Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Familien begravde datteren Whitney (22). Fem uker senere ble den grufulle feilen oppdaget

- Deres verden falt i grus.

BLE FORVEKSLET: Laura Van Ryn (22) (t.v.) omkom i bilulykka som drepte fem for ti år siden, mens Whitney Cerak (22) var den eneste overlevende. I kaoset blir imidlertid Van Ryns ID festet på Ceraks hardt skadde kropp - og den tragiske feilen er et faktum. Foto: Taylor University / NTB Scanpix
BLE FORVEKSLET: Laura Van Ryn (22) (t.v.) omkom i bilulykka som drepte fem for ti år siden, mens Whitney Cerak (22) var den eneste overlevende. I kaoset blir imidlertid Van Ryns ID festet på Ceraks hardt skadde kropp - og den tragiske feilen er et faktum. Foto: Taylor University / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Kvelden 26. april 2006 skjener en semitrailer over i motsatt kjørefelt og treffer en varebil i Upland, USA. I bilen sitter fem studenter og én lærer fra Taylor University i Indiana. Samtlige blir drept i ulykka, bortsett fra én - 22 år gamle Whitney Cerak. 

I kaoset i kjølvannet av ulykken gjør imidlertid redningsarbeiderne en grov feil: de fester ID-en til en av de omkomne, Laura Van Ryn, til Ceraks hardt skadde og bandasjerte kropp.

Begravde «datteren» Ifølge avisa Indianapolis Star resulterte forvekslingen i at Van Ryns familie våket ved Ceraks sykeseng i fem uker, i den tro at det var datteren Laura (22) som lå der. I mellomtiden begravde Ceraks familie det de trodde var deres Whitney, men som i realiteten var Van Ryn. 

Torsdag denne uka, på tiårsdagen for ulykka - og «sin egen» begravelse, snakket Cerak på en minnemarkering ved Taylor University for de fem som mistet livet.

- Mange lurer på hva folk kommer til å si i deres begravelse. Jeg vet, sa Cerak, som i dag er gift og mor til tre. 

Cerak ble påført store hodeskader i ulykka og både hodet og ansiktet hennes ble kraftig bandasjert. Mens Van Ryns kropp ble frigitt til Ceraks familie, lå Cerak i koma de fem neste ukene. Etter hvert begynte imidlertid Van Ryn-familien å stusse over at noe var annerledes med datteren. Da Whitney endelig våknet opp, fikk de sin største frykt bekreftet da ungjenta i sykesengen ble bedt om å skrive navnet sitt: Whitney. 

- Vi kom oss til sykehuset og tok vare på det vi trodde var Laura, men det viste seg at det i stedet var Whitney. Og det fant vi ikke ut før fem uker senere, sa Van Ryns søster Lisa på torsdagens minnemarkering.  

- Elsket meg som deres datter Nyheten snudde ikke bare opp ned på livet til familien Van Ryn, men også for familien Cerak, som fem uker tidligere hadde gjennomført en begravelse for Whitney. 

MÅTTE ÅPNE GRAVEN: Rettsmedisinere ble tvunget til å åpne graven til Whitney Cerak i juni 2006, etter at det ble klart at det ikke var Cerak som var begravet, men Laura Van Ryn. Foto: NTB Scanpix
MÅTTE ÅPNE GRAVEN: Rettsmedisinere ble tvunget til å åpne graven til Whitney Cerak i juni 2006, etter at det ble klart at det ikke var Cerak som var begravet, men Laura Van Ryn. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Like etter at vi fikk se Whitney igjen, møtte vi Van Ryns familie. Vår glede måtte settes til side for smerten vi følte for dem. Det var vanskelig fordi vår glede er deres sorg, skrev Whitneys søster Carly på en blogg etter ulykka, ifølge the Indianapolis Star. 

Cerak ble helt frisk etter ulykka og returnerte til studiene fire måneder senere. Hun sier at hun er ekstremt takknemlig for støtten fra Van Ryns familie.

- De elsket meg som om jeg var deres datter, fordi de trodde at jeg var det. Og selv etter at jeg skrev «Whitney» og deres verden falt i grus, behandlet de meg fortsatt som om jeg var familie, sa Cerak torsdag. 

Studentene Van Ryn, Brad Larson, Laurel Erb og Betsy Smith, samt læreren Monica Felver, døde i ulykka forårsaket av at trailersjåføren skal ha sovnet bak rattet og deretter kjørt over i feil kjørebane. 

DØDE: Laura Van Ryns familie trodde datteren deres hadde overlevd, men jenta i sykesenga viste seg å være studievenninnen Whitney Cerak. Foto: NTB Scanpix
DØDE: Laura Van Ryns familie trodde datteren deres hadde overlevd, men jenta i sykesenga viste seg å være studievenninnen Whitney Cerak. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!