Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Trond Giske og 1.mai

- Familien betyr alt

Med mor, far og tante og gamle kjente tilstede ble Trond Giske hyllet blant sine egne 1. mai i Trondheim.

FAMILIENS STØTTE: Trond Giskes foreldre Bjørn Giske og Norunn Illevold Giske var tilstede både på 1.mai-frokosten i Ila menighetshus og i Verdal, der Giske holdt dagens hovedtale. Foto: Lars Eivind Bones/Dagbladet
FAMILIENS STØTTE: Trond Giskes foreldre Bjørn Giske og Norunn Illevold Giske var tilstede både på 1.mai-frokosten i Ila menighetshus og i Verdal, der Giske holdt dagens hovedtale. Foto: Lars Eivind Bones/Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Trondheim/Verdal (Dagbladet): - Jeg har en veldig fin familie. Det er ikke fintfolk, men de fineste folka. Min tante Jorun på 90 har vært en klippe i arbeiderbevegelsen i Trondheim i generasjoner. Støtten fra min familie i den stormen jeg har stått i, har betydd alt. Det er der tryggheten og forankringen er, sier Giske til Dagbladet.

TANTE JORUN: Jorun Giske, veteran i arbeiderbevegelsen i Trondheim og Trond Giske stilte opp på 1.mai-frokosten i Ila. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
TANTE JORUN: Jorun Giske, veteran i arbeiderbevegelsen i Trondheim og Trond Giske stilte opp på 1.mai-frokosten i Ila. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

- Har du på noe tidspunkt vurdert å hoppe av politikken?

LO OG AP: Ap må gå i samme retning som fagbevegelsen, sier Trond Giske. I ettermiddag holdt han 1.mai-talen i industristedet Verdal. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
LO OG AP: Ap må gå i samme retning som fagbevegelsen, sier Trond Giske. I ettermiddag holdt han 1.mai-talen i industristedet Verdal. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Giske tenker seg om, men svarer så kontant.

- Jeg har holdt på med politikk i 35 år, og når jeg brenner for politikk og har engasjementet og troen, vil jeg engasjere meg på en eller annen måte, sier Giske.

Mannen som ble degradert fra toppverv i Ap etter varslersaker om upassende oppførsel og har vært sykmeldt i lang tid, var tilsynelatende i går tilbake full av engasjement og energi.

- Det er dette som er Arbeiderpartiet. Det er dette jeg er vokst opp med, sa han etter frokostmøtene med partislitere.

- Vi skal forstå folks hverdagsliv

Han vil ikke kommentere debatten om hvorvidt han bør være synlig eller ligge lavt som politiker etter at han ble degradert for brudd på partiets retningslinjer om sex-trakassering.

Nå handler det for Giske om å vinne valg for Trondheim og Trøndelag.

Han skal ha en «særskilt rolle» i et utvalg som skal fornye politikken i Trøndelag.

- Vi skal se på hvordan vi kan jobbe på nye måter, være åpen for de som ikke er så aktaive i da, lytte, mer enn å snakke, aktivisere folk, sende innspill til hva slags utfordringer opplever i dagliglivet og hva de bekymrer seg for, så skal finne gode svar på det. Vi skal jobbe på en annen måte og fornye politikken da, nedenfra og opp, sier Giske.

Det er ennå ikke avklart hva slags «særskilt rolle» Giske skal ha.

Årsmøtet i Trøndelag vedtok i april å sette ned et utvalg som skulle fornye politikken. At Giske var aktuell for å ledet utvalget, skapte bråk. Ap-leder Jonas Gahr Støre da til VG at det er naturlig «at det går noe tid får han går inn i valgte tillitsverv». Giske vil ikke si noe mer om det.

- Glade i Trond

Dagbladet fulgte den tidligere nestlederen fra tradisjonell 1.frokost i Ugla fritidsklubb på Byåsen, via en like tradisjonsrik 1.mai-fest i et stappfullt menighetshus på Ila til industrikommunen Verdal der Giske var invitert til å holde hovedtalen. Han høstet mye jubel og begeistring.

TA HVERANDRE I HANDA OG HOLD: Trond Giske på 1.mai-frokost i Ugla fritidshus, tidligere Folkets Hus, på Byåsen i Trondheim. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet.
TA HVERANDRE I HANDA OG HOLD: Trond Giske på 1.mai-frokost i Ugla fritidshus, tidligere Folkets Hus, på Byåsen i Trondheim. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet. Vis mer

- Vi er nå glade i han Trond, vi, var gjennomgangstonen.

Gerd Åberg, både Ap- og LO-veteran, som har stått i spissen for Ila-arrangementet, var klar i talen.

ENDELIG KOM TROND: Gerd Åberg, sjefen for 1.mai-arrangementet i Ila menighetshus sentral i Trondheim, takker for talen. I rødt til høyre Jorun Giske. Ytterst til høyre Giskes far, Bjørn Giske. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet .
ENDELIG KOM TROND: Gerd Åberg, sjefen for 1.mai-arrangementet i Ila menighetshus sentral i Trondheim, takker for talen. I rødt til høyre Jorun Giske. Ytterst til høyre Giskes far, Bjørn Giske. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet . Vis mer

- Vi har ikke råd til å miste han Trond. Han har fått lang nok straff. Han har tatt støyten for mange andre som har svin på skogen, fordi han var den første. De som ikke vil ha ham tilbake, har spisse albuer og vil fram selv. Vi trenger Trond, sier Åberg, og legger til:

- Jeg snakker rett fra levra, jeg, legger hun til.

- Ikke for tidlig

Fylkesordfører og Giske-venn Tore O. Sandvik, som også er medlem i Byåsen Ap og var tilstede på den første frokosten, avviser at det er for tidlig for Giske å delta i offentlig debatt og være synlig.

- Nei, det er ikke for tidlig. Nå må de slutte!, sier Sandvik.

Sjefen for 1. mai-arrangementet på Ugla, Nils Nesjan, vil ha Giske som statsråd igjen om noen år, og da som hovedtaler på 1.mai i Trondheim.

- Jeg vet jo at folk i Trøndelag er glade i meg, og det er veldig gjensidig, sier Giske.

TA HVERANDRE I HANDA OG HOLD: Trond Giske på 1.mai-frokost i Ugla fritidshus, tidligere Folkets Hus, på Byåsen i Trondheim. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
TA HVERANDRE I HANDA OG HOLD: Trond Giske på 1.mai-frokost i Ugla fritidshus, tidligere Folkets Hus, på Byåsen i Trondheim. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

For fagbevegelsen

- Vi må følge stjernene, og forstå folks hverdagsliv. Og vi skal alltid være partiet for fagbevegelsen, sa Giske.

Regjeringsmakten glapp for Ap i fjor høst. På Ipsos april-måling fikk Ap 23, 2 prosent.

- Har Ap mistet stjernene av syne og mistet kontakten med folks hverdagsliv?

- Vi er på vårt beste nå vi kan beskrive hvordan livet til folk i Norge kan bli bedre, og tar utgangspunkt i hverdagen til folk. At de kjenner seg igjen i oss, både i de politiske løsningene, og i oss som tillitsvalgte, det er da arbeiderbevegelsen er på sitt sterkeste.

- Tvilte på om vi var sosialdemokrater

- Når folk satte seg på gjerdet ved valget, var det ikke fordi de ikke var sosialdemokrater, men fordi de var usikre på om vi var sosialdemokrater nok.

1.MAI PÅ UGLA: Trond Giske holder 1.mai-appell til frammøtte i Ugla fritidsklubb på Buåesen i Trondheim. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
1.MAI PÅ UGLA: Trond Giske holder 1.mai-appell til frammøtte i Ugla fritidsklubb på Buåesen i Trondheim. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Giske understreker at nærheten til fagbevegelsen er avgjørende.

- En av de tingene som sviktet i 2017, var at vi ikke nådde godt nok fram til fagbevelsens medlemmer. Skal vi vinne valg, må vi ha mellom 50 og 60 prosent av LOs medlemmer bak oss., og det hadde vi ikke. Det er ikke deres feil, men vår feil.

Må vi erkjenne, det å få fagorganiserte til å stemme på oss, det krever at vi er tydelige og presenterer saker de kjenner, og at de er trygge på oss og på at retningen vi tar, er i tråd med den retningen de ønsker. Det er helt fundamentalt, sa Giske.

Mot Acer

I Verdal var motstanden mot EUs energiunion klar og tydelig. Det var en sak som splittet Ap, der fagbevegelsen og Ap ikke ble enige, og Trond Giske stemte mot i Stortinget.

- Det var et veldig engasjement i saken, og veldig jevnt i Stortingsgruppa. Jeg er en sterk EØS-tilhenger, men i noen saker stemmer ikke våre mål overens med EUS må. Derfor stemte jeg mot Acer, men jeg var i mindretall og må respektere det, sier Giske.

Han har nå ikke andre verv i partiet enn å være stortingsrepresentant for Trøndelag, og han skal være med i et fornyingsarbeid i fylkespartiet. Hvordan dette arbeidet skal organiseres, er foreløpig ikke avklart. Han vil uansett bidra til fortsatt rødgrønn makt i Trondheim og i Trøndelag.

- Vi har et godt grunnlag, men vi skal gjøre noe ganske unikt for å vinne det femte valget på rad. Vi har styrt i 16 år-. Det vi har lykkes med, er å være trygge på vårt verdigrunnlag, fellesskapstankegangen og vi har vært et tydelig alternativ til høyre-siden, sier Giske.

- Trøndere kan reise seg

Ap tapte valget, men ingen vet bedre enn trøndere hvordan man reiser seg igjen etter nederlag, sa Giske i talen i Verdal.

- Vi tapte et valg i fjor som vi ikke skulle tape. Vi hadde kanskje, som Brann ofte gjør, innkassert seieren litt for tidlig i sesongen.

- Sosialdemokratier i hele Europa sliter. Det er ingen selvfølge at arbeiderbevegelsen skal styre igjen. Men vi trøndere vet at det går an å komme tilbake etter nederlag og reise seg etter at vi har falt, sa han.

- Ingen er bedre på det enn oss trøndere. Da skal vi ikke lytte til dem som sier vi skal svartmale. Det er drømmen om forandring, optimismen som forener oss, sa Giske.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media