I SJOKK Broren til gjerningsmannen i Nice er i sjokk over hva broren gjorde, da han drepte mange uskyldige mennesker på strandpromenaden i Nice, Frankrike. Video: AP / ARAB24 Vis mer

Familiemedlemmer i Tunisia er sjokkerte : - Han hadde alt

Broren til Nice-gjerningsmannen snakker om sjokket. 

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Ved Place Masséna spaserer turister, lokale innbyggere spiser lunsj på benkene i sola, og barn leker i det vakre vannspeilet. Tusenvis av blomster er ligger lags strandpromenaden i Nice til minne om Bastille-feiringen som endte i en tragedie.

84 mennesker ble drept og 303 personer ble såret da fransk-tunisieren Mohamed Lahouaiej-Bouhlel (31) kjørte ned folk med en 19 tonns lastebil.

I byen Msaken, 12 mil sør for hovedstaden Tunis i Tunisia, bor Jaber Bouhlel, broren til gjerningsmannen, skriver nyhetsbyrået Reuters.

SJOKK: Broren til gjerningsmannen, Jaber Bouhlel forteller at familien er i sjokk etter terrorhandlingen han gjorde i Nice. Foto: AFP / NTB scanpix
SJOKK: Broren til gjerningsmannen, Jaber Bouhlel forteller at familien er i sjokk etter terrorhandlingen han gjorde i Nice. Foto: AFP / NTB scanpix Vis mer

Familie i sjokk

Familien til drapsmannen er i sjokk over hva som skjedde. Sist Lahouaiej-Bouhlel var hjemme i Tunisia var i 2005 og det var i forbindelse med søsterens bryllup i 2012.

I et intervju med nyhetsbyrået AP forteller broren om sjokket.

- Mohammed hadde en god jobb. Han var gift med min kusine i ni år. Han dro til Frankrike for å jobbe som sjåfør og hadde to døtre og en sønn, han hadde absolutt alt. Det betyr ikke at han ikke hadde noen problemer. Men han fortalte oss ikke at han skulle gjøre noe sånt. Familien vår kan bare ikke tro hva som har skjedd, sier Jaber Bouhlel.

Til Reuters forteller fetteren til gjerningsmannen hvordan han var som person.

- Han var en veldig normal mann. Han trente, drev med idrett - og var veldig arrogant. Han snakket ikke med de andre yngre guttene i nabolaget, sier Hamadi Bouhlel, fetteren til gjerningsmannen, til nyhetsbyrået.

- Han er som oss andre

I går tok IS på seg skylda for terrorangrepet i Nice, men foreløpig er det ingen som offisielt har fastslått at Lahouaiej-Bouhlel hadde tilknytning til ekstremistgruppa.

Familiemedlemmer av gjerningsmannen forteller at han ikke var særlig troende muslim. Han gikk verken i moskeen eller ba til Gud.

- Han er fra en stor familie, og er ikke ekstremist i det hele tatt. Han er som oss andre, sier fetteren Hamadi til nyhetsbyrået.

Et annet familiemedlem, nevøen Ibrahim Bouhlel, sier onkelen aldri hadde pengeproblemer, og at han for noen dager siden planla tur til Tunisia for å besøke familien i Msaken.

- Gikk på medisiner

Tunisia var tidligere i en frank kolonistat. Tunisia sliter med høy arbeidsledighet og høye matpriser. Det har ført til at mange har emigrert til Frankrike i et land de forstår språket, slik som Lahouaiej-Bouhlel.

Til BBC fortalte faren til gjerningsmannen, Monthir, at sønnen gikk på medisiner.

- Han fikk behandling, medisiner, og vi trodde at det gikk bra med ham, sier faren til den britiske kringkasteren.

Faren legger til at han tok med sønnen sin til psykolog.

- Han hadde nervøse sammenbrudd, og han kunne bryte sammen og ødelegge alt rundt ham, sier faren.

Han forteller også at sønnen hadde problemer med kona, som faren hevder gjorde de psykiske problemene hans verre.

FORSVARTE TERRORISTEN I RETTEN: Advokat Corentin Delobel representerte terroristen Mohamad Lahouaiej Bouhlel i forbindelse med en voldsdom i Nice. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
FORSVARTE TERRORISTEN I RETTEN: Advokat Corentin Delobel representerte terroristen Mohamad Lahouaiej Bouhlel i forbindelse med en voldsdom i Nice. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer

Tidligere i dag møtte Dagbladet advokat Corentin Delobel som i vår jobbet for å holde terroristen Mohamed Bouhel ute av fengsel. I mars var han tiltalt for vold.

- Jeg ble veldig overrasket da jeg hørte han hadde drept alle de menneskene, men vi vet enda ikke om han var en islamist. Det skulle overraske meg om han hadde blitt en radikal islamist, sier Delobel til Dagbladet.

- Grobunn for radikalisering

Innvandringsperspektivet tas også opp i en fersk bloggpost av Daniel L. Byman, forskningsdirektør på Senter for Midtøsten-politikk ved Brookings-instituttet, men der er fokuset mer rettet mot integrering.

Bryman mener nemlig at en del av problemet ligger i den politiske kulturen i Frankrike.

Byman viser til forskningsfunn som forteller at fire av de fem landene med høyest radikaliseringsrate er fransktalende, og at en del av utfordringen ligger i arbeidsløshet og Frankrikes aggressive sekulariseringspolitikk.

- Dette gir god grobunn for radikalisering, skriver Byman.

I Tunisia satt folk å fulgte med på handlingen fra Nice på TV. Ordføreren i Msaken Mounir Ben Salem sier det er et sjokk.

- Det er skamfullt. Denne handlingen ødelegger også bildet av Tunisia, som tidligere også har blitt koblet til jihadister, sier Salem til Reuters.

LØP FRA STEDET: Nordmannen Pål Christian Møller var vitne til terroren på strandpromenaden. - Helt tilfeldig at det ikke var oss. Video: John T. Pedersen / Peder Ottosen / Dagbladet Vis mer