TILTALT: En mann i 40-årene har sittet varetektsfengslet siden oktober i fjor. Nå har påtalemyndigheten tatt ut tiltale mot familiefaren. Han er blant annet tiltalt for å ha voldtatt en 18 år gammel kvinne i et skogholt ved Oppsal i Oslo. Arkivfoto: Eirik Helland Urke / Dagbladet
TILTALT: En mann i 40-årene har sittet varetektsfengslet siden oktober i fjor. Nå har påtalemyndigheten tatt ut tiltale mot familiefaren. Han er blant annet tiltalt for å ha voldtatt en 18 år gammel kvinne i et skogholt ved Oppsal i Oslo. Arkivfoto: Eirik Helland Urke / DagbladetVis mer

Familiefar i 40-åra tiltalt for flere overgrep mot barn og besittelse av over 60 000 bilder med barneporno

Har etterforsket saken siden 2011.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Påtalemyndigheten har tatt ut tiltalte mot en familiefar i 40-årene for overgrep. Mannen har sittet varetektsfengslet siden oktober i fjor, da Kripos fikk et gjennombrudd som førte til pågripelsen.

Fra før har mannen erkjent straffeskyld for alle de fire overgrepene han først var siktet for, men nå er han tiltalt for enda flere overgrep.

Da politiet etterforsket leiligheten til den tiltalte fant de over 60 000 bilder og 2145 filmer på ca 278 timer. Beslaget viser blant annet seksuell omgang mellom barn og voksne, mellom barn, mellom barn og dyr, og barn som utfører seksuelle handlinger med seg selv.

- Det er åtte fornærmede i saken og tre som det har blitt tatt bilder av. Saken har vært svært omfattende, og vi har etterforsket den veldig lenge, sier statsadvokat Marit Bakkevig til Dagbladet.

Hun kan foreløpig ikke si noe om mannen erkjenner straffskyld for alle forholdene, men sier at de har bevis som gjør det vanskelig for ham å benekte tiltalen.

- Både bildebevis og DNA-bevis står sentralt i denne saken, men han erkjenner uforbeholdent ikke straffeskyld, opplyser hun.

Overgrep mot dyr Mannen er bosatt i Oppland, og overgrepene skal ha bli begått på ulike steder på Østlandet. Noen av tilfellene strekker seg helt tilbake til 2005, og flere av de fornærmede er også fotografert.

I tiltalen står det også at mannen ved to tilfeller skal ha forgrepet seg på dyr, blant annet en sau og en hest som var bundet fast. 

Tiltalten innebærer voldtekt, seksuell omgang med barn under 14 år, seksuell handling med barn under 16 år.

DNA-funn Dagbladet skrev i 2011 at den første saken som er knyttet til etterforskningen var fra sommeren 2004 ved Ulsrudvannet i Østmarka i Oslo. En mann ble da oppdaget av en gruppe badende jenter i 13-14-årsalderen mens han onanerte i skogkanten, ifølge Dagbladets opplysninger. Takket være jentenes årvåkenhet fikk politiet sikret biologiske spor i terrenget der mannen hadde oppholdt seg, men DNA-profilen var den gang helt ukjent.

Den neste saken var søndag 21. september 2008, da ei seks år gammel jente som var på vei hjem gjennom et boligområde på Skjetten på Romerike ble oppsøkt av en fremmed mann. Mannen lokket jenta fra en grusvei mellom hvite stakittgjerder og inn i en hage. Der fikk han henne til å kle av seg og utførte overgrep som av politiet defineres som voldtekt. 

- Det var en veldig grov sak. Men vi trodde den gang at vi skulle klare å ta ham. Vi hadde tekniske spor, samtidig som dette skjedde ved en gangsti midt i et boligfelt, der vi hadde godt håp om at noen hadde sett vedkommende, sa den pensjonerte politioverbetjenten Bjørn Teigen ved Lillestrøm politistasjon, til Dagbladet i 2011.

Store ressurser Da DNA fra sæd som ble sikret i Skjetten-saken ga treff på den fire år gamle profilen fra Østmarka, valgte Kripos-ledelsen i 2009 å gå inn med store ressurser på Romerike. Etterforskerne fryktet at barnevoldtekten ikke ville bli mannens eneste alvorlige overgrep. I hemmelighet begynte ekspertteamet å kartlegge såkalte moduskandidater i store deler av Østlandet.

I 2011 slo mannen ifølge politiet til igjen. En 18 år gammel kvinne ble overfalt, dratt inn i et skogholt og voldtatt i krysset Hellerudveien/Trasopveien ved Oppsal øst i Oslo av en mann som snakket oslodialekt uten aksent. 

I etterkant beskrev 18-åringen voldtektsmannen som påfallende uanfektet.

- Det virket som han hadde gjort det før, fortalte jenta til politiet.

Seinere viste det seg at DNA-profilen fra overfallet var identisk med sakene fra tre og sju år tilbake.

Nesten 300 menn havnet i søkelyset - enten på grunn av utseende, bosted, en forhistorie med seksuelle avvik eller tips fra publikum. Alle de aktuelle mennene ble bedt om å avgi DNA-prøver, men ingen passet gjerningsmannens profil.

Dagbladet har vært i kontakt med mannens forsvarer, advokat Kai Roger Vaag, som opplyser om at han først fikk tiltalen i ettermiddag, og at han derfor ikke har rukket å gjennomgå saken ennå. Han vet heller ikke om hans klient har fått den forkynt. 

- Jeg har derfor nå ikke noe jeg kan si, skriver han i en tekstmelding til Dagbladet.