Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Familiefar frifunnet for å ha bestilt drap på datterens kjæreste

Men dømmes for vold mot datteren.

MISHANDLET: I blokka i bakgrunnen ble en da 18 år gammel mann ha blitt grovt mishandlet i februar i fjor. Foto. Nina Hansen/Dagbladet
MISHANDLET: I blokka i bakgrunnen ble en da 18 år gammel mann ha blitt grovt mishandlet i februar i fjor. Foto. Nina Hansen/Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): En 43 år gammel mann fra Fredrikstad med afghansk bakgrunn er frifunnet i Oslo tingrett for å ha begått drapsforbund.

Han var sammen med en annen mann tiltalt for å ha avtalt drap på datterens kjæreste.

Påtalemyndigheten argumenterte i retten med at faren hadde betalt 250 000 kroner for datterens kjæreste skulle drepes, men rettens flertall - to lekdommere - mener det ikke kan bevises at de gjorde en slik avtale. De mener det er mer sannsynlig at pengen var knyttet til en muntlig avtale om et bilvaskeri. Mannen (27) påtalemyndigheten mente 43-åringen forsøkte å inngå drapsforbundet med blir også frifunnet.

Rettens flertall legger vekt på at faren og familien ellers har behandlet kjæresten godt, og at familien faktisk var mer liberal enn det påtalemyndigheten la til grunn i retten.

Retten delt Fagdommer Dagfinn Grønvik konkluderte motsatt, og mener det er bevist at det ble inngått et drapsforbund. Han mener også at det ikke er bevis for at det var en avtale om et bilvaskeri.

Familiefaren ble samtidig dømt for å ha slått datteren (nå 19 år). Retten legger til grunn at volden var motivert fra et ønske om at kjæresteforholdet skulle avsluttes. Retten sier det trekker i formildende retning at voldsutøvelsen var relativt moderat. Han dømmes til fengsel i sju måneder, der 90 dager er betinget, og resten er ferdig avsonet med varetekt.

Da den 19 år gamle kvinnen forklarte seg i retten sa hun at hun hadde hatt en normal oppvekst og et godt forhold til foreldrene helt til hun ble sammen med den jevnaldrende gutten i 2012. I retten bekreftet hun at det betød at familien «tapte ære» da hun ble sammen med ham.

Fire dømt for kidnapping og vold Kjæresten (nå 19 år) ble slått ned ved Røa t-banestasjon kl. 22.20 søndag 9. februar i fjor, da han var på vei hjem etter at han hadde besøkt kjæresten i Fredrikstad. Han ble der dratt inn i en bil, og kjørt til en adresse ved Økern i Oslo, hvor han ble bundet og ifølge tiltalen mishandlet med slag, spark, kvelning, og pisking med ledninger og kabler over ryggen. Mannen ble sluppet fri etter omtrent et døgn.

Fire av de tiltalte, tre menn og én kvinne, erkjenner straffskyld for kidnapping og mishandling, og de ble dømt for dette i retten i dag. De fleste av dem har sittet i varetekt, og den eneste kvinnen blant de tiltalte har sittet så lenge i varetekt at hun trolig vil løslates i løpet av kort tid. 

De var for øvrig ikke tiltalt for bestillingsdrap, da påtalemyndighetene mener de var ute etter å lure faren ved å ta de 250 000 kronene og bare sende ham bilder hvor det så ut som at den kidnappede mannen var død.

Fornøyde forsvarere De fornærmede og fem av de tiltalte rakk for øvrig ikke fram til domsavsigelsen i tide, da de satt fast i trafikken. Tre av dem rakk å høre slutningen. Det gjorde ikke den hovedtiltalte familiefaren, som altså ble frifunnet for det mest alvorlige tiltaltepunktet.

-  Han erkjente et tilfelle av legemsfornærmelse, og dommen er slik sett i tråd med det han forklarte, og jeg mener det er en riktig dom, sier forsvarer Marion Haaland, advokat i advokatfirmaet Elden.

Thomas Øiseth forsvarte den frifunnede 27-åringen.

- Vi er veldig fornøyd med dommen. Samtidig var det en belastning for min klient å sitte på tiltalebenken for noe han hele tiden har hevdet sin uskyld for, sier Øiseth til Dagbladet.

Tom Barth Hofstad forsvarte en av mennene som ble dømt for kidnapping, men frifunnet for ran. Han vurderer å anke straffeutmålingen.

- Samtidig er han fornøyd med å bli frifunnet for ran, sier Hofstad til Dagbladet.
 

Hele Norges coronakart