Familiekrangel holder Kongen hjemme?

Familiekrangel kan hindre kong Harald fra å delta i århundredets kongebegravelse, når tsar Nikolai ll og hans familie gravlegges 17. juli i St-Petersburg. Kong Haakon og dronning Maud, kong Haralds besteforeldre, var Nikolai lls fetter og kusine. Men det nære slektskapet til tross - den norske kongefamilien deltar ikke i familiekrangelen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Nikolai ll ble henrettet sammen med hele sin familie av Lenins bolsjeviker i Sverdlovsk 17. juli 1918. Brutalt ble familien på sju stilt opp mot veggen i en kjeller. Så skjøt en gruppe soldater løs. Orderen til drapet ble gitt av Lenin selv. Nikolai ll var en sterkt religiøs, men politisk usikker hersker.

Levningene etter tsar-familien er funnet i en gruvegang i Sverdlovsk. DNA-tester bekrefter sletskapet mellom romanovene og de europeiske kongehusene.

Slekta

Det norske kongehuset har nærmere familiebånd til Nikolai ll enn noe annet kongehus. Kong Kristian IX av Danmark-Norge, og hans dronning Louise av Hesse-Cassel hadde fire barn. Et av dem var var Aleksandra, som giftet seg med Kong Edvard VII av England, og fikk dronning Maud. Et annet barn, den seinere Frederik VIII av Danmark, var kong Haakons far.

Men deres søster, Dagmar Maria, reiste østover. Hun giftet seg med den brutale tsar Aleksandr III. Sammen fikk de den seinere tsar Nikolai II.

Nikolai IIs mor, Dagmar Marie, som altså var både kong Haakons og dronning Mauds tante, kom til Danmark etter den ruissiske revolusjonen i 1917. Hun overlevde sin sønn med 11 år, levde på slottet Sorgenfri i København, og aksepterte aldri at hennes sønn og fem barnebarn var drept. Både det danske og det britiske kongehus er nære slektninger av romanovene.

Romanovene krangler

Det er romanovene som har overlevd i eksil som krangler. Fremst i rekken av arvinger står den korpulente Grigorij Romanov (17), som gjør krav på å være Nikolai lls rettmessige arving. I Madrid, der Grigorij bor, kalles han bare Jorge. Han snakker ikke russisk, og ble tatt kjølig imot da han besøkte Russland med sin mor for noen år siden.

Og det er nettopp moren som er problemet. For den russiske kongefamilien har aldri anerkjent at et slektsledd uten gutter kan være tronarvinger.

De romanovene som kan føre sine slektsledd til familien kun gjennom menn har offentlig gitt avkall på den russiske tronen. Men det har ikke Grigorij.

Hvem kommer?

På grunn av krangelen mellom de gjenlevende romanovene er det uklart hvem som kommer i begravelsen. Det som er klart er at den russiske regjeringen gjerne vil gjøre begravelsen til en stor historisk begivenhet. Slektninger fra alle europeiske kongehus, og adelige med bånd til romanovene, vil bli invitert.

Men vil de komme? Mye vil avhenge av hvordan romanovene løser sine uoverenstemmelser. Og ennå har ingen fått noen invitasjon fra den russiske regjeringen. Kabinettsekretær Magne Hagen ved slottet sier at en invitasjon vil bli behandlet som alle andre, når den kommer.

KRANGLER:Grigorij Romanov (17) og moren, Maria Romanov, gjør krav på den russiske tronen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer