RAN: I februar i år skal en familie på fire ha blitt utsatt for ran. I desember møter tre menn i Oslo tingrett, tiltalt for å ha begått ugjerningen. FOTO: Lise Åserud / NTB Scanpix
RAN: I februar i år skal en familie på fire ha blitt utsatt for ran. I desember møter tre menn i Oslo tingrett, tiltalt for å ha begått ugjerningen. FOTO: Lise Åserud / NTB ScanpixVis mer

Tiltale:

Familie på fire utsatt for ran. Ranere skal ha utgitt seg for å være Hafslund-ansatte

«Hvis du ikke sier hvor smykkene er, så kutter jeg av tunga di», skal en av de tre tiltalte ha sagt.

To menn i 20-åra og en mann i 30-åra må i desember møte i Oslo tingrett, tiltalt for grovt ran. Under ranet skal det ha blitt utøvd vold, og to mindreårige barn skal ha blitt utsatt for frihetsberøvelse.

Det var i februar i år at to menn i 20-åra skal ha utgitt seg for å være ansatte i Hafslund slik at de ble sluppet inn i huset til en familie i Oslo. Statsadvokat Tonje Tønder bekrefter overfor Dagbladet at de fornærmede er et ektepar og deres to mindreårige barn.

Inne i huset skal mennene ha maskert seg, før en av dem skal ha lagt hånda foran munnen på kona og lagt henne i bakken. Deretter han ha sagt at hun ikke skulle skrike.

Videre skal en av de tiltalte ha sagt følgende:

«Hvis du ikke sier hvor smykkene er, så kutter jeg av tunga di», eller liknende.

Vold

Da ektemannen kom hjem kort tid seinere, skal en av de tiltalte ha lagt ham i bakken og presset skaftet på en spade mot halsen hans, ifølge tiltalen. Samtidig skal en av de tiltalte ha forsøkt å teipe sammen hendene hans.

Ektemannen skal ha blitt slått en eller flere ganger i hodet i løpet av ranet.

En tredje tiltalt - en mannlig svensk statsborger i 30-åra - skal ha medvirket til ranet ved å holde vakt utenfor huset. Han skal også ha hatt telefonkontakt med en av de tiltalte, ifølge tiltalen.

- Han er veldig tydelig på at han ikke har noe med dette å gjøre. Følgelig erkjenner han ikke straffskyld, og han venter og håper på frifinnelse, sier mannens forsvarer, Trygve Staff til Dagbladet.

Frihetsberøvelse

Alle tre er tiltalt etter straffelovens paragraf 328 som omhandler grovt ran. Lovbruddet har en strafferamme på fengsel inntil 15 år. Mennene i 20-åra er også tiltalt etter straffelovens paragraf 254, som gjelder frihetsberøvelse.

I tiltalen blir det beskrevet at kona skal ha fått hendene stripset, før både hun og det ene barnet skal ha blitt låst inne på et toalett i boligen.

Det andre barnet skal ha blitt plassert i senga på sitt eget rom med et laken over hodet, og blitt kommandert til å sitte stille.

Barnet skal så ha skreket, hvorpå den ene av de to mennene i 20-åra skal ha sagt «tyst, tyst - ellers teiper jeg over munnen din», eller liknende.

Ikke som planlagt

Forsvareren til en av de to tiltalte som skal ha vært inne i huset, Jan Christian Kvanvik, forteller at hans klient har knyttet seg opp mot det aktuelle forholdet i samtaler med politiet.

- Dette er noe som utviklet seg til noe annet enn han trodde han skulle være med på. Men han erkjenner straffskyld for medvirkning til ran, sier Kvanvik til Dagbladet.

KVELES: Den ene mannen tar kvelertak på offeret, noe som fører til at han blir bevisstløs en liten stund. Den andre raneren river av offerets svindyre Rolex fra hånda hans før de løper bort. Video: Metropolitan Police Vis mer Vis mer

Null utbytte

Frihetsberøvelsen skal ha vart i minst 15 minutter, ifølge tiltalen.

Familien ble sluppet løs da politiet kom til stedet. De tiltalte lyktes ikke i å ta med seg verken penger eller smykker.

Dagbladet har forsøkt å komme i kontakt med den tredje tiltaltes forsvarer, Øivind Sterri, og Hafslund, men de har foreløpig ikke besvart våre henvendelser.