Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Familieministeren slår tilbake

Barne og familieminister Valgerd Svarstad Haugland slår nå kraftig tilbake mot motstanderne av kontantstøtte. - Argumentene mot ordningen blir verre og verre og blir lettere og lettere å plukke fra hverandre.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hvis motstanderne av kontantstøtten tror at den siste ukes massive argumentasjon påvirker barne- og familieministeren, har de helt rett. Hardkjøret har bare stålsatt henne til å gjennomføre reformen som planlagt.

- Jeg leser og observerer det som skjer rundt meg. Selv om jeg er nokså sliten av all pågangen, får det meg ikke til å skifte mening. Tvert i mot, for argumentene blir verre og verre og lettere og lettere å plukke fra hverandre.

- Så du blir ikke bekymret over meldinger om at 60 kommuner stanser barnehageutbyggingen?

- Nei. Jeg kjenner for lite til undersøkelsen som Norsk Skoleblad har gjort. Jeg vet ikke hvorvidt disse kommunene har god eller dårlig barnehagedekning. Den varierer fra 30 prosent til 90 prosent mellom ulike kommuner. De kommuner som har dårlig dekning må bare fortsette å bygge. Men de som har god dekning, bør avvente og se hva behovet blir når de ser virkningen av kontantstøtten, sier Svarstad Haugland til Dagbladet.

- Bare 6 prosent

Barne- og familieministeren viser til at bladet Kommunal Rapport for kort tid siden kontaktet 250 kommuner og fant at bare 6 prosent av disse ville endre sine utbyggingsplaner som følge av innføring av kontantstøtte. Det regner hun ikke som særlig dramatisk.

Barne og familieministeren fester foreløpig mer lit til denne undersøkelsen.

Hun tar også alarmen fra lederen for de private barnehagene i Barnehageforbundet, Ben Eidissen, med stor ro.

- Det virker som han er redd for at markedet vil forsvinne. Da må jeg spørre: Er barnehagen til for eiernes del? Selvsagt er de til for barnas og foreldrenes del. Det må være behovet og etterspørselen etter barnehageplass i den enkelte kommune som må styre dette, ikke eiernes frykt for økonomien.

- Når det gjelder de private barnehagene bekrefter utspillet for meg at det er viktig å beholde statstilskuddet til disse barnehagene. Vi kan ikke bruke Høyres og Frps modell. Det vil få katastrofale følger både for de private og kommunale barnehagene.

- Hva synes du om den siste ukas hardkjør mot ordningen?

- Kjøret har vært så hardt at det ene argumentet slår det andre ihjel. Når noen forskere hevder at kontantstøtten vil føre til flere skilsmisser, får hele debatten et komikkens skjær over seg. Jeg skjønner at folk som er i mot kontantstøtten vil markere det. Men de får i det minste velge sine argumenter med fornuft.

- Jeg får inntrykk av at alle som jobber i helse- og eldreomsorgen enten er gravide eller blir det i natt! Selv om 75 prosent av de som jobber der kunne tenke seg å motta kontantstøtte dersom de fikk barn, er ikke det det samme som at så mange vil få barn. Mange er heller ikke i den alderen at de får barn. Seriøse ledere for organisasjoner og helseinstitusjoner vet svært godt at ikke hele personalet blir gravide på en gang, sier Svarstad Haugland.

OPPGITT: Valgerd Svarstad Haugland er oppgitt over argumentene kontantstøtte-motstanderne bringer til torgs.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!