Familien Aftab får bli i Norge

Oslo (NTB): Justisdepartementet innvilget i dag oppholdstillatelse for Farid og Lubna Aftab og deres fire barn. Familien kommer til Norge i løpet av helgen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Søknad om oppholdstillatelse er innvilget på humanitært grunnlag.

Justisminister Aud-Inger Aure understreker at avgjørelsen er tatt etter en samlet vurdering av familiens nåværende livssituasjon. Familien har oppholdt seg i Pakistan siden juli 1995.

- Vi har særlig tatt hensyn til helsemessige forhold og barnas situasjon, sier justisministeren.

Aure er glad for at Kommunaldepartementet har bidratt til å finne praktiske løsninger for familien etter at det ble bestemt å innvilge dem opphold. En kommune har sagt seg villig til å ta imot familien.

Familien kom til Stavanger i 1993.

Sterk reaksjon

Det ble sterke reaksjoner fra mange hold da familien Aftab ble utvist fra Norge til Pakistan i juli 1995. Både politikere og organisasjoner tok avstand fra utvidelsen.

To av familiens barn lider av en livstruende nervesykdom som det ikke finnes behandling for, verken i Pakistan eller Norge. Barnas mor var psykiatrisk dagpasient ved Rogaland sykehus da hun ble utvist, og helsetilsynet mente den gang at det var uforsvarlig å avbryte behandlingen.

Asylmottak

Familien oppholdt seg på et asylmottak på Dale i Rogaland da de ble hentet av politiet for å bringes ut av Norge med fly.

Frelsesarmeen i Norge har via sine lokale forbindelser hjulpet familien under oppholdet i Pakistan.