Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Tiltalt i en av Norges største heroin-saker:

Familiemedlem var innlagt. Utenfor sykehuset sto mannen og leverte heroin

Nå risikerer han opp mot 21 år i fengsel.

BESLAG: Den tiltalte mannen har erkjent grov narkotikakriminalitet. Foto: Politiet
BESLAG: Den tiltalte mannen har erkjent grov narkotikakriminalitet. Foto: Politiet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det er en kald februardag i 2017, da en av de tiltalte i en av Norges største heroinsaker står utenfor Ullevål sykehus. Inne ligger, etter det Dagbladet erfarer, et av familiemedlemmene hans innlagt. Ute står mannen med det som skal være nær en halv kilo heroin. Kort tid etter har stoffet byttet eier.

OVERLEVERING: Mannen har erkjent å ha levert en nær en halv kilo heroin utenfor Ullevål sykehus. Foto: NTB scanpix
OVERLEVERING: Mannen har erkjent å ha levert en nær en halv kilo heroin utenfor Ullevål sykehus. Foto: NTB scanpix Vis mer

Overleveringen skal imidlertid vise seg å være bare en liten brikke i en omfattende narkotikaomsetning. Politiet i Oslo har bare noen uker tidligere fått telefon fra sine kolleger i Troms. De ber om assistanse i forbindelse med en narkotikasak. En halv kilo heroin skal ha skiftet hender også i nord.

Den ombygde varebilen

Flere uker med skjult etterforskning, kommunikasjonskontroll og spaning følger. I løpet av kort tid dukker det opp opplysninger som tilser at mannen utenfor sykehuset skal ha tilgang til langt mer enn en halvkilo med heroin. Etterforskninga tar en ny vending, og politiet i hovedstaden retter oppmerksomheten mot den tiltalte og hans nettverk.

Til slutt slår de til mot et parkeringshus på Romsås i Oslo. En ombygd varebil fanger oppmerksomheten til både politiet og narkohunden Gustav. Under et sete, i et spesialbygd hulrom, gjør de funnet som skal vise seg å være et av norgeshistoriens største: 14 kilo heroin og nær en kilo amfetamin.

Politiet uttalte i etterkant av aksjonen, som tidligere er omtalt som «Operasjon Tøyenbadet», at arbeidet førte til herointørke i hovedstaden.

Verdi: 10 millioner

- Det er svært sjelden at man beslaglegger heroin i så store mengder. Strafferammen for forholdet er 21 års fengsel. Jeg har ikke tatt stilling til påstand, da saken ikke er berammet før i juni. Men den ligger nok i øvre sjikt straffutmålingsmessig, sier statsadvokat Trude Antonsen som har tatt ut tiltalen i saken.

Ifølge statsadvokaten og den tiltalte mannens forsvarer, advokat Ole P. Drevland, har mannen allerede erkjent oppbevaring av totalt 16,8 kilo heroin og nærmere en kilo amfetamin, i tillegg til erverving og overlevering.

GATEVERDI: Den ene av de tiltalte har erkjent at heroinet var hans. Gateverdien var potensielt omkring ti millioner kroner. Foto: Politiet
GATEVERDI: Den ene av de tiltalte har erkjent at heroinet var hans. Gateverdien var potensielt omkring ti millioner kroner. Foto: Politiet Vis mer

- Selger man unna kilosvis, så vil dette ha en gateverdi på et sted mellom tre og tre og en halv million kroner. Selger man i mindre kvanta vil det ha en høyere verdi. Regner man om til brukerdoser, der ett gram koster 700-1000 kroner, er man på rundt ti millioner kroner i ren gateverdi, forklarer Antonsen.

Ti tiltalt

Den tiltalte mannen er imidlertid ikke alene. I juni må også en norsk statsborger, som i en årrekke har bodd i England, sette seg på tiltalebenken i Oslo tingrett. Da saken rullet opp, var det til slutt britisk politi som pågrep mannen i begynnelsen av 30-årene. Etter noen måneder i varetekt i utlandet, ble han utlevert til Norge.

Det har ikke lykkes Dagbladet å komme i kontakt med mannens forsvarer, Morten J. Bjønnes. Ifølge Antonsen erkjenner ikke den utleverte mannen straffskyld.

Nettverket som er avdekket i saken, var på sin side langt større enn de to oslomennene som er tiltalt denne gang. Statsadvokaten opplyser at totalt ti personer er tiltalt så langt, etter at de skal ha hatt ulike roller i narkotikamiljøet. To av dem, som ifølge den siste tiltalen skal ha mottatt nær tre kilo heroin på en adresse i Oslo i februar i fjor, er allerede dømt til åtte og seks og et halvt års fengsel.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!