Familie jages til havs

SVOLVÆR (Dagbladet): Den amerikanske familien Martin tvinges av myndighetene til å seile tilbake over Nord-Atlanteren midtvinters for å søke om opphold i Norge. Forfatter og jordomseiler Ragnar Kvam jr. er opprørt over behandlingen. I går besøkte han familien.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

-Uhøflig. Jeg skammer meg over landet mitt. Nordmenn har levd av og med havet siden vikingtida. Vi av alle burde vite at man ikke kan tvinge folk med småbarn ut på åpne havet på den mest værharde tida av året, sier forfatter Ragnar Kvam jr.

Sjøl seilte han til sammen 80000 nautiske mil verden rundt i 12 år fra 1987 til 1999.

-Bare én gang opplevde jeg å bli jaget til havs, på østkysten av Russland i 94. Det er vel en del av verden vi helst ikke vil bli sammenliknet med, sier Kvam jr.

Tre barn

Nå er han opprørt over behandlingen familien Martin får i Norge. De fem har søkt ly for vinteren i Svolvær, men det godtar ikke Utlendingsdirektoratet (UDI). De må vekk innen 31. januar. Direktoratet har følgende forslag: Reis hjem til New York og USA, skriv under et papir ved den norske ambassaden, og vend deretter tilbake til Norge.

-Båten er vårt hjem. Vi har tre små barn på tre, åtte og ni år. Det er ikke forsvarlig å seile på en slik tid av året, mener Dave Martin.

Amerikanske statsborgere kan bli inntil tre måneder i Norge uten tillatelse. Men Martin og familien vil overvintre og bli i Nord-Norge til august. De fremmet derfor sitt oppholdsønske hos politiet i Svolvær. Men så enkelt er det ikke å få bli i Norge. Søknaden ble blankt avslått:

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer