Familien ble aldri varslet

Rune Engen Otterlei (27) lå hardt skadd på sykehus i Malaga uten at UD varslet familien. De fikk vite om bilulykken av en venn fem dager seinere.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

FUENGIROLA/MALAGA (Dagbladet): Dagbladet skrev i går om bilulykken 29. august ved Fuengirola i Spania, som førte til at Rune Engen Otterleis venn, Per Teien (51), omkom, og Otterlei ble lagt inn på universitetssykehuset i Malaga med store skader.

Hjemme i Ålesund satt faren og søsteren hans uten å vite at 27-åringen hadde vært innblandet i en dødsulykke.

Kritisk

Verken Utenriksdepartementet, den norske ambassaden i Spania eller det norske konsulatet i Malaga tok kontakt med familien. Først fem dager seinere ringte en venn av Otterlei til faren og fortalte hva som hadde skjedd.

- Jeg er svært kritisk til at jeg ikke ble varslet. Første bud i slike situasjoner må være at familien får beskjed så raskt som mulig, sier 27-åringens far, Bjørn Otterlei, som kom til Spania sammen med Runes søster fredag for å prøve å få sønnen hjem til Norge.

Ikke besøk

Rune Engen Otterlei har brist i ryggen etter ulykken, og skulle opereres. Inngrepet ble avblåst da legene fortalte en uvitende Otterlei at han har hiv. Han har ikke reiseforsikring, og det er uklart hvordan han skal bli fraktet hjem.

- Mangelen på kommunikasjon med både sykehuset, konsulatet og ambassaden har gjort at jeg føler meg helt hjelpeløs. Vi føler oss behandlet som luft, sier Bjørn Otterlei.

Ingen ansatte ved ambassaden eller konsulatet har besøkt Rune på sykehuset siden han ble innlagt for 13 dager siden.

- Jeg har ikke hørt et pip fra noen. Det virker som om de skyver fra seg ansvaret, sier Rune fra sykesenga.

Runes tidligere kjæreste, Vidar Monsen, dro til Malaga lørdag. Han har prøvd å få kontakt med både ambassaden og konsulatet.

- Jeg synes de viser en total mangel på forståelse når det gjelder livet til en ung gutt. Det virker helt umenneskelig, og jeg synes ambassaden og konsulatet har opptrådt som maskiner, sier Monsen.

ULYKKESSTEDET: Vennene til avdøde Per Teien og faren og vennene til skadde Rune Engen Otterlei var sterkt preget da de så ulykkesstedet i går. De fant både personlige eiendeler og vrakdeler fra bilen. Vidar Monsen t.v.. Ved siden av står Runes far, Bjørn Otterlei.