RATTSTAMMEN: Det var ikke mye igjen å undersøke da bilen dukket opp i Sverige, fullstendig utbrent. Foto: If Skadeforsikring
RATTSTAMMEN: Det var ikke mye igjen å undersøke da bilen dukket opp i Sverige, fullstendig utbrent. Foto: If SkadeforsikringVis mer

Familiefar (49) anklaget for å stjele og brenne sin egen bil

Knuste forsikringsgiganten i retten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Det er deilig å vinne mot et så stort selskap, sier 49-åringen til Dagbladet.

Firebarnsfaren har en trygg og god jobb som avdelingsleder i det offentlige, har prikkfritt rulleblad og velordnet økonomi.

If Skadeforsikring så likevel ingen annen mulighet enn at mannen selv arrangerte tyveriet og utbrenningen av sin egen høyst ordinære familiebil, en sjuseters Toyota Previa 2002-modell, i november 2008.

Knuste If Selskapet anklaget ham for forsikringssvindel og nektet ham erstatningsutbetaling. Mannen tok ut stevning, og nå har han knust forsikringsgiganten i retten.

- Hovedsaken for meg, sett bort fra det økonomiske, var å bli kvitt stempelet som kriminell. Det er viktig å få på det rene at biler med elektronisk startsperre faktisk kan stjeles, sier 49-åringen.

If la til grunn at bilen hadde et startsperresystem og at 48-åringen hadde bilens tre nøkler i behold etter at den ble meldt stjålet.

- Det er ikke umulig å stjele en bil med moderne startsperre uten å måtte bruke originalnøkkel. Slik manipulering krever imidlertid spesialutstyr, spesialkompetanse og ikke minst tid til å utføre arbeidet.

- Bileier hadde alle nøklene til bilen, og vi har ikke funnet tegn til manipulering gjennom de undersøkelsene vi har hatt mulighet til å utføre på den utbrente bilen. Spørsmålet er da hvor sannsynlig det er at en eldre familiebil er gjenstand for slike tyveribestrebelser, uttalte informasjonsdirektør Jack Frostad i If Skadeforsikring for tingrettsbehandlingen.

Intet motiv Politiet mistenkte ikke familiefaren for å stå bak tyveriet av sin egen bil. Saken ble henlagt etter kort tid fordi det «ikke er fremkommet tilstrekkelige opplysninger til å identifisere gjerningsmannen».

I dommen, som ble avsagt i Oslo tingrett 26. oktober i fjor, heter det at det er «ingen konkrete forhold som tilsier at X har arrangert tyveriet av sin egen bil». Retten støtter seg til flere sakkyndige vitner som hevder det er fullt mulig å stjele biler med elektronisk startsperre.

Retten påpeker også at det «ikke kan sees noe motiv for forsikringsvik» i denne saken.

UTBRENT: Denne bilen ble funnet fullstendig utbrent i Sverige kort tid etter at den ble meldt stjålet i Oslo. If Skadeforsikring mener bileieren (48) må ha arrangert tyveriet av sin egen bil. Foto: If Skadeforsikring
UTBRENT: Denne bilen ble funnet fullstendig utbrent i Sverige kort tid etter at den ble meldt stjålet i Oslo. If Skadeforsikring mener bileieren (48) må ha arrangert tyveriet av sin egen bil. Foto: If Skadeforsikring Vis mer

«Bilen var i god stand og ville formodentlig innbragt like mye ved et salg som i et forsikringsoppgjør», heter det.

If har ikke anket dommen.

Flere saker Dette er ikke første gang If anklager en bileier for å stå bak tyveriet av sin egen bil. I november 2008 skrev Dagbladet om en Porche-eier (34) som vant mot If i lagmannsretten etter seks års kamp.

Dagbladet kjenner til at If nå har minst to tilsvarende sviksaker gående mot bileiere, hvor selskapet hevder bileieren selv står bak tyveriet.

- Når det gjelder antall bilsviksaker som skyldes startsperreproblematikk, er det et lite antall hvert år, sier informasjonssjef Jon Berge i If. If har valgt å ta dommen til etterretning.

- Retten skriver at omstendighetene bilen er funnet under, fremstår som atypiske og merkelige, uansett om tyveriet var reelt eller arrangert. Samtidig sier retten at det ikke holder som avgjørende bevis at bilen hadde elektronisk startsperre. Vi mener fortsatt det er svært vanskelig å stjele en bil med elektronisk startsperre når man ikke har originalnøkkelen, sier Berge og utdyper:

- Det er mulig, men det krever kostbart spesialutstyr og kompetanse. Analyser som er gjort av spesialistfirmaet SIMCO de siste årene, er tydelig på dette. Så godt som alle stjålne biler med elektronisk startsperre, som igjen er kommet til rette og undersøkt, var kjørt med originalnøkkelen.

FAMILIEBIL: 48-åringen har fire barn og hadde derfor bruk for en romslig familiebil. Foto: If Skadeforsikring
FAMILIEBIL: 48-åringen har fire barn og hadde derfor bruk for en romslig familiebil. Foto: If Skadeforsikring Vis mer