ISOLERT: Jørn Erik Svendsen, Alexander Svendsen og Elisabeth Sæbøe Svendsen er isolert av flomvann. FOTO: Alexander Svendsen.
ISOLERT: Jørn Erik Svendsen, Alexander Svendsen og Elisabeth Sæbøe Svendsen er isolert av flomvann. FOTO: Alexander Svendsen. Vis mer

Flom i Sør-Norge:

Familie på tre isolert: Mistet strøm og drikkevann da trafostasjonen eksploderte

Utenfor huset til familien Svendsen i Vest-Agder fortsetter elva å stige. Flom, ras og trevelt har rammet store deler av Sør-Norge.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): - Det har vært en interessant start på høstferien, om det går an å si. Egentlig skulle jeg på sesjon i dag, men jeg er jo isolert så det gikk ikke, sier Alexander Svendsen (18).

18-åringen bor sammen med foreldrene ved Drangsholt, omtrent 2,5 mil utenfor Kristiansand. Da familien våknet mandag morgen, oppdaget de at huset i løpet av natten er blitt isolert av flomvannet.

- Huset vårt ligger på en høyde, og det er omtrent 100 meter ned til elva. Nå er veien opp til huset vårt helt oversvømt. Vi klarer oss, men elva stiger fortsatt, sier 18-åringen.

Svendsen forteller at flere hus i området er isolert.

- Så høyt vann har det aldri vært før. De som har bodd her lenge sier at vannstanden var i nærheten av dette nivået i 1956.

- Vanvittige menger

Ifølge Erik Holmqvist, vakthavende hydrolog ved flomvarslinga til Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE), er vassdragene i Agder-fylkene hardest rammet. Ifølge Holmqvist har det vært nedbørsrekord i løpet av helga, med mellom 200 og 300 millimeter regn.

- Hvis man ser for seg en bordflate på én kvadratmeter, tilsvarer disse nedbørsmengdene at man skulle stablet 300 melkekartonger på den vesle bordflata. Hadde nedbøren kommet som snø, ville den målt mellom to og tre meter, sier Holmqvist og legger til:

- Det er snakk om vanvittige nedbørsmengder.

FLOM: Regn på Riksveg 9 nord for Kristiansand. Trafikken ved Mosby i Kristiansand står stille pga. vannmasser i veibanen. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix
FLOM: Regn på Riksveg 9 nord for Kristiansand. Trafikken ved Mosby i Kristiansand står stille pga. vannmasser i veibanen. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix Vis mer

Aldri før har NVE før sett vannføringer på dette nivået på Sørlandet, forteller Holmqvist.

Ifølge NTB har voldsom nedbør og vind ført til værskader i Vest-Agder, Telemark, Trøndelag, Rogaland og andre steder i landet. På Sørlandet er mange veier stengt, uten at Veitrafikksentralen har oversikt over hvor mange.

DRAMATISK: Uvær har ført til flom flere steder i landet. Her har flommen grav et hull i ei bru på Sørlandet. Video: Tormod Åmlid Vis mer

- Vi kjenner ikke skadeomfanget i detalj, men med så store vannføringer kan vi anta svært store skader, sier Holmqvist til Dagbladet.

Selv om det verste regnværet er over, vil vannstandene flere steder fortsette å øke.

- I vassdrag uten innsjøer går det fortere over. Men i større vassdrag med innsjøer vil vannstanden fortsette å øke i flere timer, og i noen tilfeller dager, etter at det har sluttet å regne, sier Holmqvist.

Ifølge NRK er ni personer evakuert etter jordras på tettstedet Kvam i Hordaland. I Lyngdal i Vest-Agder er minst 20 personer evakuert, melder VG.

FLOM: Uvær og store nedbørsmengder har ført til oversvømmelse i flere deler av landet. Her i Sogn og Fjordane. Video: Runar Sandnes Redigerer: Torstein Bøe / NTB scanpix Vis mer Vis mer

Trafostasjonen eksploderte

Hos familien Svendsen utenfor Kristiansand har de mistet både strøm og drikkevann som følge av flommen.

- I går ettermiddag hørt jeg en voldsom eksplosjon, så gikk strømmen. Vi er rundt 20 husstander uten strøm. Det blir nok værende slik i noen dager, for vi fikk melding av Agder Energi om at de ikke kommer til å gjøre noe før vannstanden er gått ned igjen, forteller Svendsen.

Da familien så hvordan vannet steg i løpet av helga regnet de med å miste strøm og vann.

- Vi har brønnvann med pumpe, så vi er avhengige av strøm for å ha drikkevann. Da vi så hvilken vei det gikk i går fylte vi badekaret med vann, for vi skjønte hva som kom til å skje, sier Svendsen.

STORE OMRÅDER: Dronefoto fra søndag som viser Topdalselva mellom Kristiansand og Birkeland som går over sine bredder. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix
STORE OMRÅDER: Dronefoto fra søndag som viser Topdalselva mellom Kristiansand og Birkeland som går over sine bredder. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix Vis mer

- Det verste er forbi

Ifølge statsmeteorolog Eldbjørg Moxnes har de store nedbørsmengdene stort sett passert Sørlandet.

- Det er en rolig periode nå fram til ettermiddagen, da vil det øke på med nye byger. Men den store nedbørsmengden er forbi. Nå blir det Vestlandet som får mest nedbør framover, sier Moxnes.

- Vet dere noe om hvorfor dette lavtrykket ble så kraftig?

- Nei, det er egentlig vanlig høstvær. Det spesielle i denne situasjonen er at det er kom to fronter med mye nedbør veldig tett etter hverandre. Da rekker ikke vassdragene å ta unna, sier Moxnes.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer