Familien arrestert etter anmeldelse

Pakistansk politi pågrep Rahila Iqbals far, morfar og sjåfør etter anmeldelse fra Rahilas enkemann.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no:) Rahilas far, morfar og familiens sjåfør ble alle pågrepet i natt norsk tid.

Politiet ved den lokale politistasjonen bekrefter overfor Dagbladet.no at pågripelsene skjedde i natt, uten dramatikk.

Årsaken til arrestasjonen er ifølge politiet kun anmeldelsen som Rahilas enkemann har levert i Norge, og formidlet til pakistansk politi via Norges ambassade i Isalamabad. Politiet skal ikke ha noen bevis utover dette.

Sannsynligvis vil de tre bli holdt arrestert til saken skal opp for retten, opplyser pakistansk politi.

- Jeg fikk en telefon fra Pakistan ved midnatt i natt, der jeg fikk vite at jentas far var blitt arrestert av det lokale politiet. Jeg har hørt at de skal fremstilles for fengsling i dag, men det er uklart hva siktelsen mot dem er, sier familiens advokat, Abid Raja til Dagbladet.no.

ÅSTEDET: Rahila Iqbal omkom da bilen hun satt i havnet i vannet. Pakistansk og norsk politi etterforsker nå om hun ble drept. FOTO: WASIM BUTT
ÅSTEDET: Rahila Iqbal omkom da bilen hun satt i havnet i vannet. Pakistansk og norsk politi etterforsker nå om hun ble drept. FOTO: WASIM BUTT Vis mer

Han er blitt fortalt at pågripelsen kommer som følge av en First Investigation Report (anmeldelse), levert av Rahilas ektemann, men han har ikke fått bekreftet dette.

- Jeg snakket med onkelen til den døde jenta, og det lokale politiet. De tre skal sitte fengslet på den lokale politistasjonen i Saddar Mandi i Gujrat-provinsen, sier Raja.

Raja er oppnevnt av retten til å være advokat for Rahilas far og mor.

- Jeg har varslet norsk politi om pågripelsen, og også varslet den norske ambassaden i pakistan i natt, og bedt om at de pågrepne får en forsvarer, men det er et spørsmål om hvem som skal betale for dette. Jeg reiser selv til Pakistan så fort som mulig, sier Raja.

Foreldrene er norske statsborgere.

- Dette er dramatisk for de pågrepene. Det er ikke glattceller av norsk standard, snarere pakistansk hetecelle. Jeg vet ikke hvordan de har blitt behandlet, sier Raja.

Den norske statsborgeren Rahila Iqbal døde i en bilulykke i Pakistan i forrige uke. Hennes mann mener det dreier seg om et æresdrap, gjennomført eller beordret av hennes familie. Han forteller at de to hadde mottatt trusler, og parets familier skal ha vært i konflikt med hverandre.

Sambandsmann Tor Moe ved den norske ambassaden i Islamabad kan hverken avkrefte eller bekrefte pågripelsene.

DØDSBILEN: I denne bilen døde Rahila Iqbal. Sjåføren overlevde da bilen havnet i vann. Foto: WASIM BUTT
DØDSBILEN: I denne bilen døde Rahila Iqbal. Sjåføren overlevde da bilen havnet i vann. Foto: WASIM BUTT Vis mer

- Jeg har hørt ryktene, og vi har bedt politiet om en skriftlig bekreftelse om at en norsk borger er pågrepet, men har ikke mottatt noen. Det er ikke noe vi egentlig har krav på, sier han.

Advokaten til Rahilas enkemann, Ahmad, Halvard Helle, er kjent med opplysningene om pågripelsene.
- Nå avventer vi situasjonen. Dette tyder på at etterforskningen er i gang, og at det skjer konkrete ting i saken, sier han.

ARRESTERT: Rahila Iqbals fra, Azhar Iqbal, ble arrestert av pakistansk politi natt norsk tid. Det er uklart om han er siktet i saken, eller om han er mistenkt for noe.
ADVOKAT: Advokat Abid Raja reiser til Pakistan for å forsvare Rahilas foreldre.