Familien besøkte kongen

Kong Harald er lagt inn på Rikshospitalet, etter at det ble oppdaget at han hadde blod i urinen. I kveld fikk han gledelig besøk av Kronprinsparet, prinsessen og dronningen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Kongen er sykmeldt ut uken på grunn av hematuri som han undersøkes nærmere for.

- Hans Majestet Kong Harald vil overnatte på Rikshospitalet i natt, skriver Slottet i en pressemelding.

Hele den nærmeste familien tok turen innom Rikshospitalet for å besøke kongen i kveld.

- Jeg kan bekrefte at familien er der i kveld. Kronprinsparet, prinsessen og dronningen er på besøk, sier Slottets informasjonssjef Wenche Rasch til NTB.

Blod i urinen

Hematuri er den medisinske betegnelsen på at det er funnet blod i urinen.

- Hematuri kan skyldes mange tilstander, sier turnuslege Hans Petter Gilhuus ved Sykehuset Østfold i Fredrikstad til Dagbladet.no.

Han uttaler seg på generelt grunnlag, og ønsker ikke å spekulere omkring årsakene til kongens sykehusinnleggelse eller sykmelding.

- Hematuri er veldig vanlig, og kan komme av alt fra blærebetennelse, til kreft, stein eller skade. Årsaken kan finnes i hele urinsystemet. I nyrer, urinledere, blære, prostata og urinrør. Uansett hvor i urinsystemet du blør, vil det føre ut i urinen, sier Gilhuus.

Kongen vil bli undersøkt ved hjelp av en ultralydundersøkelse av urinveiene.

Skyldes hematurien en «vanlig» blærebetennelse, vil han sannsynligvis få foreskrevet en tre dagers antibiotikakur.

Hematuri kan også skyldes alvorlige tilstander som akutt nyresykdom.

Kronprisen styrer

- I den tiden Hans Majestet Kongen er sykmeldt vil Hans Kongelige Høyhet Kronprinsen være Regent, i henhold til Grunnlovens § 41.

Kongen og dronningen dro på privat besøk i Storbritannia forrige mandag, blant annet for å overvøre avdukingen av Håkon Gullvågs portretter i Den norske ambassadens residensbolig i London. Kongen dro tilbake til Norge sist torsdag, mens dronningen ble værende til søndag.

I går holdt Kong Harald lunsj for styret i Kronprinsparets Humanitære Fond klokka 13.30, mens Kronprinsen var til stede ved utdelingen av Rosing-prisen.

Kongen har fullt program framover. I morgen skulle han motta Luxembourgs nye ambassadører, og dagen etter skulle både han og dronningen reise til Sola utenfor Stavanger for å være til stede under åpningen av et nytt bygg hos Hovedredningssentralen for Sør-Norge.

- Sykmeldingen innebærer at Hans Kongelige Høyhet Kronprinsregenten holder Statsråd på Slottet førstkommende fredag, tar i imot Luxembourgs nye ambassadør i Høytidelig Audiens i morgen, og tar i mot Hans Eksellense Kirgisistans President i audiens fredag 28. november, står det i pressemeldingen.

PÅ BESØK: Kronprins Haakon bak rattet, med dronning Sonja i passasjersetet og kronprinsesse Mette-Marit og prinsesse Märtha Louise i baksetet på vei hjem etter at de hadde besøkt kong Harald i kveld.
SYKMELDT: Kong Harald og dronning Sonja var æresgjester ved en gallamiddag hos The Green Howards fredag kveld. Middagen fant sted i ærverdige Tower of London. Kongen er æresoberst for det britiske regimentet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer