Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Familien Aftab hjemme igjen

KASTRUP/STAVANGER(Dagbladet): Pappa Farid Aftab brast i gråt da SK 1860 landet på Sola i går klokka 16.05. Men gleden var ufattelig. I går kveld kunne familien endelig gå til sengs, trygge på at Norge nå er deres hjem. To års uvisshet og kamp for et fritt og trygt liv var over.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Etter en lang og slitsom reise fra Islamabad til Stavanger, er ringen sluttet. Familien Atfab er sikret varig opphold i Norge. Om en uke kan de flytte til egen leilighet i Sandnes. Inntil da bor de hos sine gode venner, Magnhild og Kåre Lothe.

- Nå er vi hjemme, sa de to barna Maira og Sheikh Fahad Aftab til hverandre på urdu, da rullestolene deres ble trillet inn i ankomsthallen på Sola utenfor Stavanger.

Dagbladet møtte familien på Kastrup i går morges og fulgte de seks gjennom det siste kapitlet i kampen for å komme tilbake til Norge. Det ble et sterkt møte. Et møte preget av livsglede og håp.

Historien om familien Aftab starter i 1993. Da kom de til Norge og søkte om asyl. To år seinere ble familien utvist av landet, mens mora lå på sykehus, og begge barna var alvorlig syke.

Maira (13) og Sheikh Fahad (7) lider av en livstruende muskelsykdom det ikke finnes hjelp for verken i Norge eller Pakistan.

I skjul


Det var først etter at Bondevik-regjeringen grep inn at vedtaket ble omgjort, og familien fikk komme tilbake.

I to år har familien bodd i skjul i flere pakistanske byer.

- Den første tida etter utvisningen var fæl. Vi hadde ikke penger - uten hjelp fra gavmilde nordmenn ville vi aldri klart å overleve. Vi er utrolig takknenlige for den støtten vi hele tida har fått, sier Farid etter ankomsten til Kastrup flyplass i København.

I Pakistan levde familien stort sett innendørs. Barna fikk ikke lov til å ha venner, og Farid og kona pleide minimal omgang med naboer og andre.

- Vi fryktet at de ville oppdage hvem vi var, sier han.

Familien er konverterte ahmadiyya-muslimer. I Pakistan forfølger og plager fundamentalistiske muslimer disse religiøse gruppene.

- Det har vært en hard og tøff tid. Kona var alvorlig syk, hun brøt ofte sammen foran barna. Jeg måtte holde følelsene inne i meg, for ikke å såre barna mer. De måtte føle en viss grad av trygghet oppe i all elendigheten, sier han.

Gitt alt

Mange nordmenn har kjempet for familien, men få har lagt ned så mye arbeid og gitt så mye av sjela si som ekteparet Magnhild og Kåre Lothe. Hun leder NOAS' avdeling i Rogaland.

Farid Aftab karakteriserer ekteparet slik;
- Jeg tror få foreldre hadde gjort så mye for sine egne barn som de har gjort for oss. Vi er dem evig takknemlig, sier han.
Og da flydørene åpnet seg på maskinen fra Islamabad klokka 12.05 på Kastrup i går, sto Magnhild i døråpningen og ventet.

- Jeg er så utrolig spent. Dette har vi ventet på i over to år. Endelig har rettferdigheten seiret, sier hun.

Og plutselig sto hun midt i en het omfavnelse med Farid, barna og kona Lubna.

Det ble sterkt for 51-åringen. Hun grep til tårene. Det gjorde også flere andre tilfeldige forbipasserende flypassasjerer som skjønte hva som skjedde.

Det var først på Kastrup familien forsto de var i sikkerhet, men tålmodigheten var likevel ikke stor. Ventetida til SK 1860 forlot Danmark med kurs for Norge var tre timer. Tre lange timer.
- Når går flyet, pappa. Skal vi ikke snart reise til Norge, maste minstemann Irfan (4) og mellomste jenta Anam (9).

Så skjedde det. Familien ble tatt om bord i flyturen som skulle avslutte den lange kampen.

På norsk jord

Det ble en sterk påkjenning. Barna sovnet på turen over - utmattet etter den lange reisen og forventningene. Mamma Lubna ble syk, og faren måtte ta hånd om barna.

Ute i avgangshallen på Sola sto norske venner, advokat Trygve Tveter som hele tida har kjempet for familiens sak, og flyktningkonsulent Else Bakka fra Sandnes.

Hun kunne gi familien svar på sitt første spørsmål.

- Hva skjer med oss? Hvor skal vi bo?

- Ta det helt med ro. Vi har funnet en leilighet til dere på Sandnes. Den er klar om en ukes tid, forklarte hun familien.

Gjensynet med advokat Tveter bar preg av gjensidig glede.

Forbannet Hagen

- Jeg begynte å grine da jeg så Maira i rullestolen. Jeg hadde Carl I. Hagens uttalelser om snillisme fra fredag i bakhodet. Han burde skamme seg. Han burde ha vært her i dag, og sett hva han uttaler seg om, sier Trygve Tveter.

Etter intervjuer med av lokalaviser og tv-stasjoner bar turen til gode venner for en kort feiring.

Deretter dro familien til Magnhild Lothe, som hadde redd opp sengene og gjort alt klart for den første natta i frihet.

- Ja, for det er her vi føler oss hjemme. Nå kan vi begynne et nytt liv. Et liv i frihet, sa pappa Farid.

GOD NATT: Etter en lang og slitsom reise kan endelig pappa Farid bre dyna trygt over ungene sine.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!