FORTSATT PÅ FRIFOT: Saif al-Islam, en av sønnene til Muammar Kadhafi (på plakaten til høyre), dukket opp natt til i går - etter rykter om at han var pågrepet av opprørerne. Foto: AFP
FORTSATT PÅ FRIFOT: Saif al-Islam, en av sønnene til Muammar Kadhafi (på plakaten til høyre), dukket opp natt til i går - etter rykter om at han var pågrepet av opprørerne. Foto: AFPVis mer

Familiefeidene i Kadhafi-familien

De evige feidene innad i den store Kadhafi-familien om penger, makt og farens øre dreide seg også om å redde regimet fra undergangen. Nå har de alle tapt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Krangel mellom søsken om makt, penger og omdømme får straks veldig alvorlige følger når de tilhører et lands herskende familie. Særlig gjelder dette Libya, hvor oberst Muammar Kadhafi i 42 år ikke har ledet et militært diktatur, men snarere et familiært enevelde, nesten uten vanlige politiske institusjoner, uten grunnlov og uten regler for arvefølge. De stadige feidene mellom sju brødre og ei søster, renkespillene om å vinne den både lunefulle og ofte livsfjerne farens gunst, var i denne sammenhengen også en politisk kamp om Libyas framtid og om å rett og slett redde et enestående politisk regime.

Uredd I et teatralsk vågestykke natt til mandag sto plutselig sønnen Saif al-Islam fram i Tripoli, midt i kampene om hovedstaden. Han utfordret opprørerne som hadde inntatt byen. Han mante til fortsatt kamp. Han var der fri, han som opprørerne tidligere hevdet å ha tatt til fange. Han var ikke redd, var hans budskap. Han var den virkelige lederen, i farens fravær.

39 år gamle Saif al-Islam har i noen år vært regnet som statsminister i gavnet, men ikke i navnet. Akkurat denne hans framtredende rolle har ligget bak mye av striden innad i familien, sammen med hans tilnærming til Vesten.

«Livredderen» Søndag kveld 20. februar sto Saif al-Islam fram på libysk statsfjernsyn. Han beklaget «feilene» som politiet og de militære hadde gjort overfor den folkelige oppstanden, som hadde kostet hundrevis av liv, og erklærte seg villig til å «kjempe til siste kule». Han sto fram som regimets siste mulige livredder.

- Men det er trolig for seint for ham å spille denne rollen, sa allerede da Louis Martínez, en Libya-kjenner ved Sciences Po i Paris, til avisa Le Monde.

Muammar Kadhafi ventet for lenge med, eller vågde ikke, å avklage maktforholdene innad i familien. Eneveldige herskere frykter alltid en arvtaker som kan styrte dem.

Mot Saif al-Islam sto den 36 år gamle broren Muatasim, en militær offiser og farens sikkerhetrådgiver, som ville verne den «revolusjonære» arven fra faren mot brorens vestliggjøring. Saif al-Islams offentlige utfall mot «feilene» begått av politiet og de militære rammet Muatasim. Serbias ambassadør i Tripoli kalte Muatasim «blodig» og «ikke så lur», går det fram av en rapport fra USAs ambassadør der, som er offentliggjort av Wikileaks.

Vestlig Saif al-Islam har gått fra å være pappagutt og levemann til å skaffe seg et bilde som ansvarlig diplomat av «britisk snitt». Som student reiste han rundt med to «kvinnelige pantere» som livvakter. Og de var mye fest og moro. Etter å ha studert arkitektur i Tripoli dro han til Wien i Østerrike for å studere administrasjon, fordi han ble nektet visum til Frankrike. Og i Wien ble han venn med den nå avdøde lederen for ytre høyre, Jörg Haider, som heller ikke nektet seg en fest.

Men fra 2003 påtok han seg å bedre Libyas forhold til Vesten da regimet var helt utestengt. Muammar Kadhafi ga i 2003 avkall på kjernefysiske og biologiske våpen. Saif al-Islam spilte en nøkkel-rolle da Libya i 2008 gjorde opp for et sprengt fly fra USA over Lockerbie i Skottland med 270 drepte i 1988 og et sprengt fransk fly over Niger med 170 drepte i 1989. Som leder for Kadhafi-stiftelsen betalte Saif al-Islam ut 2,2 milliarder euro til de pårørende av ofrene.

I 2007 forhandlet han fram løslatelsen av fem dødsdømte bulgarske sjukepleierne og en palestinsk lege, som var anklaget for å ha forgiftet pasienter med HIV. Det åpnet dørene til Frankrike. President Nicolas Sarkozy fra kom på besøk til Libya. De to land undertegnet avtaler om militært og sivilt samarbeid. Og Muammar Kadhafi ble mottatt i Paris med alle æresbevisninger fra Sarkozy. Nå kom utenlandske oljeselskap tilbake til Libya.

Kupp og fest Muatasim er lege av utdanning, men militær av yrke. Han hadde falt i unåde, mistenkt for et kuppforsøk i beruset tilstand, og sendt til Egypt. Men han ble tatt til nåde igjen. I 2007 ble han farens nasjonale sikkerhetsrådgiver. Med dette embetet fikk han i 2009 dra til USA og møte utenriksminister Hillary Clinton.

Men nyttårsaften 2010 holdt han fest i en klubb på øya Saint-Barthélemy i de franske antillene med sangeren Beynocé Knowles, til en pris av to millioner dollar. Libyerne fikk se opptak av utskeielsene på internettet. Det gjorde ham enda mer rasende på Saif al-Islam, som hadde åpnet adgangen til internettet.

Familieråd I august 2009 var de indre spenningene så sterke at Kadhafi kalte sammen til familieråd, etter et år med feider. Dette skyldtes både den framtredende og offentlige rollen til Saif al-Islam og hans foreslåtte økonomiske reformer, skrev USAs ambassadør i Tripoli, Gene A. Cretz, i en rapport som er offentliggjort av Wikileaks.

De siste månedene var flere av støttespillerne til Saif al-Islam arrestert og truet. Samtidig opplevde sikkerhetsrådgiveren og offiseren Muatasims forsøk på å avgrense hans rolle i innkjøp av militært utstyr.

Moutasim hadde vært med faren på reise til Moskva, Kiev og Minsk. Han spilte en hovedrolle i forhandlinger om våpenkjøp. Han reiste hjem før faren og sto på flyplassen i Tripoli og tok imot lederen. Saif al-Islam glimret med sitt fravær, merket diplomatene seg.

Khamis Men under familierådet fikk den nå 31 år gamle broren Khamis overført mye av ansvaret for innkjøp av militært utstyr. Khamis ledet det såkalte Khamis-regimentet, en elitestyrke som også tjente som livgarde for lederen. Det gikk for å være landets best trente militære styrke.

Khamis ble meldt drept i kampene om Tripoli, da han skal ha forsøkt å stanse opprørernes frammarsj. Men han ble også meldt drept i mars.

Hannibal i Sveits Sorgene var flere under familierådet. 33 år gamle Hannibal var arrestert i Genève i Sveits i juli, 37 år gamle Saadi hadde reist til Roma i Italia mot farens vilje i august. Og så var det 30 år gamle Saif al-Arab, med sine uklare forretninger og ville festing i München i Tyskland. Faren satte inn Aisha som «barnevakt» over de tre ustyrlige.

Hannibal hadde blitt arrestert i Paris i 2004 for å kjøre i 140 kilometer i timen i hovedgata Avenue des Champs-Elysées i motgående kjørefelt. Hans livvakter gikk i håndgemeng med politiet, mens Hannibal påberopte seg diplomatisk immunitet. Det hadde han ikke, fastslo Utenriksdepartementet i Paris. Året etter ble han dømt for å ha slått ei gravide venninne, som endte på sjukehus. Han hadde også i sinne, og nok rus, gjennomført hærverk på et hotell i Paris.

I Sveits ble han arrestert sammen med si gravide kone for å ha mishandlet to tjenere. Aisha fortalte faren en pynteligere historie om hva Hannibal hadde gjort, mente sveitserne. Det gjorde faren rasende på Sveits. To sveitsere ble arrestert og holdt i et år, mens det var full diplomatisk krise mellom Libya og Sveits.

Harde Aisha 35 år gamle Aisha er farens eneste datter. Hun er advokat og var med på å forsvare Saddam Hussein i Irak. Hun har forsøkt å reise sak mot NATO for krigsforbrytelser. Sangeren Lionel Richie ble fløyet inn til hennes fødselsdagsfest i Tripoli for en del år tilbake.

Under forhandlinger om Hannibal i Davos hadde Saif al-Islam fått sveitserne til å strekke svært langt for å imøtekomme Kadhafi, som truet med å trekke ut alle libyske investeringer fra Sveits. Men da Saif al-Islam ringte hjem til Aisha eller faren for godkjenning fikk han nei, ifølge sveitserne.

Aisha, som har stått nærmere Hannibal enn de andre brødrene, sto sammen med Hannibal, Saadi, Said al-Arab og visstnok Muatasim om den harde linja mot Sveits, mens Saif al-Islam var den forsonlige, ifølge rapporten fra USAs ambassadør. Khamis og den 40 år gamle eldstebroren Mohammad stilte seg nøytrale.

Frihavn 38 år gamle Saadi hadde mange skandaler i Europa bak seg, om misbruk av alkohol og narkotika og utagerende festing, særlig i Italia, dit han nå hadde dratt mot farens vilje. Han hadde spilt fotball for laget Perugia i et år, men han ble utestengt i 2003 etter en dom for doping. I 2010 ble han i Italia dømt til å betale 392 000 euro for ei ubetalt regning fra et hotell sommeren 2007. Han eier en del av et av de beste fotballagene i Libya og leder også fotball-forbundet.

Saadi klaget under familierådet over å ha blitt oversett. Noe etterpå dro Muammar Kadhafi med Saadi til berber-byen Zuwara nær grensa til Tunisia. Der ville Saadi bygge et frihandelsområde for å tiltrekke seg utenlandske forretningsfolk. Det skulle være med alle slags tjenester, og det skulle også være tillatt med alkohol der, ryktes det, så vestlige forretningsfolk kunne føle seg hjemme. Faren har innført alkohol-forbud i hele landet.

Kadhafi velsignet hans planer i Zuwara. Det vakte oppsikt fordi prosjektet er enestående i Libya. Det kunne bedre det anstrengte forholdet mellom berberne i området og Kadhafi, for det ville skape arbeidsplasser og bringe utvikling, mente diplomater, og det kunne kanskje være verd prisen for å holde Saadi på matta.

Mohammad Eldstesønnen Mohammad, 42 år gammel og fra første ekteskap, har holdt seg unna politikken. Han leder post- og telegrafverket og Libyas olympiske komité. Han eier en stor del av et drikkevareselskap, som har eneretten på Coca-Cola i landet.

Han satt i sitt hus og snakket med en fjernsynskanal da han ble omringet av opprørerne mandag. Han ble visstnok satt i husarrest, men skal ha sluppet unna.

Fyllekjøring Yngstesønnen Saif al-Arab, trolig 29 år gammel, har holdt på med uklare forretninger og mye festing i München i Tyskland. Hans Ferrari sportsbil ble beslaglagt av tysk politi i 2008 etter fyllekjøring på en tysk motorvei.

Han skal ha blitt drept 30. april sammen med sine to barn i Tripoli av NATOs bomber.

Safiya, født Farkash, som er Kadhafis andre kone, er ikke så mye å se offentlig. Men hun reiser rundt i privat fly i Libya og møtes av ei kolonne offisielle Mercedes-biler på flyplassen. Hun stammer fra Benghazi, opprørets vogge.

HARDE AISHA: Aisha er Muammar Kadhafis eneste datter. Hun er advokat og var med på å forsvare Saddam Hussein i Irak. Foto: EPA
HARDE AISHA: Aisha er Muammar Kadhafis eneste datter. Hun er advokat og var med på å forsvare Saddam Hussein i Irak. Foto: EPA Vis mer
Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.