolv år har de fartet rundt på verdens hav med sin selvbygde 33 fots «Driver», de har kastet anker i et utall land og opplevd det store eventyret. Underveis har barna Christopher, Holly og Teiga kommet til verden.

Intetanende om særnorske forskrifter seilte de fem en augustkveld i fjor inn til Lofoten. Mens ei rød sol forsvant i blikkstille hav mellom spisse fjell.

-Vi falt pladask, her er enestående vakkert. Vi er forelsket i lyset, fjellene, stillheten og de vennlige menneskene som bor her. Hadde man bare kunnet si det samme om de norske lovene, sier Dave Martin til Dagbladet.

Skriver bok

Ekteparet behøver ikke norske penger eller veldedighet, de lever av sine reportasjer i utenlandske reisemagasiner, blant annet det velrenommerte Cruising World i USA.

John Martin har dessuten inngått kontrakt med et amerikansk forlag. Seilerlivet skal skildres mellom to permer.
-Omtalen av Norge skal ikke preges av dette rotet, boka skal handle om norsk natur og et land som tross alt fortjener mange komplimenter.

UDI-avslagene er klaget inn for Justisdepartementet, som nå avgjør om søknaden deres kan behandles i Norge.
-Det formelt korrekte er at de må søke om opphold fra sitt eget hjemland. Men det finnes unntaksregler i forskriftene, vi skal nå se nærmere på om de kan brukes i denne saken, sier avdelingsdirektør John-Arne Jensen.

- Dette reglelverket må endres. Vi har en fantastisk kystlinje. Vil vi ikke at utlendinger skal få utforske vårt storslagne land? spør Ragnar Kvam jr.

BER OM Å FÅ BLI: Familien Martin vil tilbringe vinteren i småbåthavna i Svolvær, men norske myndigheter ber dem forlate landet innen 31. januar.