Familiefar tilsto serieran i retten

Med rolig og klar stemme forklarer 40-åringen seg nå i Oslo byrett. Den ustraffede familiefaren har tilstått at han ti ganger begikk brutale ran for å redde familieøkonomien. Kona og de fire barna visste ingenting.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Elleve ganger svarte 40-åringen «ja» mens dommeren leste opp den lange og alvorlige tiltalen. Han har erkjent straffeskyld for ti ran og ett forsøk i perioden juni til november i fjor.

Det alle i Oslo byrett nå lurer på, er hvordan en helt normal familiefar kunne bli en brutal bankraner da økonomien sviktet.

- Jeg har aldri opplevd liknende. 40-åringen har ingen kriminell fortid, tilhører ikke et belastet miljø og har ikke vært ruset. Det skal bli sterkt å høre hvordan han har tenkt, sa forsvarer Harld Stabell til Dagbladet.no under den første rettspausen.

Den tettbygde familiefaren med kort, mørkt hår tar stilling i vitneboksen og forklarer seg rolig og systematisk om ranene.

- Det viktigste for meg var å ikke skade noen. Dernest var det viktig å ikke bli tatt av politiet. Prioritet tre var å få penger. Jeg ønsket ikke primært å få noe, men å unnslippe problemene, forklarer 40-åringen.

Han hadde mistet jobben og nettopp bygd på huset. Regningene bunket seg opp og han turte ikke fortelle familien om de økonomiske problemene. Når en lenge planlagt ferietur sto for dør, så han ingen andre muligheter. Inspirert av avisskriverier om ran, bestemte han seg for å rane Kjelsås postkontor.

Alternativet var å ta livet av seg, men av hensyn til kone og barn slo han det fra seg. Han klarte iallfall ikke å innrømme pengekrisa. Tanken på å miste ansikt for familie og venner var utålelig.

Ti ran og et forsøk senere ble han pågrepet 22. november etter å ha ranet Hovseter postkontor. Han la alle kortene på bordet med en gang.

Etter å ha erkjent straffeskyld, fortsatte familiefaren å forklare seg svært åpenhjertig om tiden før og under ranene.

Dagbladet.no kommer tilbake med mer fra Oslo byrett.