Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Familien: - Vondt

Kommunen sender erstatningskrav videre.

SAKSØKER IKKE DEN DØMTE: De pårørende til Alf Johan Halvorsen vil kreve erstatning av Færder kommune. Foto: Privat.
SAKSØKER IKKE DEN DØMTE: De pårørende til Alf Johan Halvorsen vil kreve erstatning av Færder kommune. Foto: Privat. Vis mer

Alf Johan Halvorsens pårørende - tre søstre - vil at Færder skal erkjenne erstatningsansvar for brorens død før de legger fram konkret krav om erstatning.

En kommuneansatt helsesekretær er nå dømt for uaktsomt drap etter at hun glemte å sjekke temperaturen på vannet da deres 51 år gamle sterkt pleietrengende bror ble lagt i badekaret i fjor vinter.

Vannet var opp mot 70 grader varmt, og broren døde fire dager etter.

Vestfold-kommunen har ikke tenkt å innrømme noe erstatningsansvar før det kommer eventuelle krav fra de pårørende.

- I første omgang oversender vi en slik type erstatningskrav til Norsk pasientskadeerstatning, som er opprettet nettopp for å vurdere erstatningstap og ansvar for pasienter som skades i en behandlingssituasjon, sier Færders kommunedirektør Toril Eeg til Tønsbergs Blad.

De pårørende hadde før dommen bestemt seg for ikke å kreve erstatning fra helsearbeideren, bare fra arbeidsgiver og institusjonsansvarlig Færder kommune.

- Det er veldig spesielt hvis kommunen videresender erstatningskrav etter de mange punktene med svikt, som Statens helsetilsyn påviste i tilsynssaken mot Færder kommune, sier søstrenes bistandsadvokat Christian Lundin.

Søstrene mener det kom tydelig fram også under rettssaken at kommunen ikke hadde gode nok systemer for å unngå en slik tragisk ulykke, og at det foreligger flere brudd på helse- og omsorgstjenesteloven.

Kopierte tiltalen

- De synes det som skjedde med Alf Johan er fryktelig trist, og at det fremdeles er vondt å tenke på, formidler de via sin bistandsadvokat.

Aktor i saken i Vestfold tingrett, statsadvokat Mari Gjersøe, konstaterer at retten har fulgt hennes vurdering av tiltaltes uaktsomhet med badevannet.

FIKK MEDHOLD: Statsadvokat Mari Gjersøe. Foto: Øystein Andersen.
FIKK MEDHOLD: Statsadvokat Mari Gjersøe. Foto: Øystein Andersen. Vis mer

Også straffutmålingen på åtte måneders fengsel fulgte aktors påstand. Forskjellen var fire måneder av straffen ubetinget i dommen mot påstand om fem måneder ubetinget.

Viser til bildrap

- Arbeidet med denne saken viser at det ikke finnes helt sammenliknbare saker for norsk rett, sier statsadvokat Gjersøe til Dagbladet.

I sin strafferettslige vurdering av saken har hun blant annet sett til et tre år gammelt rundskriv fra Riksadvokat om helsepersonelloven og ansvar for helsearbeidere på jobb (se faktaramme).

I vurdering av straffutmåling har både aktor og dommer trukket fram en bildrapssak, der en 11 år jente døde etter å ha blitt rygget ned med lastebil på vei til skolen i gang og sykkelvei.

Den dømte lastebilsjåføren fikk i Høyesterett i 2018 fastsatt straffen til åtte måneders fengsel. Tre måneder ble gjort betinget på grunn av den dømtes omsorgsforpliktelser for barn.

- Svært lei seg

Overfor Dagbladet fortalte forsvarer Knut Henrik Strømme at den dømte kvinnen var svært lei seg.

- Helsesekretæren har vært lei seg hver eneste dag siden hendelsen med Alf Johan Halvorsen, og hun er veldig lei seg for konklusjonen i dommen, sa Strømme.

Han fortsatte:

- Det er en grundig dom, som vi skal gå nøye gjennom før vi tar stilling til om den skal ankes. Både kvinnen og jeg har hele tiden framholdt at det ikke har gitt noe riktig bilde av saken bare å se på hennes rolle i retten uten at arbeidsgiverens påpekte mangler i saken er vurdert parallelt.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!