Familien Berg

Navn: Harald, Randi, Ørjan, Runar, Arild, Terje og Eli Johanne Berg Alder: Fra 57 til 19 Yrke: Fotballspillere m.m.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Hvilken Berg er best... Harald, Ørjan, Runar eller Arild? spør en av Nordland Framtids lesere på Internett, og når Bodø/Glimt-spilleren Ørjan (30) svarer, kommer det rett fra hjertet: Randi (mamma) er best!

Hun har vært ei ordentlig mor, forteller en annen av sønnene, Rosenborg-spilleren Runar (28). Mor Randi har kjørt til og fra trening, vasket klær og passet på, ordnet huset og sørget for at ungene har sluppet å gjøre noe annet enn å snøre på seg fotballskoene. Med talentet i arv fra pappa, Harald «Dutte» Berg, er det klart at det blir fotballspillere av slikt.

Fotballhysteriet i Norge er ikke av ny dato, om noen skulle tro det. I et NTB-referat fra 1965 leser vi om Finn Seemann, som skrudde et frispark rundt den jugoslaviske muren før 10 minutter var spilt, og satte 30000 tilskuere i ekstase. «Resten av kampen ble en sammenhengende ydmykelse for de seierssikre gjestene. Olav Nilsen og Harald Berg sørget for at Norge vant 3- 0, et resultat som sendte sjokkbølger gjennom fotballverdenen.»

Nordlendingen Harald Berg var toppscorer for Lyn denne sesongen. Året før hadde han debutert på det norske fotballandslaget, 22 år gammel - den første landslagsspilleren fra Nord-Norge. Så gikk turen til Nederland og proffkarriere i FC Den Haag. Vel hjemme igjen sørget en av tidenes beste norske fotballspillere for solid ettervekst, i form av fem kjekke unger.

Tre av dem fører farsarven videre, og de er nå midt inne i sine omflakkende fotball-liv: Arild (24) har sagt nei til å følge i de eldre brødrenes fotspor i Rosenborg, men Nils Arne Eggen er også interessert i et RBK-comeback av eldstebror Ørjan, og i så fall kan Runar forlate Trondheim og reise til proffspill i Venezia.

De to yngste søsknene har også holdt på med fotball, men driver ikke med det lenger, opplyser en travel pappa, Harald Berg, i en kort telefonsamtale med Dagboka. Terje (22) er for tida mer opptatt av gitarspill enn av fotballspill. Eli Johanne (19) - tidligere Grand-spiller - har også andre interesser enn å springe etter lærkula. Her tar vi med at hun allerede tolv år gammel leverte en fotballfaglig vurdering av brødrene i et avisintervju: - Jeg tror kanskje at Arild vil nå lengst av dem alle sammen. Han er både rask, effektiv og veldig, veldig teknisk, sa lillesøster den gangen. Det kan fortsatt vise seg at hun får rett.