- Familie og naboer kan slå dem i hjel

Etter kristen-dåp i Mjøsa. Norge har ikke lenger noe valg, mener Lars Gule.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): - De risikerer at slektninger og naboer slår dem i hjel, sier studieleder Lars Gule ved Senter for flerkulturelt og internasjonalt arbeid ved Høgskolen i Oslo (SEFIA) da han hører nyhetene om at afghanere er døpt i Mjøsa.

- Afghanistan er en islamsk republikk som følger sharia-lovgivning. Det er klart de er i fare ved en hjemsendelse til Afghanistan, sier Gule til Dagbladet.no.

Han mener norske myndigheter undervurderer kommuniksjons-

linjene mellom Norge og Afghanistan.

- Ikke langt fra Oslo til Kabul

- Det er åpenbart at disse personene nå er kjente, og at det er lett for at de kan bli gjenkjent i Afghanistan. Det en av dem fortalte på NRK-nyhetene, om at moren hans ikke ville snakke med ham fordi han hadde konvertert, er svært sannsynlig, sier Gule.

- Vi husker jo saken om «Bokhandleren i Kabul», og hvor raskt informasjon fra en bok publisert i Norge spredte seg til Kabul, sier han.

Åsne Seierstads betraktninger om livet i familien til bokhandleren i Kabul ble etter hvert en stor belastning for de omtalte.

FORSØKT DØMT TIL DØDEN: Abdul Rahman (t.h.) ble forsøkt dømt til døden, men slapp ved at han ble erklært sinnssyk. På bildet viser han fram en bibel, mens han føres vekk av politifolk i Kabul. Lars Gule (t.h.) mener afghanerne som norske myndigheter vil sende tilbake, kan bli drept av myndigheter, familie eller naboer. Foto: Scanpix
FORSØKT DØMT TIL DØDEN: Abdul Rahman (t.h.) ble forsøkt dømt til døden, men slapp ved at han ble erklært sinnssyk. På bildet viser han fram en bibel, mens han føres vekk av politifolk i Kabul. Lars Gule (t.h.) mener afghanerne som norske myndigheter vil sende tilbake, kan bli drept av myndigheter, familie eller naboer. Foto: Scanpix Vis mer

Tidligere har FNs høykommissær for flyktninger i Kabul sagt at det er viktig at de som sendes hjem, har et nettverk og en familie som tar vare på dem. Det risikerer de nå å miste.

- Ingen er trygge

- De mest fanatiske i Afghanistan kan hevde at alle som returnerer, om de har konvertert eller ikke, skal drepes eller straffes. De vil begrunne det med at de som ikke konverterte, må straffes for ikke å ha grepet inn eller tatt avstand fra de andre som ble kristne, sier Gule.

- I Afghanistan blir folk som dømmes til døden, enten skutt, hengt eller steinet til døde, forteller afghanernes talsperson Zahid Athari.

Flere av Dagbladet.no\'s lesere gir i kommentarfeltet uttrykk for at de mener afghanerne har konvertert utelukkende for å få asyl i Norge. Gule er ikke like sikker.

- Man spør seg om dette er et spill eller alvorlig ment. Det er vanskelig å svare på når man står utenfor. At flere har konvertert for lenge siden og har unngått å trekke dette fram før, viser at det kan være en alvorlig og personlig overbevisning, sier han.

- Med tanke på hva de har gått gjennom de siste årene, er det ikke usannsynlig at de søker trøst i religionen.

Afghaner forsøkt dømt til døden for konverterting

- Familie og naboer kan slå dem i hjel

I 2006 opplevde den kristne afghaneren Abdul Rahman (41) å bli forsøkt dømt til døden av afghansk rettsvesen etter at hans egen familie anga ham til rettsvesenet under behandlingen av en barnefordelingssak.

Han hadde konvertert 16 år tidligere mens han arbeidet med flyktninger i Pakistan.

- Vi vil én gang til be ham revurdere sitt syn, ettersom islam er en tolerant religion. Om han endrer syn, vil vi tilgi ham, sa dommeren i saken, Ansarullah Mawlazezadah, til BBC i fjor.

Ettersom han ikke konverterte tilbake, ble 41-åringens psyke vurdert.

Før rettssaken sa de offentlige anklagerne at han etter denne vurderingen ville bli dømt etter sharia-lovgivningen, som forbyr konvertering, og trolig dømt til døden. Etter massivt internasjonalt press for å få ham frifunnet ble han erklært sinnssyk av retten, og slapp dermed straff. Rahman fikk senere asyl i Italia.

Senere forsøkte ekstremister å true Rahman tilbake til Afghanistan ved å kidnappe en italiensk journalist. De ville angivelig spare journalistens liv om Rahman vendte tilbake.

- Frifinner drapsmenn

Men det er ikke nødvendigvis rettssystemet som vil utgjøre den største trusselen. I mange tilfeller tar lokalbefolkningen saken i egne hender. Om saken kommer for retten, ser dommeren gjennom fingrene med handlingen.

- En dommer kan i teorien dømme dem til dødsstraff for å ha konvertert, i overensstemmelse med sharia-loven. Men mer sannsynlig er det at noen i familien eller naboer dreper dem, og i ettertid blir frikjent av retten for dette, sier Gule.

Var mot asyl

Gule har selv vært svært kritisk til å la afghanerne bli, fordi det kunne oppfattes som et misbruk av asylinstituttet. Nå har han imidlertid snudd.

- Jeg har snudd, og jeg mener dette er noe myndighetene må få ut av verden så raskt som mulig. Jo lenger saken drar ut, jo farligere blir det for dem det gjelder. I det øyeblikket saken kommer på førstesiden av afghanske aviser, er det uansett for sent. Det som kan skje da, er ikke noe norske myndigheter kan være bekjent av å ha bidratt til, sier Gule.

Nå oppfordrer han Terje Sjeggestad i Utlendingsnemnda og myndighetene til å gripe inn og gi opphold til samtlige afghanere som har søkt asyl.

- Det er ikke så mange mennesker, og dette har Norge råd til. Omkostningene ved å sende dem tilbake, særlig de menneskelige, kan bli enorme, sier han.

ARRESTERT TORSDAG: Etter aksjonen foran Stortinget pågrep og arresterte politiet 41 afghanere som alle hadde fått endelig avslag på sin asylsøknad, og som skulle vært utsendt. Da det dukket opp informasjon om at flere afghanere har konvertert til kristendom, avlyste Utlendingsnemnda den planlagte utsendingen lørdag. Nå er situasjonen uavklart.
DÅPSPASTOREN: Pastor Olav Slåtten har døpt mange afghanere i Mjøsa. I går kveld gikk tre til ned i vannet. - Alle sammen svarer at de er klare over hva som kan skje hvis de blir sendt tilbake. De tror på at Jesus er verdens frelser, sier Slåtten.
GA KONVERTITTEN EN SJANSE TIL: Dommer i saken mot Abdul Rahman ville gi ham en sjanse til å ombestemme seg. - Ettersom islam er en tolerant religion, sa Ansarullah Mawlazezadah til BBC. På bildet har han den beslaglagte bibelen i hånden.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer