India

Familie reddet etter 15 måneder

En indisk familie ble reddet etter å ha isolert seg i et telt i det coronarammede landet i over ett år.

KONTRASTER: Kontrastene er store i det coronautsatte India. Mens coronadøde lik brennes i parkene, reiser de rike ut av landet i privatfly. Jeg frykter det kan bli verre, sier Espen Nakstad til Dagbladet. Bilder: AP / NTB / Dagbladet TV / Flightwatch / Flightradar. Reporter: Christian Roth Christensen Vis mer
Publisert
Fullvaksinerte: 66.32% Første dose: 75.93%

Indisk politi skal ha reddet familien i en kritisk tilstand onsdag, etter at de hadde isolert seg i et telt i nesten 15 måneder som følge av coronafrykt.

Choppala Gurunath, leder for den lokale landsbyen i delstaten Andhra Pradesh, sier ifølge Sky News at familien - en mor og hennes to barn - isolerte seg i teltet etter at naboen deres døde etter covid-19-smitte.

Informerte politiet

- Alle frivillige som oppsøkte teltet, dro igjen da ingen svarte. Nylig informerte noen av slektningene deres at tre personer hadde isolert seg inne i teltet, og at helsen deres var i dårlig forfatning, sier Gurunath.

Landsbylederen sier ifølge kanalen at han fikk vite om familiens situasjon da en frivillig gikk for å innhente tommelfingerinntrykket av dem, etter at de fikk tildelt ei boligtomt etter en myndighetsordning.

- Da vi ble kjent med saken, skyndte vi oss til stedet og informerte politiet, sier han.

Han sier videre at familiens tilstand var kritisk, og at de verken hadde badet eller klippet håret på lenge. Moren og barna er for øyeblikket på sykehus.

CORONA: Rahul Vohra spilte inn sin siste video fra sykesenga kort tid før han døde av corona. Reporter: Bjørge Dahle Johansen. Video: @ijyotitiwari / Instagram Vis mer

Smittetall falt

I India, der deltavarianten først ble oppdaget, har coronasmitten herjet de siste månedene. Den traumatiske perioden i april og mai er imidlertid erstattet av en periode med håp om at det verste er tilbakelagt, skriver NTB.

India opplevde tidligere i år en voldsom spredning med skyhøye dødstall, overfylte sykehus som gikk tomme for sengeplasser og oksygen, og krematorier som gikk tomme for ved til likbrenningen.

I juli har tallet på smittede og døde falt, men bare 5 prosent er foreløpig fullvaksinert. Myndighetene sliter med å få distribuert vaksiner, samtidig som det bygges provisoriske sykehus i distriktene, og lagrene av oksygen fylles opp.

Stiger igjen

Forrige uke rapporterte imidlertid Verdens helseorganisasjon (WHO) at antall smittetilfeller knyttet til coronapandemien stiger igjen verden over etter ni uker med nedgang.

Antall smittetilfeller steg med 10 prosent fra den foregående uka til nærmere 3 millioner tilfeller. De høyeste smittetallene ble registrert i Brasil, India, Indonesia og Storbritannia.

Tilbakegangen knyttes til lave vaksinasjonstall, lettelse i reglene for bruk av munnbind og andre restriksjoner og den raske spredningen av deltavarianten, som WHO sier har blitt påvist i 111 land og er ventet å bli den dominerende varianten de neste månedene.

Delta dominerer

Delta-varianten dominerer nå i Norge, men forekomsten varierer i ulike fylker, opplyser Folkehelseinstituttet i sin ferske ukesrapport.

Delta sto for 58 prosent av analyserte prøver i uke 28, opp fra 48 prosent uka i forveien. Samtidig har andelen alfa falt til 27 prosent.

Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad sa onsdag til Dagbladet at han ikke er overrasket over tallene. Han understrekte at utviklingen skaper problemer.

- Det er ikke overraskende at flertallet av smittetilfeller i Norge nå skyldes delta-varianten, men det er problematisk fordi den ser ut til å smitte flere og raskere enn alfa-varianten, sa Nakstad.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer