Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Familien: - Brutalt

- Ikke til å fatte, sier familiens advokat om detaljene som kom fram om drapet på Johanne Ihle-Hansen tirsdag.

DREPT: 17 år gamle Johanne Ihle-Hansen ble drept av broren Philip Manshaus. Foto: Privat / NTB scanpix
DREPT: 17 år gamle Johanne Ihle-Hansen ble drept av broren Philip Manshaus. Foto: Privat / NTB scanpix Vis mer

I dag offentliggjorde politiet nye opplysninger om drapet på Johanne Ihle-Hansen (17). Ifølge obduksjonsrapporten ble den 17 år gamle jenta påført tre skudd i hodet og ett i brystkassa lørdag 10. august.

Alle skuddene var dødelige og ble avfyrt kort etter hverandre. Overfor Dagbladet forteller politiadvokat Pål-Fredrik Hjort Kraby at skuddene ble avfyrt på kloss hold og at det tyder på at Johanne var våken da hun ble drept av sin stebror, draps- og terrorsiktede Philip Manshaus (22).

- Familien har forståelse for at dette er en sak med stor offentlig interesse. Politiet har gitt oss god informasjon og vi fikk informasjon om offentliggjøring av dette i forkant, forteller familiens bistandsadvokat, Elisabeth Hagen, til Dagbladet.

- Brutalt

- Hvordan har familien det?

- De kjenner fortsatt på sorgen og savnet etter Johanne, svarer Hagen.

- Det er jo brutale detaljer som kom fram i dag?

- Ja, det er brutale detaljer og det forteller noe om hans faste forsøk på å drepe Johanne.

Overfor NRK har Hagen fortalt at det som har kommet fram om dødsårsaken, «er ikke til å fatte».

I dag bekreftet også politiet at de mener Ihle-Hansen ble drept fordi hun var av asiatisk opprinnelse. 17-åringen var terrorsiktede Philip Manshaus stesøster, og var adoptert fra Kina.

SE TV: Johanne Zhangjia Ihle-Hansen ble drept lørdag. Rektor ved skolen hun gikk på, forteller at elevene er i sjokk og sorg etter hendelsen. Reporter: Øystein Andersen. Foto: Christian Roth Christensen. Video: Christian Wehus / Dagbladet Vis mer

Bekrefter teori

Dagbladet har tidligere fått opplyst at politiets funn i boligen i Eiksmarka og ytterligere etterforskning skal vise dette.

- Vi har nå fått bekreftet at hun ble drept fordi hun er av asiatisk opprinnelse. Dette støttes både av siktedes forklaring i avhør, og av tekniske funn på stedet som ikke gir noen signaler om at det har vært ytet noen motstand fra henne, sier politiadvokat Kraby.

- Kan du si noe om Philips og Johannes forhold til hverandre?

- Jeg vil ikke kommentere dette nå. Nå er fortsatt dokumentene klausulert av politiet. De må få lov til å gjennomføre sin etterforskning og ta de avhørene som er nødvendig uten at det blir en påvirkning via media, sier bistandsadvokat Hagen.

Ihle-Hansen ble sist sett i live av et familiemedlem i boligen i Eiksmarka like etter klokka 14. Politiet slår i dag fast at drapet skal ha funnet sted mellom klokka 14.15 og 15, basert på den siste observasjonen av Ihle-Hansen og når Manshaus forlot boligen.

Nekter straffskyld

Hagen ønsker ikke å kommentere hvilket familiemedlem som sist observerte Johanne i live.

Philip Manshaus er siktet for drapet på stesøsteren, samt for angrepet på al-Noor-moskeen i Bærum samme dag. Manshaus har i avhør erkjent å ha utført handlingene, men nekter straffskyld.

- Vår klient har forklart seg i avhør om detaljer i handlingen, og hans forklaring samsvarer med innholdet i obduksjonsrapporten, sier Unni Fries til Dagbladet.

Innledningsvis i etterforskningen forklarte terrorsiktede seg i avhør med politiet, hvor han erkjente de faktiske forhold. Manshaus nekter imidlertid straffskyld, da han ser på handlingene som en slags nødrett.

Seinere har han sagt at han ikke ønsker å forklare seg mer for politiet, et ønske som fortsatt vedvarer, bekrefter Fries overfor Dagbladet tirsdag.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media