FORTVILER: Norske Sadik Nasser og familien har sittet fast på Istanbul Atatürk Airport siden kuppforsøket startet. Foto: Ismail Coskun/AP/Privat
FORTVILER: Norske Sadik Nasser og familien har sittet fast på Istanbul Atatürk Airport siden kuppforsøket startet. Foto: Ismail Coskun/AP/PrivatVis mer

Familie på fem har endelig kommet seg fra Istanbul. Vet ikke om kisten med død svigerfar får bli med

Sadik Nasser fra Oslo og familien får etter flere timers venting endelig ta flyet til Libanon.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Familien til norsk-libanesiske Sadik Nasser (47) har sittet fast på den internasjonale Atatürk-flyplassen i Istanbul i en håpløs situasjon siden 23-tiden i går kveld (22 norsk tid).

Klokka 11 lokal tid lørdag (10 norsk tid) - et halvt døgn seinere - sitter fortsatt familien på fem inne på flyplassen uten mat og vann og uten noen informasjon om veien videre.

Familien på fem er endelig på vei til Libanon der de skal begrave den avdøde, men Nassar skriver i en SMS til Dagbladet i 19-tiden lørdag norsk tid at det er ingen garantier om den avdøde er med på flyet.

Følg utviklingen i Tyrkia i vår LIVE-studio.

Det helt spesielle i situasjonen er at familien fra Søndre Nordstrand og Sadik Nassers svigermor fra Libanon har med seg kisten til hans avdøde svigerfar, som er et eller annet sted ute i bagasjeområdet på en av Europas travleste flyplasser, som ifølge Nasser er preget av kaos og desperasjon lørdag formiddag.

Faren (67) døde av hjertesvikt tirsdag da han var på sitt første besøk fra Libanon hos svigersønnen og familie i Oslo.

Begravelsen skulle vært lørdag ettermiddag i Libanon mellom klokka 12 og 14 norsk tid.

Vet ikke hvor kista er

Den blir det ikke noe av i ettermiddag. Det har Sadik Nasser fått ringt til begravelsesagenten om.

Ellers har han ikke fått noen informasjon om kista med svigerfar står ute i varmen eller hvor den er.

Og han vet like lite om når familien og kista kommer videre til Libanon.

Nasser, sammen med svigermor, kona Maya Saleh, sønnen Faisal Nasser (2) og datteren Talia Nasser (10 mnd), mellomlandet i Istanbul rundt klokka 22 fredag. Turkish Airlines-flyet skulle etter billetten tatt av fra Istanbul klokka 01.45 i natt.

Mens familien var i lufta fra Oslo, startet forsøket på statskupp og skapte kaos også inne på gigantflyplassen.

Ingen på jobb

- Det var absolutt ingen som dukket opp på jobb her før det kom en ansatt fra Turkish Airlines ved 09.30-tiden norsk tid. Det ble selvfølgelig kaos rundt han, men han hadde ingenting å fortelle om når de kan begynne å fly igjen, sier den fortvilte Oslo-mannen til Dagbladet ved 10-tiden norsk tid.

Familien sitter sammen med en annen norsk familie, som skal videre til Djakarta i Indonesia. De vet heller ikke noe.

Sadik Nasser har vært i kontakt med det norske utenriksdepartementet flere ganger i løpet av natta og morgenen.

Han har åpenbart ikke vært aleine om å ringe dit. Etter lang telefonkø føler han at han ikke har fått noen informasjon som har vært til hjelp.

Gjemte seg på VIP-kjøkken

MILITÆRET: Militærpoliti i Istanbul løfter hendene sine i været mens de går bortover Bosporus-brua. Video: CNN Vis mer

- Når de ringte tilbake nå klokka 09.30 norsk tid kunne de i det minste fortelle at dette var en situasjon de ikke kunne gjøre noe med , og at vi må holde hos her og avvente ny situasjon.

- Etter at vi og mange andre søkte tilflukt i fire timer i natt inne på kjøkkenet i en VIP-lounge, er det verken vann eller barnemat å oppdrive. Og det er ikke bare våre småbarn som er mildt sagt urolige rundt her, sier Sadik Nasser.

Nasser, sammen med svigermor, kona Maya Saleh, sønnen Faisal Nasser (2) og datteren Talia Nasser (10 mnd), mellomlandet i Tyrkia rundt klokka 22 fredag kveld. Flyet til Libanon skulle etter planen gå klokka 01.45. Så kansellerte flyplassen alle flighter.

Redd for å bli trampet ihjel

- Vi hørte minst to eksplosjoner i natt, den ene var så kraftig at det ristet. Folk startet å løpe og vi måtte skjerme barna for at de ikke skulle bli trampet ned, forklarer Nasser til Dagbladet over telefon.

HØYT SMELL: En politiker sendte direkte fra et møte i parlamentet da en bombe traff parlamentsbygningen. Video: Periscope/aysesula via Storyful Vis mer

Han sier at de flere ganger spurte personalet på flyplassen etter informasjon, men at de bare fikk beskjed om å vente.

UD: - Utenfor norsk rekkevidde

Utenriksdepartementet beklager at mange har måttet vente i lang telefonkø i natt.

- Statskupp er en spesiell situasjon som norske myndigheter ikke rår over, verken når det oppstår eller situasjonen på flyplasser tiden rett etter. UD satte krisestab straks forsøket på statskupp ble kjent i går kveld, og i løpet av en time var det langt flere på jobb til å ta i mot henvendelser. Men fortsatt må nordmenn i Tyrkia nå kontakte sitt reiseselskap eller flyselskap om hva som skjer videre, sier pressevakt Astrid Sehl i UD til Dagbladet lørdag formiddag.

- Ikke reis til Tyrkia nå

UD oppfordrer alle nordmenn til å skrive inn hvor de er på reiseregistrering.no slik at norske myndigheter kan ta kontakt andre veien ved behov.

Og etter Utenriksdepartementets oppdaterte reiseråd fra i formiddag, blir nordmenn frarådet å reise til Tyrkia nå.