Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Drapssaken som ryster Sverige:

Familie på fire funnet død. Politiet fant avskjedsbrev

- At en hel familie utrydder seg selv har aldri skjedd før i Sverige, så vidt jeg vet, sier forsker på selvdrap, Henrik Lysell.

ETTERFORSKNING: En familie på fire ble funnet død i et bolighus i Bjärred utenfor Malmö tidligere i januar. Foto: Johan Nilsson/ TT / NTB scanpix
ETTERFORSKNING: En familie på fire ble funnet død i et bolighus i Bjärred utenfor Malmö tidligere i januar. Foto: Johan Nilsson/ TT / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): For omtrent to uker siden ble en familie på fire funnet død i et bolighus i Bjärred utenfor Malmö. Jo lenger politiet har kommet i etterforskning, jo mer grufulle har også detaljene blitt.

Familien besto av to foreldre og deres to barn. Svensk politi begynte allerede den samme kvelden å etterforske saken som en grov voldshandling, og gikk ut ifra at det dreide seg om en familietragedie.

Grunnen til at politiet rykket ut til boligen, var at sjefen til familiefaren hadde varslet om at han ikke hadde møtt opp på jobb.

Fredag kom sjokkbeskjeden fra politiet i Skåne: De har funnet et avskjedsbrev hvor foreldrene forteller at de har blitt enige om å avslutte sine egne, og døtrenes liv.

- I brevet har de beskrevet at de ikke hadde noe livskvalitet eller framtid, på grunn av døtrenes sykdomssituasjon. Brevet er undertegnet av begge foreldrene, skriver politiet.

Sykdomssituasjonen

Begge døtrene skal ifølge Aftonbladet ha vært rammet av en form for kronisk utmattelsessyndrom, og siden 2016 skal den eldste av dem ha fått tilpasset skolegangen for å kunne gjennomføre. Tilpasningene skal ha dreid seg om å skjerme henne fra høy lyd og forstyrrelser på skolen.

Våren 2017 skal det imidlertid ha blitt bestemt at hun skulle ha hjemmeundervisning i regi av skolen i stedet. Seinere skal foreldrene ha vært bekymret for at også lillesøsteren var rammet av den samme tilstanden, hvorpå hun også skal ha fått tilpasset skolegang.

Rektor ved én av barnas skoler, har tidligere uttalt at familien befant seg i dyp krise.

- Aldri skjedd før

Henrik Lysell, forsker ved Karolinska instituttet, har i sin doktoravhandling undersøkt samtlige saker i Sverige fra de siste 35 åra hvor foreldre har drept barna sine. Han sier at blant dem som tar sitt eget liv, er det ytterst få som skader andre i tillegg.

- Man ønsker at det finnes et enkelt svar på hvem som gjør noe slikt, og hvordan vi kan forhindre det. Men mennesker er komplekse, sier han til svenske Expressen.

- At en hel familie utrydder seg selv har aldri skjedd før i Sverige, så vidt jeg vet, sier Lysell.

Vanskelig å forestille seg

Én medvirkende årsak til at svenske myndigheter ikke klarte å forhindre det tragiske utfallet, tror psykolog og psykoterapeut, Nadine Edberg, at kan skyldes at scenarioet er for skremmende til å i det hele tatt kunne forestille seg.

- Vi unnviker tanken om at noe slikt kan skje. Selv om familien hadde nær kontakt med slektninger og skole, er det ikke mange som kan forestille seg at en slik tragedie kan finne sted, sier Edberg til Aftonbladet.

Margda Waern, professor ved universitetet i Göteborg og overlege i allmennpsykiatri, opplyser om at det som oftest ligger psykiske lidelser bak slike tilfeller.

- Når foreldre dreper barna sine og seinere tar sitt eget liv, er det som oftest en psykose eller dyp depresjon som ligger bak. De kan ha vrangforestillinger om at de gjennom handlingen beskytter barna sine, sier hun til avisa.

Politiet opplyser om at de har gjennomgått rundt femti avhør med pårørende, og andre i familiens omgangskrets. De har også gjennomført omfattende undersøkelser av åstedet for å nøste opp i bakgrunnen til den tragiske drapssaken.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!