Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Familiemedlemmer forsøkte å redde sine nærmeste

Fem omkom i helikopterulykke i går. Fire hadde familiebånd og skulle bygge hytte sammen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

KINSARVIK (Dagbladet): Øyvind Rosseland, lensmann i Hardanger, direktør i Airlift, Johnny Skoglund og ordfører Solfrid Borge i Ullensvang kommune redegjorde nå for helikopterulykka i går, der fem mennesker mistet livet.

- Vi fikk melding ved 1915-tida, og det ble meldt at helikopteret sto i brann. HRS ble varslet, og det ble sendt ut mannskaper ganske raskt. Et helikopter fra Airlift var også der ved 1940-tida. Det var øyenvitner til hendelsen, og det ble gjort en innsats på stedet for å redde noen fra helikopteret. Det viste seg å være vanskelig, og lyktes ikke, sier Rosseland.

Ofrene navngitt - Helikopteret sto etter kort tid i brann. Nå er det innført en flyforbudssone. I tida etter ulykka ble det gjort de nødvendige tiltakene, og de pårørende som var på plassen ble tatt med ned fra fjellet. Utover mandagskvelden ble politiet på stedet og gjorde det som var nødvendig, i dag har identifikasjonsgruppa fra Kripos og havarikommisjonen vært på plass.

- Det var fem personer om bord. Fire passasjerer og en pilot. Familien og de pårørende er holdt godt informert, og er forberedt på at vi nå navngir de omkomne, sier lensmannen, og leser opp fem navn:

• Pilot i Airlift - Tore Bendigtsen Ystanes fra Bergen (39)
• Kjetil Bu (27) fra Kinstarvik
• Karianne Ringkjøb Dahl fra Bergen (29)
• Siv Holtan (18) fra Bergen
• Andreas Søvik Fossmark (24) fra Vaksdal.

Nære relasjoner Kjetil Bu og Karianne Ringkjøp Dahl var kjærester.

Siv Holtan var kjæresten til Kjetil Bus bror.

Andreas Søvik Fossmark var svoger til Kjetil Bu - ektemann til Bus søster.

- De skulle bygge opp et familiested på en gammel støl som er i slektas eie, sier ordføreren.

Lensmannen opplyser at det var foreldre, svigerforeldre og søsken av de omkomne som sto og ventet da de ble øyenvitner til tragedien.

- Det går nesten ikke an å sette ord på hva de har opplevd, sier Rosseland.

Familie forsøkte livredning Tre kommuner er involvert, og har mistet noen av sine, erkjenner Øyvind Rosseland.

- Det var en familie, slekt, på ni personer som skulle på Dalamo for å bygge hytte. Halvparten var flydd opp i første tur, resten kom i tur nummer to. Det var de som var vitner til ulykka, sier Rosseland på spørsmål fra Dagbladet.

ORIENTERTE I DAG: Helikopterselskapets direktør, lensmannen og ordfører Solfrid Borge. Foto: Harald S. Klungtveit/Dagbladet
ORIENTERTE I DAG: Helikopterselskapets direktør, lensmannen og ordfører Solfrid Borge. Foto: Harald S. Klungtveit/Dagbladet Vis mer

- Forsøkte familiemedlemmer å redde sine nærmeste?

- Ja, sier Rosseland til Dagbladet.

- Det ligger i sakens natur at man vil forsøke å gjøre så mye som mulig, utdyper han.

Erfaren pilot Lensmannen ønsker ikke å si mye om sikt og værforhold, men sier det var «varierende» vær.

- Hvordan var reaksjonene til de pårørende som ble vitne til dette?

- Det går vel nesten ikke an å beskrive det, sier en preget lensmann.

- Det er definitivt en svært tragisk ulykke som har skjedd. Den har rammet en familie kraftig, og flere lokalsamfunn. Saken vil bli etterforsket videre, og resultatene av det må vi selvsagt vente på. Vi kan ikke si noe om selve handlingsforløpet i dag, sier lensmann Rosseland.

Johnny Skoglund opplyser til Dagbladet at Bendigtsen Ystanes var en erfaren pilot.
 

Skulle bygge hytte De fire passasjerene i ulykkeshelikopteret skulle bygge hyttedrømmen sammen da alt gikk galt i lufta. Etter det Dagbladet kjenner til, hadde de fire, to menn og to kvinner, nære familiebånd. Alle i 25-35-års alderen.

I Ullensvang står flagget nå på halv stang både ved kirka og utenfor kommunehuset. Tross erfaring med vind og vær i fjell og langs vidder, var gårsdagens ulykke en hendelse ingen så komme.

Helikopteret fra selskapet Airlift hadde allerede vært en tur inne på fjellet mellom Dalamot og Busete med folk og materialer. Første pulje, som var vitne til at helikopteret styrtet og begynte å brenne, måtte gå i tre kvarter for å få varslet om det som hadde skjedd.

Selve ulykkeshelikopteret skal i følge Airlift ha vært i plettfri stand da ulykken skjedde. Da ulykken ble kjent i går, innhentet ledelsen alle fartøydokumentene og låste de ned i en safe, opplyser selskapets ledelse til Dagbladet.

FLAGGER PÅ HALV STANG: Den lille bygda Kinsarvik er i sorg etter helikopterulykken som skal ha krevd fem menneskeliv i går ettermiddag. Foto: Benjamin A. Ward/Dagbladet
FLAGGER PÅ HALV STANG: Den lille bygda Kinsarvik er i sorg etter helikopterulykken som skal ha krevd fem menneskeliv i går ettermiddag. Foto: Benjamin A. Ward/Dagbladet Vis mer
RYSTET: Ordfører Solfrid Borge i Ullensvang kommune mobiliserte raskt da ulykka fant sted i går. Foto: Benjamin A. Ward/Dagbladet
RYSTET: Ordfører Solfrid Borge i Ullensvang kommune mobiliserte raskt da ulykka fant sted i går. Foto: Benjamin A. Ward/Dagbladet Vis mer