Familiearven havnet i håndballen

- Familien syntes det var en god ide. Nå er Jon Refseth (snart 70) i gang som trener for gamle stjerner.

HØRER TIL KLUBBEN: Elitelaget til Elverum håndball spiller hjemmekampene sine her, på Terningen arena. Nå har ungdomssatsningen i klubben - Elverum Håndball Yngres-avdeling - fått en betydelig pengesum fra privatperson Jon Refseth. Foto: Annika Byrde / NTB
HØRER TIL KLUBBEN: Elitelaget til Elverum håndball spiller hjemmekampene sine her, på Terningen arena. Nå har ungdomssatsningen i klubben - Elverum Håndball Yngres-avdeling - fått en betydelig pengesum fra privatperson Jon Refseth. Foto: Annika Byrde / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

En betydelig del av familiearven fra Trøndelag er sendt videre til barne- og ungdomsidrett og frivillighetsarbeid i Elverum.

- 222 000 kroner er den største gaven vi har fått fra en enkeltperson noensinne, sier administrativ leder i Elverum Håndball Yngres-avdeling, Jonny Børresen.

I tillegg har Ungdommens Hus i Elverum fått 25 000 kroner fra den samme familiearven.

Har pensjonert lærer og håndballentusiast Jon Refseth (69) gjort sin egen familie arveløs for å sole seg i glansen av Elverum i Champions League mot storheter som Barcelona og Kiel?

Nei, er det bastante svaret på en slik insinuasjon.

DONERTE ARV: Jon Refseth (69). Foto: Elverum håndball
DONERTE ARV: Jon Refseth (69). Foto: Elverum håndball Vis mer

For det første: Elverum Håndballs breddesatsing har ikke fått hele familiearven.

De fire voksne barna har fått sin del. Og Refseth og kona sitter med mindre gjeld for egen del etter en familiearv den pensjonerte læreren selv betegner som «normal».

Men sekssifret beløp til breddeidrett, da, på bekostning av for eksempel å bli nærmere gjeldfri selv?

Familien: - God ide

- Jeg tok opp ideen først med kona og barna våre. Alle syntes det var en god ide å dele arven med breddehåndballen og all frivilligheten rundt, som vi har så gode oppveksterfaringer med selv, sier Refseth til Dagbladet.

Det nye bredde- og frivillighetsfondet i Champions Leaugue-klubben Elverum har tydelige regler.

Maks 10 prosent av innestående beløp kan brukes hvert år.

Treningsavifter, håndballskole, turneringer og bidrag til at frivillige trives og blir med videre, er øremerkede formål.

MUNCHEN 1972 var første sommer-OL med håndball for menn siden OL i Berlin 1936. Norge ble nr. 9 - Jugoslavia tok OL-gull. Foto: Erik Thorberg / NTB.

MUNCHEN 1972 var første sommer-OL med håndball for menn siden OL i Berlin 1936. Norge ble nr. 9 - Jugoslavia tok OL-gull. Foto: Erik Thorberg / NTB.

Vis mer

Mørketall

- Vi ble veldig overrasket og kjempeglade. Dette er et enormt bidrag som hjelper oss til å hjelpe andre. Jeg vil anslå at det er mellom sju og 10 barn hvert eneste år der foreldrene ikke klarer å betale regningene. Og det er bare de vi vet om.

- Mørketallene er store, og jeg tror mange synes det er så flaut at de heller velger å ta barna ut av aktivitet enn å innrømme at de trenger hjelp, sier administrativ leder Jonnny Børresen i Yngres avdeling til avisa Østlendingen, som fortalte om arvegaven først.

Smitteefekten fra arven er allerede merkbar.

- I helgen har det kommet 4 000 kroner fra andre som vil være med å bygge opp fondet, sier Børresen til Dagbladet.

SEIER: Endelig kunne håndballherrene juble for Spania-seier. Reporter: Melina Pambou Sundfør / Rødt kort Vis mer

Giroer på kjøleskapet

Giveren selv husker godt 1990-tallet med barn i full aktivitet.

- Alle fire spilte både håndball og fotball, og det var noen innbetalingsgiroer som ble hengende lenge på kjøleskapet, sier han.

Den pensjonerte lærerens store engasjement for breddeidrett generelt og håndball spesielt startet da han kom fra Trondheim til lærerskolen Elverum i 1975.

Siden har han engasjert seg i trenerutdanning blant mange andre avgjørende faktorer i idretten.

Og der har han ikke gitt seg.

Nå er Jon Refseth trener for Leiret Håndballklubb i 3. divisjon i Innlandet. Der er kriteriene like klare på sitt vis som for for bruken av familiearven i bredde- og frivillighetsfondet.

STARTET MED BREDDEIDRETT: Hedret 50 år etter ble Elverums OL-spillere i 1972 under en EM-kvalifiseringslandskamp i Larvik tidligere i høst. Fra venstre Jan Økseter (77), Arnulf Bæk (79) og Finn Urdal (78). Foto: Svein Andre Svendsen / NHF.
STARTET MED BREDDEIDRETT: Hedret 50 år etter ble Elverums OL-spillere i 1972 under en EM-kvalifiseringslandskamp i Larvik tidligere i høst. Fra venstre Jan Økseter (77), Arnulf Bæk (79) og Finn Urdal (78). Foto: Svein Andre Svendsen / NHF. Vis mer

OL-effekt

For å komme på banen, må du ha spilt på A-laget til Elverum.

Spillerne er mellom 33 og 46 år, og litt nærmere breddeidrett enn Champions League-troppen til Elverum.

Her er Leiret HK presentert av Østlendingen.

- Husk, sier «seniortreneren» med ettertrykk:

- Elverum hadde tre spillere i Norges tropp i det aller første OL med herrehåndball i Munchen i 1972: Arnulf Bæk, Finn Urdal og Jan Økseter. Og hadde de vært der uten breddeidrett i bunnen, spør han.

Uten behov for svar.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer