Familien: - Vi er stolte av Robert

Avdøde Robert Lund vant ikke søksmålet mot Tiedemanns Tobaksfabrikk. Familien er svært skuffet, men sier de er stolte av Roberts kamp mot tobakkgiganten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dommen fra herredsretten i Orkdal kom til advokat Edmund Asbøll i 13.20-tida.

- Tiedemann vant. Vi er svært skuffet, sier han til Dagbladet.no.

Han og de pårørende kommer helt sikkert til å anke dommen til lagmannsretten, så lenge Justisdepartementet fortsatt vil gi dem fri rettshjelp.

- Dette er en så prinsippielt viktig sak at den må avgjøres av Høyesterett, sier Asbøll.

Asbøll har sendt ut en pressemelding på vegne av de etterlatte. De er sterkt uenig i dommen:

«Ut fra domsresultatet må saksøkerne bare beklage at man åpenbart har disponert altfor små økonomiske ressurser til å få frem sine bevisligheter i saken».

«På tross av domsutfallet er de etterlatte stolte over den måte Robert Lund maktet å fremme saken på, på tross av små ressurser. Tidemanns ble tvunget til offentlig å erkjenne uten forbehold tobakkens helseskadelige og avhengighetsskapende virkninger.»

«I tillegg maktet Robert gjennom sin kamp i full offentlighet å gi de døende røykoffer et ansikt. For alltid vil man huske hans avmagrede og lidende ansikt fra dagene i Orkdal herredsrett. Mer enn noen annen, noen gang i Norge, har han nådd ut til allmenheten med informasjon om røykingens omfattende skadevirkninger.»

Justisminister Hanne Harlem sørget personlig for at Lund fikk fri rettshjelp i herredsretten.

- Vi vil se på dommen. Så skal vi ta stilling til om Lund vil få videre fri rettshjelp, sier infosjef Bjørn Talén i Justisdepartementet.

Den viktige dommen blir liggende åpent tilgjengelig på internett fra klokka 14. Dagbladet.no kommer tilbake med linken.

Robert Lund fikk ikke vite utfallet av saken - han omkom av kreft søndag for halvannen uke siden. De etterlatte var mentalt forberedt på å ikke få medhold.

- De føler at Robert allerede har vunnet fordi han har fått satt søkelys på den farlige tobakken. Tiedemann har også innrømmet at røyken er skadelig og avhengighetsskapende. Det er det viktigste. En seier i retten ville vært en bonus, sier Asbøll.

Nå er de familien mest glad for at Tiedemanns ikke fikk rettens medhold i at de må dekke de gigantiske saksomkostningene. Tobakksselskapet krevde at de etterlatte skulle dekke deres omkostninger på 2,5 millioner kroner.

- Det bør ikke være så vanskelig å spå utfallet. Dommen bør gå i vår favør, sa Tiedemann-advokat Harald Hjort like før dommen kom.

Han og infosjef Jan Robert Kvam i Tiedemann vil kommentere dommen straks de har lest den og konferert med hverandre.

NOU-utredningen «Tobakksindustriens erstatningsansvar» konkluderer med at tobakksindustrien kan ha et erstatningsansvar overfor eldre røykere som ikke kjente tobakkens skadevirkninger - som nå avdøde Robert Lund. Dersom retten hadde gitt Lund og NOU-utredningen medhold, ville det åpnet veien for en rekke erstatningssaker framover.

Robert Lund gikk til sak mot J.L. Tiedemanns Tobaksfabrik etter å ha blitt dødelig syk av å ha røyket Petterøes nr. 3 siden 1953. Tross kreftsykdommen brukte han de siste årene av sitt liv for å få tobakkselskapet til å ta ansvaret for skadene røyken påførte ham.

Les hele dommen

SISTE HVILE: Robert Lund ble gravlagt i Hemne kirke forrige fredag.
VIKTIG SAK: Robert Lund hilser på Tiedemanns representanter. Trolig ender søksmålet i Høyesterett.