FUNNET DØD PÅ HOTELL: 67-åringen ble den 6. april funnet død på et hotellrom i Kristiansand. Tirsdag denne uka ble en 42 år gammel kvinne siktet for drap på ham, og en annen man i 2002. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
FUNNET DØD PÅ HOTELL: 67-åringen ble den 6. april funnet død på et hotellrom i Kristiansand. Tirsdag denne uka ble en 42 år gammel kvinne siktet for drap på ham, og en annen man i 2002. Foto: Lars Eivind Bones / DagbladetVis mer

Familiemedlem sier drept 67-åring var redd det siste året

67-åringen som ble funnet drept på et hotellrom i Kristiansand i 2014, hadde bedt om besøksforbud og var redd det siste året han levde, ifølge et familiemedlem.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Han var en redd person det siste året, sier familiemedlemmet til Fædrelandsvennen.

Slektningen forteller om flere episoder mellom 67-åringen og den nå drapssiktede ekssamboeren, men vil ikke utdype dette. Mannen hadde bodd i Kristiansand siden 1990-tallet, men etter 20 år i byen flyttet han tilbake til hjembygda ikke lenge før han døde.

Onsdag ble det kjent at mannen hadde bedt om besøksforbud overfor den tidligere samboeren tilbake i 2011, men dette ble opphevet allerede etter 25 dager. Kristiansand tingrett mente at det ikke var grunn til å tro at kvinnen ville begå noe straffbart eller krenke ekssamboerens fred, og politiets krav om å opprettholde besøksforbudet ble derfor avslått, skriver avisen.

Anket fengsling

Mannen ble funnet død på et hotellrom på et nå nedlagt hotell i Dronningens gate i Kristiansand 6. april i fjor. Nesten tre og et halvt år senere kunne politiet opplyse at de hadde siktet ekssamboeren for å ha forgiftet ham.

Underveis i etterforskningen begynte politiet også å se nærmere på dødsfallet til kvinnens far for 15 år siden. Faren var 52 år gammel da han ble funnet død i badekaret i sin bolig i Kristiansand 27. mars 2002. Til slutt hadde politiet nok beviser til at de siktet kvinnen også for å ha drept faren.

Onsdag ble hun varetektsfengslet i fire uker, de to første ukene i fullstendig isolasjon. Kvinnen har ikke villet forklare seg for politiet eller retten, hun stiller seg uforstående til siktelsen og har anket fengslingskjennelsen.

- Hun nekter straffskyld, sier advokaten hennes til Dagbladet.

Ikke obdusert

Mens obduksjonen av ekssamboeren fastslo at han døde av forgiftning, er problemet for politiet i etterforskningen av farens død er at han aldri ble obdusert, noe politiet erkjenner er uheldig. Dermed kan dødsårsaken bli vanskelig å fastslå.

- Sett i ettertid ser vi at vi selvfølgelig skulle ha fått foretatt en obduksjon av avdøde, sier fungerende påtaleleder Cecilie Pedersen Hille i Agder politidistrikt til NTB.

52-åringens dødsfall ble den gang henlagt som intet straffbart forhold. Av den grunn ble det heller ikke begjært rettsmedisinsk obduksjon. Normalt skal imidlertid politiet orientere pårørende om at de kan be om en medisinsk obduksjon, dersom de ønsker det. Men det ble ikke gjort. Det er ifølge Hille uaktuelt å grave opp faren siden det er gått så lang tid og det ikke er mulig å gjennomføre de nødvendige undersøkelsene.

Færre obduksjoner

I 2014 viste NRK til en oversikt der nettopp Agder politidistrikt var på bunnen når det gjaldt gjennomførte obduksjoner per 100.000 innbyggere. Rettsmedisiner og professor Torleiv Ole Rognum har i lengre tid vært kritisk til at det ikke gjøres flere obduksjoner. Han viser til at antallet falt fra over 3.000 i 1989 til rundt 2.000 i året etter en regelendring i 1992 som innebar at kostnadene ble overført fra et fond i Justisdepartementet til politiet.

- Generelt kan jeg si at de aller fleste obduksjoner fører til at man får en dødsårsak, sier Rognum til Fædrelandsvennen.

- Livet er vårt høyeste rettsgode. Jeg tenker at muligheten til en obduksjon ikke burde være avhengig av hvor du bor, sier han.

(NTB)